Επικό “άδειασμα” από τον Μπλίνκεν: Δεν συνδέονται η ένταξη της Σουηδίας και τα F-16, κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει το δρόμο του ΝΑΤΟ στην Στοκχόλμη

epa10663655 US Secretary of State Antony Blinken speaks during a press meeting at F 21 air fleet, Kallaxheden in Lulea, Sweden, 30 May 2023. EPA, Jonas Ekströmer SWEDEN OUT




ΛΟΥΛΕΑ, Σουηδία, 30 Μαΐου (Reuters) – Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι συζητήσεις με την Τουρκία για την αγορά των μαχητικών F-16 είναι «ξεχωριστά ζητήματα», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) Άντονι Μπλίνκεν.

Πρόσθεσε ότι και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν «δεν συνδέει τα δύο ζητήματα».

Ο κ. Μπλίνκεν απέρριψε επίσης την πρόταση ότι η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν συνέδεσε την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα. Είπε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ το έκανε αυτό. Όμως, μια μέρα πριν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης σε μία σύνδεση των δύο θεμάτων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «δεν αποτελεί προϋπόθεση» για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Αλλά, όπως τόνισε, το Κογκρέσο διαδραμματίζει σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις όπλων.

Θυμίζουμε ότι μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών σε επιστολή τους τον Φεβρουάριο προς τον Μπάιντεν ανέφερε ότι η αποτυχία της Τουρκίας να επικυρώσει τα πρωτόκολλα ένταξης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, η οποία ακόμα περίμενε εκείνη την εποχή, «θα έθετε υπό αμφισβήτηση αυτή την εκκρεμή πώληση» των F-16.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, που αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην προσχώρηση της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την έκκληση της Ουάσινγκτον για ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας «μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους» της Λιθουανίας, τον Ιούλιο.

Είναι τώρα η ώρα για τα μέλη του ΝΑΤΟ να οριστικοποιήσουν την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, δήλωσε την Τρίτη ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε σκανδιναβικές χώρες.

Ο Αμερικανός υπουργός είπε σε συνέντευξη Τύπου στη βόρεια σουηδική πόλη Λουλέα ότι η Σουηδία είχε κάνει αξιοσημείωτα βήματα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εξέφρασε η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και απέδειξε τη δέσμευσή της στη συμμαχία «ξανά και ξανά».

«Πιστεύουμε ότι η ώρα είναι τώρα και δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσουμε», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται για την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας, ώστε να γίνει έγκαιρα για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου που θα συγκεντρώσει όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της συμμαχίας.

«Πιστεύουμε ότι η ώρα είναι τώρα και δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσουμε», είπε ο Μπλίνκεν. “Η Τουρκία έχει εκφράσει σημαντικές και εύλογες ανησυχίες. Η Σουηδία και η Φινλανδία αντιμετώπισαν αυτές τις ανησυχίες.”

“Ανυπομονούμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι μπορεί να είναι, και πρέπει να είναι και αναμένουμε να είναι”, είπε.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε επίσης στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τρίτη την πεποίθησή του ότι η Σουηδία είναι έτοιμη να ενταχθεί στη συμμαχία τώρα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε χθες στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Μίλησα με τον Ερντογάν, του έδωσα συγχαρητήρια. Θέλει ακόμη βρεθεί λύση για τα F-16. Του είπα ότι θέλουμε να υπάρξει λύση για τη Σουηδία…», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ. «Θα πούμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, αλλά το αμερικανικό Κογκρέσο μπλόκαρε την πώληση.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Λευκού Οίκου είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου. Η Τουρκία ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.

“Μαρτυριάρης” ο Πρόεδρος Μπάιντεν για το παζάρι που απαίτησε ο Ερντογάν: Άλλα αυτός για τη συνομιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο, άλλα ο Λευκός Οίκος, γενικά …μπάχαλο! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: