«…Πολλά ήταν τα ψέματα που είπαμε ως εδώ…»: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν μεν πολύ για την κλιματική κρίση αλλά όσο τα μέτρα δεν αγγίζουν τον τρόπο ζωής τους [videos]

Couple romance bicycle Image by Karen Warfel from Pixabay




Πολλοί Ευρωπαίοι ανησυχούν για την κλιματική κρίση, θα εφάρμοζαν πρόθυμα προσωπικά μέτρα και θα υποστήριζαν τις κυβερνητικές πολιτικές για να βοηθήσουν στην καταπολέμησή της, σύμφωνα με έρευνα – αλλά όσο περισσότερο ένα μέτρο θα άλλαζε τον τρόπο ζωής τους, τόσο λιγότερο θα το υποστηρίξουν.

Η έρευνα της YouGov σε επτά χώρες εξέτασε την υποστήριξη για δράση για το κλίμα σε κρατικό επίπεδο, όπως η απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης και η απαγόρευση των αυτοκινήτων με ορυκτά καύσιμα, καθώς και μεμονωμένες πρωτοβουλίες, όπως η αγορά μόνο μεταχειρισμένων ρούχων και η εγκατάλειψη κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι απαντήσεις, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, την Ισπανία και την Ιταλία, έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι προσυπέγραφαν μέτρα που δεν θα επηρέαζαν πολύ τον τρόπο ζωής τους, αλλά μεγαλύτερα βήματα που μπορεί να χρειαστούν δεν ήταν δημοφιλή.

Μεγάλες πλειοψηφίες σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα –από 60% στη Σουηδία, 63% στη Γερμανία και 65% στο Ηνωμένο Βασίλειο έως 77% στην Ισπανία, 79% στη Γαλλία και 81% στην Ιταλία– δήλωσαν ότι ανησυχούν πολύ ή αρκετά για το κλίμα. αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Σε γενικές γραμμές παρόμοια ποσοστά δήλωσαν ότι το κλίμα αλλάζει λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, με λιγότερο από το 20% των ερωτηθέντων στις περισσότερες χώρες να λένε ότι η κλιματική αλλαγή δεν οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και το 5% να αρνείται ότι συνέβη.

Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη μεταξύ 76% και 85% για την άποψη ότι οι χώρες θα ήταν πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εάν συνεργάζονταν με άλλες – αλλά λιγότερη ήταν η συμφωνία σχετικά με το τι ακριβώς ήταν διατεθειμένα να κάνουν τα άτομα για αυτήν.

Τα μέτρα που δεν συνεπάγονταν μεγάλες θυσίες στον τρόπο ζωής ήταν δημοφιλή, με ποσοστό μεταξύ 45% (Γερμανία) και 72% (Ισπανία) να υποστηρίζει κυβερνητικά προγράμματα δενδροφύτευσης και το 60% (Ισπανία) και το 77% (ΗΒ) να λένε ότι θα καλλιεργούσαν περισσότερα φυτά οι ίδιοι ή ότι το έκαναν ήδη.

Μεταξύ 40% (Δανία) και 56% (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία) των ερωτηθέντων ευτυχώς δεν θα αγόραζαν ξανά προϊόντα κατασκευασμένα από πλαστικό μιας χρήσης, ενώ μεταξύ 63% (Σουηδία) και 75% (Ισπανία) θα υποστήριζαν μια κυβερνητική απαγόρευση τους.

Ομοίως, υπήρξε αρκετά σταθερή υποστήριξη –από 28% στη Γερμανία σε 43% στην Ιταλία– για την ιδέα περιορισμού κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών σε δύο ή τρία γεύματα την εβδομάδα. Μεταξύ 24% (στο ΗΒ) και 48% (στην Ιταλία) θα υποστήριζαν την κυβερνητική νομοθεσία για αυτό το σκοπό.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για να γίνουν τα σπίτια πιο ενεργειακά αποδοτικά ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς, με υποστήριξη που κυμαινόταν από 86% στην Ισπανία έως 67% στη Γερμανία, ενώ η προσωπική κάλυψη του κόστους ήταν μάλλον μικρότερη (19% στη Γερμανία έως 40% στην Ισπανία).

Υπήρξε επίσης ευρεία υποστήριξη για τις εισφορές συχνών επιβατών (από 39% στην Ιταλία σε 59% στη Γερμανία, με πλειοψηφία σε πέντε από τις επτά χώρες υπέρ), αλλά πολύ μικρότερη για την αγορά μόνο μεταχειρισμένων ρούχων (από 17% στο Γερμανία σε 27% στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Ακόμη πιο ριζοσπαστικές προτάσεις, όπως το να μην τρώτε οικειοθελώς περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά και να κάνετε λιγότερα παιδιά από όσα θα θέλατε, υποστήριξαν μόλις 10% (Γερμανία) και 19% (Ιταλία) και 9% (Γερμανία) και 17% ( Ιταλία) αντίστοιχα.

Οι αλλαγές στη χρήση του αυτοκινήτου, που συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ένας τομέας στον οποίο πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήδη νομοθετούν, προκάλεσαν επίσης απαντήσεις που έδειξαν στενή συσχέτιση με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στη ζωή των ανθρώπων.

Ερωτηθείς εάν θα ήταν πρόθυμοι να στραφούν σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, κατά μέσο όρο λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα – από 19% στη Γερμανία έως 32% στη Δανία έως 40% στην Ιταλία – απάντησαν θετικά.

Οι αντιδράσεις ήταν πιο ποικίλες όταν επρόκειτο να εγκαταλείψουμε εντελώς την οδήγηση υπέρ της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, το περπάτημα ή το ποδήλατο. Στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, το 35%, το 44% και το 40% αντίστοιχα δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να κάνει την κίνηση.

Η υποστήριξη ήταν χαμηλότερη στη Βρετανία (22%), τη Γερμανία (24%), τη Δανία (20%) και τη Σουηδία (21%) – αν και το 25% των Γάλλων και το 28% των Γερμανών δήλωσαν ότι ήδη περπατούσαν, έκαναν ποδήλατο ή χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς έναντι 11% έως 16% αλλού.

Ωστόσο, η υποχρεωτική αύξηση του φόρου καυσίμου και η κυβερνητική νομοθεσία που απαγόρευε την παραγωγή και πώληση αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ δεν ήταν δημοφιλή. Εκείνοι που αντιτίθεντο να πληρώσουν περισσότερο φόρο καυσίμων ήταν περισσότεροι από εκείνους που ήταν υπέρ σε όλες τις χώρες.

Ρωτήθηκαν τι πιστεύουν για την απαγόρευση των αυτοκινήτων ορυκτών καυσίμων, μόνο στην Ισπανία και την Ιταλία ήταν περισσότεροι ευχαριστημένοι με την ιδέα παρά αντίθετοι με αυτήν – με το επίπεδο αντίθεσης σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, πάνω από 60%.

Το YouGov εξέτασε αντιπροσωπευτικά δείγματα περισσότερων από 1.000 ερωτηθέντων σε κάθε χώρα, με επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 και 24 Απριλίου.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Υπήρξε μούσα του και άρα ξέρει: Η Νταϊάν Κίτον υπερασπίζεται αποθεώνοντας τον απόβλητο του Χόλιγουντ Γούντι Αλεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: