«Ο Ταγίπ Ερντογάν, κατέστρεψε τα πάντα τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια», δηλώνει ο Orhan Pamuk: Τον κρατούν οι Ευρωπαίοι στην εξουσία, λέει ο Νομπελίστας!

epa06450172 Turkish author and recipient of the 2006 Nobel Prize in Literature, Orhan Pamuk poses before a press conference as he present the exhibition ‘Il museo dell’innocenza di Orhan Pamuk a Milano’ (Orhan Pamuk Innocent Museum at Milan) at Bagatti Valsecchi Museum in Milan, Italy. EPA, MATTEO BAZZI




Tις επιτυχίες και τα λάθη που έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), κατά την διάρκεια των δύο δεκαετιών στην εξουσία του, υπενθυμίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Monde (κείμενο Marie Jégo και Jean-Philippe Rémy), ο Τούρκος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ, Orhan Pamuk.

Αναφέρει, ότι, τα τελευταία είκοσι χρόνια υπήρξε τεράστια οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει,  ότι η αλλαγή κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου δεν ήταν ομοιογενής, υπογραμμίζοντας, ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, όλα αυτά αντιστραφήκαν και τελικά η αλλαγή μηδενίζεται.

Αναφέρεται στα δύο σημεία καμπής, την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, το οποίο και χαρακτηρίζει «απαράδεκτο», και στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2017.

Τονίζει, ότι και τα δύο συνέβαλαν στην παντοδυναμία του Εrdogan, ο οποίος, κάνοντας κατάχρηση αυτής της ευκαιρίας, κλειδώνοντας την ελευθερία του λόγου, βάζοντας χιλιάδες στη φυλακή, μετέτρεψε τον εαυτό του σε έναν μοναχικό, παντοδύναμο ηγέτη, που με την περιθωριοποίηση φιλοδυτικών, λογικών, μορφωμένων και σοφών προσώπων, [ειδικά οικονομικά], οδήγησε τελευταία πέντε χρόνια στο να γίνουν οι Τούρκοι φτωχότεροι.

«Είπε επίσης ότι θα δημιουργήσει μια προσέγγιση με την Ευρώπη και οι Τούρκοι το είδαν ως οικονομική ευκαιρία», προσθέτει

Στην ερώτηση, αν πιστεύει, ότι ο Erdogan ήταν ειλικρινής ως προς την προσέγγιση με την Ευρώπη, αναφέρει:

«….αν δεν υπήρχε ο Εrdogan, θα υπήρχε ένας άλλος Εrdogan, γιατί, δυστυχώς, το κοσμικό στρατόπεδο, στο οποίο ανήκω πολιτιστικά – και το μυθιστόρημά μου Neige [Gallimard, 2005] μιλά για αυτό το θέμα –, έχει κάνει τόσα λάθη το παρελθόν, με αποτέλεσμα η εξουσία να έχει δοθεί σε έναν κάπως ριζοσπαστικό συντηρητικό» Η πραγματική πολιτική συνταγή του Erdogan ήταν «θα σε κάνω να φορέσεις τη μαντίλα σου και θα σε κάνω να δώσεις τα χέρια με την Ευρώπη», ενώ το CHP, πριν από είκοσι χρόνια, δεν ήταν πολύ φιλικό με την Ευρώπη», σημειώνει.

Σχετικά με την δυσκολία του Τούρκου προέδρου σε αυτές τις εκλογές, αναφέρει, ότι «ο Erdogan ήταν συνώνυμο της οικονομικής ευημερίας και λίγης ελευθερίας έκφρασης, ένας καλός συνδυασμός, που λειτούργησε σχεδόν για δεκαπέντε χρόνια, αλλά τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια τα έχει καταστρέψει όλα».

Επισημαίνει στη συνέχεια, ότι πρωτίστως η οικονομική κατάσταση, αλλά και η απώλεια της υποστήριξης των Κούρδων, καθώς και αυτή των γυναικών, επιπλέον η προσέγγισή του με το ακροδεξιό κόμμα MHP και ο λάθος χειρισμός του σεισμού, της 6ης Φεβρουαρίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια των εκλογών. Ωστόσο, δεν  θεωρεί το Erdogan «πιο οπορτουνιστή από οποιονδήποτε άλλον πολιτικό στην Τουρκία»,

Υποστηρίζει, ότι αυτό που κρατά εν μέρει τον Ερντογάν στην εξουσία είναι η Ευρώπη. «Από τη μια πλευρά, ο Ερντογάν επικρίνεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους περιορισμούς του στην ελευθερία της έκφρασης, τη φυλάκιση συγγραφέων κ.λπ, από την άλλη πλευρά, μεγάλες δυτικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία είναι κρυφά ευχαριστημένες μαζί του, επειδή κρατά μακριά τους μετανάστες», σημειώνει, επισημαίνοντας, ότι Kemal Kiliçdaroglu είπε ότι θα διώξει Σύρους πρόσφυγες.

Θεωρεί, ότι η επέτειος των 100 χρόνων της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας τον Οκτώβριο, θα είναι αρκετά συναρπαστική, τονίζοντας, ότι αυτή θα είναι και η στιγμή του ισολογισμού, για ποιες είναι οι επιτυχίες της σύγχρονης κοσμικής Τουρκίας και ποιες οι αποτυχίες της. Kατά τον ίδιον, «το μεγαλύτερο επίτευγμα της τουρκικής εκκοσμίκευσης είναι, ότι διατρέχει τις φλέβες της χώρας, το οποίο o Erdogan δεν μπορούσε να το καταπνίξει. »

Όταν παρουσιάζουμε τον Εrdogan  ως ένα ισχυρό πρόσωπο, δεν είναι λόγω του Ισλάμ, αλλά του αυταρχισμού που έχει θέσει. Δεν πρέπει να τον επικρίνουμε λόγω του ισλαμισμού του – εξάλλου μετριοπαθούς–, αλλά λόγω της αυταρχικής του μετατόπισης», αναφέρει, τονίζοντας, ότι το παράδοξο σήμερα, είναι το ό,τι ο Εrdogan βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα βασικό νόμο, που έφτιαξε για τον εαυτό του, αλλά ανακαλύπτει με σύγχυση, ότι αυτή η παντοδύναμη θέση που έχει δημιουργήσει θα κερδίσει δυνητικά ένα εντελώς κοσμικό άτομο, ένας Αλεβίτης και επιπλέον Κούρδος.

ΠΗΓΗ: Le Monde Marie Jégo και Jean-Philippe Rémy – Pour l’écrivain turc Orhan Pamuk, « Erdogan a tout gâché au cours des quatre ou cinq dernières années»

Ανησυχίες για ενδεχόμενη νοθεία από τον Ερντογάν: Στρατός εθελοντών από την αντιπολίτευση για την προστασία του αδιάβλητου των προεδρικών εκλογών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: