Νίκος Αλιβιζάτος: Μικρόψυχη η στάση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα του υπομνήματος για το μπλόκο στον Κασιδιάρη [video]

Στιγμιότυπο από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ




Μικρόψυχη χαρακτήρισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αρνήθηκε να υποβάλει (ως ΣΥΡΙΖΑ) υπόμνημα προς τον Αρειο Πάγο ενόψει της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Αλιβιζάτος ανέφερε: «Είχα αναλάβει την πρωτοβουλία να κάναμε ένα υπόμνημα από κοινού τα τρία μεγάλα κόμματα: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Αυτή η πρωτοβουλία, δυστυχώς, έμεινε πίσω. Επειδή, να το πούμε πάλι ευθέως, δεν το θέλησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειναι κρίμα. Αν βγαίναμε και οι τρεις μαζί θα είμασταν ισχυρότεροι και πολιτικά και ηθικά».

Κληθείς να σχολιάσει την επί του συγκεκριμένου απάντηση του κ. Τσίπρα, ο κ. Αλιβιζάτος απάντησε: «Είναι μικρόψυχο. Νομίζω τα λέει όλα αυτή η λέξη. Είναι μικρόψυχο».




Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ίδιο κανάλι το πρωί της Τρίτης δικαιολόγησε την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει υπόμνημα στο πλαίσιο του εξής διαλόγου:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό ο κ. Μητσοτάκης για να καταφεύγει σε τέτοιου είδους κατηγορίες απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όλη την Αριστερά, γιατί και το ΚΚΕ δεν ψήφισε τις απανωτές τροπολογίες. Και το γεγονός ότι χρειάστηκε να καταθέσει τρεις τροπολογίες για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο απαγόρευσης καθόδου του κόμματος του κ. Κασιδιάρη δείχνει ότι κάτι δεν έκανε καλά.

Εμείς, για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή, όχι όμως για να κάνουν καμπάνια προεκλογική από τη φυλακή, διότι τρία χρόνια τώρα κάνει καμπάνια ο κ. Κασιδιάρης και τώρα το θυμηθήκανε. Πρέπει να είναι στη φυλακή. Εκεί είναι η θέση τους, διότι είχαν μια εγκληματική οργάνωση, όπως αποφάνθηκε η ελληνική δικαιοσύνη. Με ένα πάρα πολύ απλό τρόπο μπορούσε το ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει με τεράστια πλειοψηφία, πιστεύω, να μην κατέβει ο κ. Κασιδιάρης και οποιοδήποτε κόμμα τον είχε στο συνδυασμό του. Με μια απλή προσθήκη σε τροπολογία που καταθέσαμε που έλεγε ότι δεν θα μπορεί να κατέβει στις εκλογές κανένα κόμμα που θα έχει στους συνδυασμούς του καταδικασμένο…




ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουσιαστικά ο συνδυασμός της πρότασης Αλεβιζάτου – Κοντιάδη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ή μια σειρά από συνταγματολόγους είχαν καταθέσει αυτή την πρόταση. Το να ορίσεις τους δικαστές και τον Άρειο Πάγο να γίνονται κριτές της πολιτικής ζωής και το ποια κόμματα μπορούν να κατέβουν ή δεν μπορούν να κατέβουν, και ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός και ποιος δεν είναι ο πραγματικός αρχηγός. Αυτό μας οδηγεί σε μια περιπέτεια. Και νομίζω ότι αυτή η περιπέτεια τέσσερις μήνες τώρα που το συζητάμε έχει φουσκώσει τον Κασιδιάρη. Έχει φουσκώσει την Ακροδεξιά, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης όλου του πολιτικού συστήματος ο Κασιδιάρης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτός ήταν ο λόγος που δεν καταθέσατε υπόμνημα εσείς στον Άρειο Πάγο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να καταθέσουμε υπόμνημα; Για κάτι το οποίο δεν ψηφίσαμε; Εμείς δεν υπερψηφίσαμε αυτή την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση γιατί τη θεωρούμε προβληματική. Και να σας πω και κάτι άλλο. Εξόχως προβληματικό θεωρούμε όλο αυτό το οποίο βλέπουμε αυτές τις μέρες. Πριν από 20-30 μέρες, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, αλλά νομίζω λίγο πριν το Πάσχα, είχε βγει με καταγγελία ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και επικεφαλής του 1ου Τμήματος, πρώην Αντιπρόεδρος – παραιτήθηκε – ο κ. Τζανερρίκος και κατήγγειλε την κυβέρνηση και προσωπικά, εάν δεν κάνω λάθος, τον υπουργό Επικρατείας, τον κ. Γεραπετρίτη, ότι τον κάλεσε εξωδίκως σε καφέ πέριξ του Μαξίμου για να του ζητήσει να διευθετήσει το ζήτημα. Και μάλιστα του έταξε και κάποια θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, μετά την αφυπηρέτησή του από το δικαστικό σώμα. Νομίζω ότι όλο αυτό το πράγμα, κατά την άποψή μου είναι μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά, η οποία δεν μπορεί να σταθεί και φουσκώνει την Ακροδεξιά. Διότι αν θέλεις να αντιμετωπίσεις και να υπερασπιστείς τη δημοκρατία, δεν αξιοποιείς μεθόδους οι οποίες είναι εξωθεσμικές ή παραθεσμικές. Δεν κάνεις καλό στη δημοκρατία χρησιμοποιώντας αντιδημοκρατικές μεθόδους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, ο αντίλογος εδώ, κ. Πρόεδρε, είναι ότι έγιναν οι τροπολογίες, όπως λέτε εσείς, χρειάστηκαν τρεις τροπολογίες, οπότε κάτι έγινε λάθος. Φτάσαμε μέχρι εδώ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέθεσαν υπόμνημα και επιτρέπετε τώρα στο Μητσοτάκη και τον Ανδρουλάκη να λένε ότι εμείς συμμετείχαμε με αυτό τον τρόπο, μέσω του υπομνήματος στο κόψιμο Κασιδιάρη, κάτι στο οποίο δεν συμμετείχε ο Τσίπρας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει. Τι να κάνουμε τώρα; Ας βγει ο κ. Μητσοτάκης να παριστάνει τον πολέμιο της Ακροδεξιάς, που έχει στο εσωτερικό του τον κ. Βορίδη, τον κ. Πλεύρη, τον κ. Γεωργιάδη και να λέει ότι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα της Αριστεράς ψαρεύουν στην Ακροδεξιά. Είναι ντροπή να το λέει αυτό, αλλά τι να κάνουμε! Εμείς θα κάτσουμε να αναμετρηθούμε με την παράνοια; Αυτό είναι παράνοια.

Ο καταδικασμένος νεοναζί Κασιδιάρης τολμά να μιλά για εκτροπή και κάνει λόγο για «επόμενη μέρα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: