Απλά βλέπουν τα τρένα να… περνούν! Πόσο παράξενοι και προβλέψιμοι είναι τελικά οι Αμερικανοί; Τους λένε για την Τουρκία και έχουν έτοιμες τις δικαιολογίες [video]

epa10589608 National Security Advisor Jake Sullivan participates in a news briefing at the White House in Washington, DC, USA. EPA, CHRIS KLEPONIS, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Αποφεύγουν την Τουρκία, πριν από το δεύτερο γύρο των εκλογών, ως ο διάολος το λιβάνι. Συνεχίζουν, στην Ουάσιγκτον, την ίδια πολιτική, όπως και πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Αναζητούν δικαιολογίες για να μην προκαλέσουν τον Ταγίπ Ερντογάν, φοβούμενοι ότι θα τους εμπλέξει στον προεκλογικό αγώνα. Βεβαίως, αυτός δεν χαμπαριάζει. Όχι μόνο τους αναμειγνύει μέσα στη λάσπη που πετά στον ανεμιστήρα, αλλά ισχυρίζεται ότι στο επίπεδο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, συνωμοτούν για να ηττηθεί στις τουρκικές προεδρικές εκλογές.

Εξαναγκάστηκαν να τον διαψεύσουν, θα έλεγα, με οργή επειδή στη δημόσια ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εκτίθεντο εάν δεν τον αποδοκίμαζαν. Όταν υποβάλαμε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος έσπευσε να μας διακόψει -πριν ολοκληρώσουμε τη σκέψη μας- για να διαψεύσει τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας.

  • Κάθε φορά που τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα για την κατοχική δύναμη, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σπεύδουν επίσης να μιλήσουν για τη σύμμαχο τους Τουρκία.
  • Είμαι βέβαιος ότι οι συνεργάτες του Ερντογάν, και ο ίδιος, που ακούν αυτόν τον μονότονο ισχυρισμό, θα σκάνε στα γέλια. Διότι το σίγουρο είναι πως η Τουρκία ΔΕΝ είναι σύμμαχος χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ανέλαβαν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο, το Air Force One, που μετέφερε τον πρόεδρο Μπάιντεν από την Αλάσκα στην Ιαπωνία.

Αφού ασχολήθηκαν βασικά με τα θέματα της G7 που συνέρχεται σήμερα στη Χιροσίμα, κλήθηκαν να απαντήσουν στο πιο σοβαρό θέμα εξωτερικής πολιτικής, εκείνη τη στιγμή: Τις εκλογές στην Τουρκία.

Έστειλε το μήνυμα ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με όποιον κερδίσει τις εκλογές -βασικά εξέφρασε ελπίδα για συνεργασία. Και ταυτόχρονα ευχήθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι μία δημοκρατική χώρα.

Έχει ενδιαφέρον ο σύντομος διάλογος του κ. Σάλιβαν με τους Αμερικανούς δημοσιογράφους:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η άποψή σας για τις τουρκικές εκλογές;

ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΛΙΒΑΝ: Λοιπόν, θα δούμε τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε όμως κάποιου είδους περαιτέρω σκέψεις όσον αφορά, ξέρετε, τη θέση της Τουρκίας ως Συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, όσον αφορά το τι θα συμβεί στις εκλογές;

ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΛΙΒΑΝ: Πιστεύω ότι όποιος επικρατήσει στις εκλογές, είτε είναι ο απερχόμενος (Ερντογάν) είτε αυτός που τον αμφισβητεί (Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου), ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε μια σειρά θεμάτων, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για περιφερειακά ζητήματα στη Μέση Ανατολή ή για – — για τον ρόλο της Τουρκίας, όπως είπατε, ως Συμμάχου του ΝΑΤΟ. Έτσι, αυτό θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ηγέτης της Τουρκίας.

Ξέρετε, αυτό που θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε είναι, ξέρετε, μια ισχυρή δημοκρατία στην Τουρκία. Και είχαν έναν πρώτο γύρο, θα έχουν έναν δεύτερο γύρο, και θα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όποιον είναι ο νικητής των εκλογών.

  • Μερικοί αναλυτές, με τους οποίους συνομιλούμε, είδαν με διαφορετικό «μάτι» τη δήλωση του κ. Σάλιβαν.

Υποστηρίζουν ότι περιέχει προειδοποιήσεις στις οποίες πρέπει να δοθεί σημασία. Π.χ. στο σημείο που τονίζει ότι η συνεργασία με την Άγκυρα «θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ηγέτης της Τουρκίας». Σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για ευχή αλλά για θέση που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Και στέκονται στο σημείο της αναφοράς του για τη Δημοκρατία στην Τουρκία. Θεωρούν ότι πρόκειται για ανησυχία, για την πιθανότητα, δηλαδή, να δοκιμαστούν οι δημοκρατικές διαδικασίες με πρόεδρο τον Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτό που θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε είναι, ξέρετε, μια ισχυρή δημοκρατία στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Σάλιβαν

Η πιθανή επικράτηση του αυταρχικού Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί λόγο ανησυχίας για το Λευκό Οίκο. Διότι θα αποδειχθεί η μεγαλύτερη απειλή για την τουρκική Δημοκρατία.

Βεβαίως ευθύνονται οι Αμερικανοί. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έβλεπαν τη Δημοκρατία στην Τουρκία να διολισθαίνει προς τον αυταρχισμό, αλλά δεν επέβαλαν τους όρους και τους κανόνες, που υποτίθεται διέπουν τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Εάν ο Ερντογάν επικρατήσει και μάλιστα με μία μεγάλη διαφορά από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, θα ξεκινήσει νέος γύρος προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Θα συνεχίσει ο κ.Μπάιντεν, ο δήθεν πρόεδρος των δικαιωμάτων του ανθρώπου, να βλέπει τα τρένα να περνούν;

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στο Λευκό Οίκο αναμένουν με κομμένη την ανάσα την αναμενόμενη νίκη του Ερντογάν: Προετοιμάζονται για μεγάλες συγκρούσεις, παραμένει το «γιοκ» στα F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: