Ο νέος ηγέτης της Ελλάδας δεν θα περιορίζεται πλέον στο να κατευθύνει την οικονομία της χώρας από το πίσω κάθισμα: Έχουν εξοφληθεί τα χρέη στο ΔΝΤ!

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει κατά τη διάρκεια της τελευταίας του προεκλογικής συγκέντρωσης πριν από τις εθνικές εκλογές, στο Θησείο, Παρασκευή 19 Μαΐου 2023. Οι εθνικές και βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 21 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία, οι Έλληνες θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν έναν ηγέτη που δεν θα περιορίζεται πλέον στο να κατευθύνει την οικονομία της χώρας από το πίσω κάθισμα, γράφει η εφημερίδα Independent.

Ο Συντηρητικός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει μια δεύτερη θητεία κατά την οποία θα έχει μεγαλύτερη πρωτοβουλία κινήσεων, μετά τη λήξη το περσινό καλοκαίρι ενός δρακόντειου καθεστώτος ελέγχου των δαπανών που είχαν ζητήσει οι διεθνείς δανειστές.

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε απροσδόκητα υψηλή ανάπτυξη, πτώση της ανεργίας και επανέφερε τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων.

Τα χρέη προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν επίσης εξοφληθεί.

Μια καθαρή επανεκλογή για τον 55χρονο Μητσοτάκη εθεωρείτο κάποτε ως δεδομένο. Ωστόσο, το κεντροδεξιό κόμμα του θα μπορούσε να δυσκολευτεί να επιστρέψει στην εξουσία καθώς οι ψηφοφόροι και τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας βγαίνουν από μια παρατεταμένη μάχη επιβίωσης.

Μια σοβαρή ύφεση και χρόνια έκτακτης ανάγκης δανεισμού άφησαν την Ελλάδα με ένα τεράστιο εθνικό χρέος που έφτασε τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και έπληξαν σοβαρά τα εισοδήματα των νοικοκυριών που πιθανότατα θα χρειαστούν άλλη μια δεκαετία για να ανακάμψουν.

Εξαντλημένοι μετά την πολιτική και οικονομική αναταραχή της εποχής της διάσωσης, οι καθημερινοί  Έλληνες βυθίστηκαν στο ιδιωτικό χρέος, στους χαμηλούς μισθούς και στην εργασιακή ανασφάλεια.

Ο κ.Μητσοτάκης έχασε ένα διψήφιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις μετά από μια σιδηροδρομική καταστροφή της 28ης Φεβρουαρίου που σκότωσε 57 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους φοιτητές – πλήττοντας το αφήγημα της κυβέρνησης ότι λειτουργεί αποτελεσματικά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διερευνά επίσης ένα θολό σκάνδαλο παρακολούθησης διακεκριμένων Ελλήνων πολιτικών και δημοσιογράφων. Οι αποκαλύψεις βάθυναν τη δυσπιστία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της χώρας σε μια εποχή όπου η συναίνεση μπορεί να είναι εξαιρετικά απαραίτητη. 

ΠΗΓΗ: Independent, (Derek Gatopoulos και Theodora Tonga) – Out of bailout spotlight, Greeks feeling recovery pains at election

Απλά βλέπουν τα τρένα να… περνούν! Πόσο παράξενοι και προβλέψιμοι είναι τελικά οι Αμερικανοί; Τους λένε για την Τουρκία και έχουν έτοιμες τις δικαιολογίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: