Ανησυχίες για ενδεχόμενη νοθεία από τον Ερντογάν: Στρατός εθελοντών από την αντιπολίτευση για την προστασία του αδιάβλητου των προεδρικών εκλογών

epa10626776 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) greets to his supporters after casting his vote at a polling station in Istanbul, Turkey, 14 May 2023, as the country holds simultaneous parliamentary and presidential elections. EPA, TOLGA BOZOGLU




Πάνω από ένα πρωινό με τυρί, ελιές και ψωμί, χιλιάδες Τούρκοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν χθες σε όλη την Κωνσταντινούπολη σε αυτό που ήλπιζαν ότι θα ήταν η τελευταία μέρα της εποχής του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), γράφει στην εφημερίδα Times του Λονδίνου, η Louise Callagher σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη.

Αποτελούν μέρος ενός στρατού μισού εκατομμυρίου εθελοντών που η τουρκική αντιπολίτευση έχει συγκεντρώσει για να προστατεύσει ίσως τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της σύγχρονης δημοκρατίας.

Καθώς περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Τούρκοι ταξιδεύουν στα εκλογικά τμήματα σε σχολεία σε όλη τη χώρα σήμερα το πρωί, ο Recep Tayyip Erdogan βρίσκεται στα ίσια με τον κύριο αμφισβητία του, τον Kemal Kilicdaroglu, ο οποίος συγκέντρωσε έξι κόμματα της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπίσει τον άνδρα που διοικεί την Τουρκία. πάνω από 20 χρόνια.

Εάν ένας εκ των δύο κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα γίνει Πρόεδρος. Εάν όχι, ο αγώνας θα πάει σε δεύτερο γύρο σε δύο εβδομάδες. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Kilicdaroglu κερδίζει, με ποσοστό μεταξύ 49 και 51%. 

Μέχρι σήμερα το βράδυ, η Τουρκία θα μπορούσε να έχει επιλέξει νέο ηγέτη. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο. Και η αντιπολίτευση υποπτεύεται ότι ο πρόεδρος και οι υποστηρικτές του ενδέχεται να χειραγωγήσουν την ψηφοφορία υπέρ τους. 

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλαπεί η ψήφος», εκτιμά ο Aysim Kaya 22 ετών, τεταρτοετής φοιτητής φιλοσοφίας, που έχει προσφερθεί εθελοντικά ως παρατηρητής εκλογών στην αντιπολίτευση. «Αυτές είναι πολύ σημαντικές εκλογές και χρειαζόμαστε πραγματική αλλαγή, επομένως πρέπει να είμαστε εκεί».

Στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου προσπάθειας για την προστασία της ψήφου, τουλάχιστον ένας δικηγόρος και αρκετοί εθελοντές θα είναι παρόντες σε κάθε εκλογικό κέντρο για την αποτροπή παρατυπιών, δήλωσαν αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης. 

Έμαθαν το μάθημά τους από τις εκλογές για τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης το 2019, όταν το κόμμα του Erdogan, το AKP, κήρυξε τη νίκη και η αντιπολίτευση ανέδειξε το “φάουλ”, και παρήγγειλε επανακαταμέτρηση των ψήφων, τις οποίες κέρδισαν με μεγάλη διαφορά.

Αυτή η νίκη, λένε, έδειξε τη διαρκή δύναμη της δημοκρατίας στην Τουρκία: ένα μέρος όπου μπορεί να τεθείτε υπό κράτηση, εάν κάποιος σας ακούσει να προσβάλλετε τον Πρόεδρο στο λεωφορείο, όπου σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια είναι φιλοκυβερνητικά και όπου ο ηγέτης του τρίτου  μεγαλύτερου κόμματος βρίσκεται στη φυλακή, αλλά όπου άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ισχυρά, διεξάγουν ανοιχτή εκστρατεία στους δρόμους και έχουν λεπτομερή επίβλεψη της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Ο Πρόεδρος Erdogan έχει περάσει δύο δεκαετίες συγκεντρώνοντας τεράστια δύναμη, μεταξύ άλλων μέσω ενός δημοψηφίσματος που αύξησε σημαντικά την εμβέλεια της Προεδρίας.

Ο προεκλογικός αγώνας, λένε οργανώσεις για τα δικαιώματα, είναι στρεβλωμένος υπέρ του, ακόμη και χωρίς εκλογική παρέμβαση, λόγω του ελέγχου του στις εφημερίδες, την τηλεόραση και το δικαστικό σώμα. Εάν όμως αποδειχθεί ότι έχασε στις κάλπες, επιμένει ότι θα παραιτηθεί. 

Η αντιπολίτευση ανησυχεί περισσότερο ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης. «Ανησυχούμε και δεν αισθανόμαστε εμπιστοσύνη, λόγω της προηγούμενης εμπειρίας μας», είπε ο Aysemin Gulmez, δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής του CHP, του κόμματος του Kilicdaroglu, ο οποίος εργάζεται για την ασφάλεια των εκλογών. Πρόσθεσε ότι ελπίζει και πιστεύει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί χωρίς παρεμβάσεις.

Ο εκπρόσωπος του AKP Omer Celik έγραψε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν ελεύθερα και με ασφάλεια, προσθέτοντας:

«Οι κακές προθέσεις και οι προκλήσεις θα απαντηθούν στην κάλπη». Το κόμμα του δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό. Όμως η αντιπολίτευση δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο. Οι εθελοντές κλήθηκαν να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους και να κατεβάσουν ένα VPN σε περίπτωση απόπειρας διακοπής ρεύματος ή αποκλεισμού του Διαδικτύου.

Ο Ozgur Erdem, περιφερειακός επικεφαλής του CHP στην περιοχή Sultanbeyli της Κωνσταντινούπολης, φοβάται ότι το κυβερνών κόμμα ίσως προσπαθούσε να κλέψει τις ψήφους. «Χειραγώγησαν τις εκλογές στο παρελθόν και τις σταματήσαμε», είπε, αναφερόμενος στις δημαρχιακές εκλογές του 2019, προσθέτοντας αργότερα: «Ο Erdogan μπορεί να κάνει τα πάντα».

Το ίδιο το τουρκικό εκλογικό σύστημα είναι, συμφωνούν όλα τα κόμματα, εύρωστο, με ισχυρή εποπτεία σε κάθε μέρος της διαδικασίας. Κάθε καταμέτρηση από μια κάλπη υπογράφεται από μία επιτροπή που περιλαμβάνει δημόσιους υπαλλήλους και εκπροσώπους από τα κύρια κόμματα.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι υπάρχουν αδύναμα σημεία, ιδιαίτερα στην ανατολική Τουρκία, όπου η εποπτεία είναι λιγότερο αυστηρή, ή στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και εκτόπισαν εκατομμύρια.

Υπήρξαν ανησυχητικά σημάδια. Ο επικεφαλής της επιτροπής εκλογικών υποθέσεων του AKP είπε χθες ότι Πρόεδρος θα γνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών πριν από οποιονδήποτε άλλον. Και την Παρασκευή, η κύρια τηλεφωνική εταιρεία της χώρας είπε στους υπαλλήλους της στην Κωνσταντινούπολη ότι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο εργασίας τους το Σαββατοκύριακο λόγω «τεχνικών έργων υποδομής».

Ο Erdogan, ενώ ενθάρρυνε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να προστατεύσουν τις κάλπες «όπως κάνουμε εμείς», προειδοποίησε τους υποστηρικτές του ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν αντίποινα,  εάν ηττηθεί το ΑΚΡ. «Μην ξεχνάτε», είπε σε ένα πλήθος την περασμένη εβδομάδα. «Μπορεί να πληρώσετε βαρύ τίμημα». 

Για να αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους, η αντιπολίτευση έχει εκπαιδεύσει τεράστιες ομάδες δικηγόρων για την προστασία της ασφάλειας της ψήφου. Την περασμένη εβδομάδα, σε μια αίθουσα συνεδριάσεων στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, εκατοντάδες μάθαιναν τα βασικά στοιχεία της εκλογικής ασφάλειας: ποια ψηφοδέλτια είναι άκυρα, ποια είναι η διαδικασία καταγγελιών για παραβιάσεις και πότε να επιτραπεί σε έναν άνδρα με όπλο να εισέλθει στην περιοχή ψηφοφορίας (ποτέ, εκτός εάν είναι αστυνομικός).

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οι εκλογές τηρούν το νόμο», δήλωσε ο Riza Kocak, περιφερειακός αξιωματούχος του CHP, υπεύθυνος για την εκλογική ασφάλεια. «Δεν θέλουμε να στρέψουμε τις εκλογές προς όφελος κανενός συγκεκριμένου κόμματος. Θέλουμε απλώς να διασφαλίσουμε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αντικατοπτρίζονται σωστά». 

Για πολλούς από τους εθελοντές που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, είναι μια ευκαιρία να βοηθήσουν στην έναρξη μιας νέας εποχής. «Όλοι γνωρίζουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το σύστημα και θέλουμε αλλαγή», είπε η Zeynep Yavuz, 24 ετών, φοιτήτρια μηχανικής τροφίμων, η οποία εγγράφηκε ως παρατηρητής εκλογών με τους Εθελοντές της Τουρκίας. «Θέλω να είμαι μέρος αυτής της αλλαγής».

ΠΗΓΗ: TimesLouise Callagher, ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη – Will Erdogan cheat in Turkey’s 2023 presidential election? As 60 million cast their votes, the president’s opponents are placing lawyers at every polling station to prevent fraud

Λάθος οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Οι Γερμανοί πρέπει να τις πληρώσουν, τελεία και παύλα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: