Πού οδήγησε η κρίση στην Ελλάδα; Η νέα γενιά διαδηλώνει… Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα προκαλεί οργή… Οι Γερμανοί γράφουν για τους «δυσαρεστημένους»!!!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει σε πολίτες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αγρίνιο, Σάββατο 29 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στο μακροσκελές άρθρο της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που υπογράφει ο Paul Ingendaay, επιχειρείται μια καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, με αναφορές στο παρελθόν και την οικονομική κρίση, και με τον σχολιασμό του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη και του συγγραφέα και δημοσιογράφου Κώστα Καλφόπουλου.

Ο Paul Ingendaay αρχικά επισημαίνει ότι το Grexit αποτελεί μια μακρινή δυσάρεστη ανάμνηση και εστιάζει στον τότε Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «ροκ σταρ», και ο οποίος από το 2019 έχει μπει στη Βουλή με το κόμμα Μέρα25, χωρίς όμως να είναι πολύ πιθανό να πλησιάσει έστω την πολιτική εξουσία, όπως σχολιάζεται.

Μια άλλη ανάμνηση από την εποχή του Grexit, κατά τον δημοσιογράφο, είναι ο τρόπος που αντιμετώπισε η κυβέρνηση τη Άγγελα; Μέρκελ (Μerkel) την Ελλάδα, η οποία ναι μεν έφερε ευθύνη για την κρίση με την κακοδιαχείριση της οικονομίας και τη διαφθορά, ωστόσο τα λόγια των ιθυνόντων στο Βερολίνο θύμιζαν λόγια δασκάλου, και οδήγησαν στα κάπως ανάρμοστα σκίτσα που απεικόνιζαν την Angela Merkel με μουστάκι παρόμοιο με του Χίτλερ.

Ο δημοσιογράφος συναντά στην Αθήνα τον Πέτρο Μάρκαρη, τα βιβλία του οποίου αποτελούν ακτινογραφία της ελληνικής κοινωνίας, όπως σημειώνεται.

Ο Μάρκαρης υποστηρίζει κατά τη συνομιλία τους ότι η κρίση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, καθώς η κυβέρνηση, όπως λέει, ασχολήθηκε μόνο με ό,τι ενδιέφερε την Ε.Ε. και παραμέλησε όλα τα υπόλοιπα, όπως την υγεία και την παιδεία, ενώ τονίζει ότι διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις αφήνουν τα πάντα στην τύχη τους και όταν έρχεται η καταστροφή ανακοινώνουν τη λήψη μέτρων.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις επερχόμενες εκλογές, με το σχόλιο ότι μέχρι πρότινος ήταν σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδειχθεί νικητής, μια και τα τέσσερα χρόνια της θητείας του μείωσε την ανεργία, παρουσίασε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ενίσχυσε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, η οποία τον Αύγουστο του 2022 εξήλθε από το καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας».

Ωστόσο με το δυστύχημα στα Τέμπη ξαφνικά κατέστη σαφές ότι οι υποδομές είναι σε πολύ κακή κατάσταση και έκτοτε λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις που θυμίζουν την εποχή της κρίσης και της επαπειλούμενης χρεοκοπίας.

Ο Πέτρος Μάρκαρης σημειώνει ότι δεν είναι δίκαιο ότι την ευθύνη φέρει μόνο ο Μητσοτάκης, απλώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν τυχερές που δεν είχε συμβεί ένα τέτοιο δυστύχημα.

Η εφημερίδα κάνει λόγο στη συνέχεια για την υπόθεση των υποκλοπών, τις αναφορές περί ελλιπούς ελευθερίας του Τύπου και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και τον όρο «ορμπανοποίηση».

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος δηλώνει στη FAS ότι ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης εξαπάτησαν έναν λαό που ήταν πρόθυμος να εξαπατηθεί.

Στις εκλογές, πάντως, σημειώνει η εφημερίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επωφεληθεί από το γεγονός ότι το κλίμα για τον Μητσοτάκη είναι πολύ χειρότερο από ό,τι πριν από τέσσερις μήνες.

Λόγος γίνεται και για την ενδεχόμενη δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης, που μπορεί να οδηγήσει και σε τρίτο γύρο εκλογών, κάτι που λίγο ενδιαφέρει τη Γερμανία, καθώς η Ελλάδα για τις άλλες χώρες είναι υπερβολικά μικρή, folklore και δευτερεύουσας σημασίας, όπως σχολιάζεται.

Ο Καλφόπουλος παρατηρεί ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι έρχονται στη χώρα μόνο στην περίπτωση που διεξάγονται εκλογές, μαίνονται δασικές πυρκαγιές ή υπάρχει κίνδυνος Grexit.

Τίτλος: «Οι δυσαρεστημένοι».
Υπότιτλος: «Πού οδήγησε η κρίση στην Ελλάδα; Η νέα γενιά διαδηλώνει. Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα προκαλεί οργή. Και τον Μάιο διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Ρεπορτάζ στους δρόμους και επίσκεψη στον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη στην Αθήνα».

ΠΗΓΗ: Paul Ingendaay, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

Καταπέλτης η Human Rights Watch εναντίον των τουρκικών αρχών: Τούρκοι συνοριοφύλακες δολοφονούν και κακοποιούν βάναυσα Σύριους πρόσφυγες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: