Ο Κιλιτσντάρογλου προκαλεί ανοιχτά τη Μόσχα για την υπόθεση «ροζ βίντεο»: Εχουμε αποδείξεις ρωσικής ανάμειξης* Οι αγορές προεξοφλούν νίκη μας

Banners of Turkish presidential candidate Kemal Kilicdaroglu, leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), in Istanbul, Turkey, 10 May 2023. EPA/SEDAT SUNA




Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δίνει συνέχεια στις καταγγελίες του κατά της Μόσχας στην υπόθεση«ροζ βίντεο – Ιντζέ» υποστηρίζοντας μάλιστα ότι διαθέτει ακλόνητα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης δηλώνει ότι το κόμμα του διαθέτει ξεκάθαρες αποδείξεις για την ευθύνη της Ρωσίας στην διάδοση «deep fake» περιεχομένου στο Διαδίκτυο ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Στην ερώτηση για τους λόγους για τους οποίους έγραψε χθες στο Τwitter ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις αναρτήσεις αυτές, ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε: «Αν δεν είχαμε ξεκάθαρες αποδείξεις, δεν θα τουίταρα».

 

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Κιλιτσντάρογλου δηλώνει: «Θεωρούμε απαράδεκτο μία άλλη χώρα να αναμειγνύεται στην εκλογική διαδικασία της Τουρκίας. Ηθελα αυτό να το γνωρίζει όλος ο κόσμος, για τον λόγο αυτόν έκανα ανοικτά την καταγγελία με ένα tweet».

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει στενές οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσθέτει ότι θα επιδιώξει μία λεπτή ισορροπία στην εξωτερική του πολιτική ως προς τις σχέσεις με την Μόσχα.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας, δεν θέλουμε να διαρρήξουμε τις φιλικές μας σχέσεις, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις», λέει.

Αν κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης θα προωθήσει νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας, και για ολόκληρο τον κόσμο, να επιτύχουμε μία ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. Αλλά θα καταστήσουμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστό για καμία χώρα να καταλαμβάνει άλλη χώρα», λέει.

Σε ερώτηση αν θα υποστηρίξει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ αν εκλεγεί πρόεδρος, απαντά «Φυσικά».

«Θα επιδιώξουμε μία εξωτερική πολιτική με άξονα την ειρήνη που θα δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Τουρκίας. Προτεραιότητά μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα και να ενεργούμε σε εναρμόνιση με τον σύγχρονο κόσμο», καταλήγει.

Οι αγορές προεξοφλούν νίκη μας

Ο Κιλιτσντάρογλου δηλώνει επίσης ότι η χθεσινή άνοδος στους τουρκικούς τίτλους σημαίνει ότι οι αγορές πιστεύουν ότι η συμμαχία του θα νικήσει την Κυριακή και εμπιστεύονται την «ορθολογική οικονομική πολιτική» της συμμαχίας του.

 

Χθες, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Τουρκίας πραγματοποίησε άλμα, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) μειώθηκαν.

Διαψεύδει το Κρεμνλίνο

Απαντώντας το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «ψευδείς ισχυρισμούς» ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως εκείνοι που μετέφεραν τους ισχυρισμούς αυτούς στον Κιλιτσντάρογλου είναι ψεύτες και πως η Ρωσία εκτιμά πολύ τις σχέσεις της με την Τουρκία, μια χώρα «εταίρο» όπως τη χαρακτήρισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα, Turkey

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα για τον Ταγίπ: Πέντε μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις, σενάριο για ήττα «μια κι έξω», χαρές των αγορών στην προοπτική εξόδου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: