Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα για τον Ταγίπ: Πέντε μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις, σενάριο για ήττα «μια κι έξω», χαρές των αγορών στην προοπτική εξόδου

A woman sits on her balcony next to a banner with a picture of Turkish President Recep Tayyip Erdogan and a Turkish flag in Bursa, Turkey, 11 May 2023. EPA/ERDEM SAHIN




Ολο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο να δώσουν νικητή από τον α’ γύρο βαίνουν οι τουρικές
εκλογές εάν, μετά την αποχώρηση του Ιντζέ, επιβεβαιωθεί και η αποχώρηση από την κούρσα ενός ακόμη υποψηφίου, του Σινάν Ογάν.

Αλλά ακόμη και αν αυτό δεν προκύψει, η απόσυρση του Ιντζέ ίσως αποβεί καθοριστική για να οδηγήσει ακόμη και σε -υπό ποδοσφαιρικούς όρους- «ξαφνικό θάνατο» τον Ερντογάν από την α’ Κυριακή, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Κιλιτσντάρογλου όχι μόνο να προηγείται κατά 5 μονάδες αλλά ενίοτε, και αυτό είναι το σημαντικότερο εν προκειμένω, να φλερτάρει με το 50% + 1.

Λίγα εικοσιτετράωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες το προεκλογικό σκηνικό θυμίζει μπαρούτι με «ροζ βίντεο» και κατηγορίες κατά Γκιουλενιστών, Μόσχας και βεβαίως σταθερά κατά ΗΠΑ, από την πλευρά του Ερντογάν.

Το χρονικό 

Ο πρόεδρος του κόμματος Memleket (Χώρα) Μουχαρέμ Ιντζέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις προεδρικές εκλογές βάζοντας όπως είπαμε μπαρούτι στο προεκλογική σκηνικό.

Χθες αναβλήθηκαν οι συγκεντρώσεις που είχε προγραμματίσει να διοργανώσει το Κόμμα της Χώρα στη Μανίσα και τη Σμύρνη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, ανακοινώθηκε ότι δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις, λόγω της ασθένειας του Μουχαρέμ Ιντζέ.

Λίγο αργότερα, σε δήλωσή του στα social media, ο Ιντζέ προέβη σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέφερε ότι η FETO (γκιουλενιστές) πραγματοποίησε εναντίον του επιχείρηση «με πλαστές αποδείξεις και κασέτες».

Ο Ιντζέ, ο οποίος εμφανίστηκε σήμερα μπροστά στις κάμερες, δήλωσε: «Απευθύνομαι σε όσους λένε: “Πήρε χρήματα από το παλάτι, δεν μπορεί να αποσυρθεί. Δεν φοβάμαι αυτές τις συνωμοσίες, τις πλαστές αποδείξεις, τις μονταζέριες. Αντιστέκομαι εδώ και 45 ημέρες. Αποσύρω την υποψηφιότητά μου, το κάνω αυτό για την πατρίδα μου».

Μιλώντας για τα βίντεο που φέρεται να δημοσιεύτηκαν για τον ίδιο, ο Ιντζέ κατηγόρησε τους γκιουλενιστές, την αντιπολίτευση αλλά και το ίδιο το τουρκικό κράτος.

Kαι ενώ οι τουρκικές εκλογές πλησιάζουν με την Κυριακή να βρίσκεται μια «ανάσα» μακρυά, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνεχίζουν να δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους.

Πέντε μονάδες πίσω στην τελευταία δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την αξιόπιστη εταιρεία «Γιονεϊλέμ», ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας, προηγείται κατά πέντε μονάδες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα
Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 49,5%
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 44,4%
Σινάν Ογάν: 4,7%
Μουχαρέμ Ιντζέ: 1,4%

Θετικά αντιδρούν οι αγορές στη προοπτική εξόδου του Ερντογάν

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, oι επενδυτές αντέδρασαν θετικά τόσο στις νέες δημοσκοπήσεις όσο και στην αποχώρηση του Ιντζέ από τη μάχη, ρίχνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων. Ένα ομόλογο σε δολάρια ΗΠΑ με λήξη το 2030 διαπραγματευόταν την Πέμπτη με απόδοση 8,54 τοις εκατό, από περίπου 9,2 τοις εκατό στην αρχή της εβδομάδας.  Το κόστος προστασίας έναντι της χρεοκοπίας του τουρκικού χρέους μειώθηκε επίσης, με το spread των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικής αδυναμίας πενταετίας να πέφτει στις 490 μονάδες βάσης από πάνω από 550 bps νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το spread είχε αυξηθεί έως και σχεδόν 900 μονάδες βάσης το περασμένο καλοκαίρι.

Φεύγει και τέταρτος;

Το θρίλερ για τον Ερντογάν επέτειναν οι φήμες που οργίασαν το απόγευμα της Πέμπτης ότι μετά τις απόσυρση της υποψηφιότητας από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής του Μουχαρέμ Ιντζέ, και ο τέταρτος υποψήφιος για την προεδρικά ο Σινάν Ογάν, αναμένεται να πράξει το ίδιο.

Ωστόσο, μόλις διαδόθηκε η είδηση ότι ο Ογάν ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία και προγραμματίζει να κάνει δηλώσεις αύριο στην Άγκυρα, ο προεδρικός υποψήφιος έσπευσε να διαψεύσει με ένα κάπως ασαφές μήνυμα στο Twitter.

“Αγαπητά παιδιά του τουρκικού έθνους, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους. Δεν θέλαμε να ζήσουμε κανένα γεγονός την τελευταία ημέρα των εκλογών λόγω των αυξανόμενων προκλητικών συναισθημάτων απέναντί ​​μας τις τελευταίες ημέρες. Γι’ αυτό είμαι απόψε στην Κωνσταντινούπολη. Η είδηση ​​είναι στην τουρκική τηλεόραση. Αύριο θα είμαι στην Άγκυρα. Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή σας. Θα είμαστε στην Άγκυρα. Παρακαλώ μην βασίζεστε σε καμία άλλη δήλωση εκτός από τη δική μας“, αναφέρει το μήνυμα του Ογάν.

Και Κεμάλ κατά Μόσχας

To xaotik;o skhnik;Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με δίγλωσσο μήνυμά του στο Twitter -στα τουρκικά και στα ρώσικα- κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση κατά του Μουχαρέμ Ιντζέ.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, εσείς βρίσκεστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το Deep Fake περιεχόμενο, τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτή τη χώρα. Αν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε το χέρι σας από το τουρκικό κράτος. Είμαστε ακόμα υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας» έγραψε στο Twitter.

«Tούρκος Μακιαβέλι», «διπρόσωπος Σουλτάνος»* Οι Γάλλοι περνούν γενεές δεκατέσσερις τον Ερντογάν και προειδοποιούν: Νίκη του, είναι νίκη του Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: