Ο Νίκος Χριστοδουλίδης για το Βάσο Λυσσαρίδη: Τον είπαν πολεμοκάπηλο, τον είπαν ονειροπόλο, αλλά δεν τον άγγιζε, γιατί ήξερε τι έλεγε…

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο πολιτικό μνημόσυνο του Βάσου Λυσσαρίδη, ιδρυτή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ο Βάσος Λυσσαρίδης ποτέ δεν κρύφτηκε από τον κυπριακό λαό, γεννήθηκε για να είναι μπροστάρης, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ομιλία του στο πολιτικό μνημόσυνο του Βάσου Λυσσαρίδη που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

“Απευθυνόταν στον λαό με ειλικρίνεια, ήταν πάντα παθιασμένος, ποτέ όμως εμπαθής. Δεν δεχόταν να φιμωθεί ο ίδιος, δεν δεχόταν, όμως, να φιμωθεί και η άλλη άποψη. Εφάρμοσε στην πράξη το ‘Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες’, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ήταν άνθρωπος με δυσθεόρατο ηθικό ύψος”, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στον Βάσο Λυσσαρίδη.

Είπε ακόμη πως ο Βάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε για να είναι μπροστάρης, ολοκλήρωσε την επίγεια παρουσία του μπροστάρης και αδιαμφισβήτητα και μετά την αναχώρησή του από τη ζωή, μπροστάρης είναι.

“Η μοίρα του τον έταξε να είναι στην εμπροσθοφυλακή, πρώτος μεταξύ ίσων, με το όπλο στο ένα χέρι, την πένα στο άλλο χέρι και στη μέση και πάνω απ’ όλα, την ψυχή του. Αυτά τα ψυχικά αποθέματα, που κατά παράδοξο τρόπο, ανατροφοδοτούνταν, αναγεννιόντουσαν, αυξάνονταν, όσο η πατρίδα συνεχίζει να είναι υπό κατοχή, όσο οι κακουχίες και οι δυσκολίες έδειχναν τα δόντια τους, όσο η ‘δανεική ζωή’ κινδύνευε καθημερινά”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ομιλία του στην πολυδιάστατη προσωπικότητα του Βάσου Λυσσαρίδη και στην προσφορά του στην πολιτική ζωή του τόπου, την οποία όπως ανέφερε κόσμησε.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως “ομολογουμένως, η πολιτική του σκέψη προηγούνταν κατά πολύ της εποχής της οποίας έζησε. Έβλεπε μακριά ο Γιατρός. Δεν ξέρω, για παράδειγμα, πόσοι γνωρίζουν ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης, ζώντας ως ιατρός, τον ανθρώπινο πόνο, αλλά και επειδή η έγνοια του ήταν ο λαός, μίλησε πρώτος για την ανάγκη δημιουργίας Γενικού Συστήματος Υγείας”, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Είπε ακόμη πως ζώντας όλους τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού και αργότερα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην πρώτη γραμμή πάντα και όχι στα μετόπισθεν πίσω από κάποιο πολιτικό γραφείο, ο Βάσος Λυσσαρίδης κατανόησε από πολύ νωρίς την ανάγκη αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμπύκνωσε την πολιτική αυτή θέση και ισχυρή παρότρυνση, σε μια φράση που πολλοί τότε ειρωνεύονταν: Το γνωστό «Κάθε σπίτι και κάστρο, κάθε πατριώτης και στρατιώτης».

“Και τι δεν τον είπαν τότε. Τον είπαν πολεμοκάπηλο, τον είπαν ονειροπόλο, αλλά δεν τον άγγιζε, γιατί ήξερε τι έλεγε, ήξερε τι εννοούσε. Και αυτό που έλεγε ο Λυσσαρίδης τόσα χρόνια πριν, υλοποιήθηκε πολλά χρόνια μετά, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε να κτίζει την αποτρεπτική της ισχύ”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε ακόμη πως σε μια εποχή που η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής δεν ήταν η ίδια προς την Κύπρο, όπως είναι σήμερα, ο Γιατρός μιλούσε για τις δυνάμεις στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που θα έπρεπε να επενδύσουμε και να αξιοποιήσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία προς όφελος του αγώνα μας. Και βλέπουμε σήμερα πως η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια φέρνει αποτελέσματα για τη χώρα μας και η χώρα μας έχει ισχυρή στήριξη στη Γερουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και ακόμα η παρότρυνση, για τα «εμπλεκόμενα συμφέροντα» που υποδείκνυε ο Λυσσαρίδης ότι έπρεπε να αξιοποιήσουμε, στην ουσία υλοποιείται εδώ και κάποια χρόνια, με τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες της Κύπρου με μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και της Ευρώπης, αλλά και με τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως ως πραγματικός πατριώτης για τον τόπο του και το λαό του, αλλά και πραγματικός διεθνιστής, χωρίς βαρίδια ιδεολογικών αγκυλώσεων και ψυχροπολεμικών επιρροών, ο Γιατρός πάντα εξέπεμπε και διεθνώς την ακτινοβολία του, ως ένας εκ των ηγετών του παγκόσμιου αντιαποικιακού, αντιρατσιστικού και απελευθερωτικού κινήματος και ήταν στο πλευρό πεφωτισμένων ηγετών της ανθρωπότητας, όπως, για παράδειγμα, ο Νέλσον Μαντέλα.

“Ο Βάσος Λυσσαρίδης μνημονεύεται από καταπιεσμένους λαούς, για τη δράση του στην ηγεσία του Κινήματος Αφρο–Ασιατικής Αλληλεγγύης και είναι χρήσιμο για τους νεότερους να γνωρίζουν ότι η μικρή Κύπρος, μέσω του Βάσου Λυσσαρίδη, είχε σημαντικό ρόλο στους αγώνες για παγκόσμια δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια”, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Είπε ακόμη πως ο Βάσος Λυσσαρίδης με την ποίησή του, “αξιοποιώντας αριστοτεχνικά τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και εισάγοντας – ως λεξοπλάστης – νέες λέξεις και εκφράσεις, κατέθετε λογοτεχνικά τις αγωνίες του για την Κύπρο. Με τη ζωγραφική του κατέθετε όλη την ευαισθησία του χαρακτήρα του, την ευαισθησία ενός μικρού παιδιού, που ήθελε να περπατήσει στα τοπία της μικρής και παράξενης πατρίδας, που αποτύπωνε με επιτυχία στον καμβά”, ανέφερε.

Εκτός, λοιπόν, πρόσθεσε, από τις πολιτικές παρακαταθήκες του, ο Βάσος Λυσσαρίδης μας άφησε πολύτιμη ποιητική και εικαστική κληρονομιά.

“Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα δίκαια της οποίας ο Βάσος Λυσσαρίδης ανάλωσε όλη τη ζωή του, θεωρώ πως ο ιδανικότερος τρόπος να τιμήσω το πάλεμα και τη μνήμη του, είναι να σας διαβεβαιώσω πως θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη πρώτα, επανενωμένη μετά, απαλλαγμένη από την κατοχή, στην οποία θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια και ευημερία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της”, ανέφερε ο Πρόεδρος Χρσιτοδουλιδης.

Ακόμη ευχαρίστησε για τη στήριξη της ΕΔΕΚ και προεκλογικά και κυρίως μετεκλογικά. “Γιατί, είναι ενώπιόν μας δύσκολοι δρόμοι να διανύσουμε και για το εθνικό μας θέμα και για την ευημερία του λαού μας. Και προσβλέπω στη στήριξή σας, για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα διακυβέρνησής μας”, ανέφερε.

Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πάνε στην Κύπρο για τις κυρώσεις: Θα μας φέρουν πληροφορίες λέει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: