Να δοθεί σημασία στην αναφορά του Ερντογάν για σχέδιο ανατροπής του από τον Πρόεδρο Μπάιντεν: Τον είχε κατηγορήσει και για το σικέ «πραξικόπημα» της 15ης Ιουλίου 2016! (video)

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens at Pursaklar, Mamak-Altındağ ve Sincan rallies in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε την τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση, στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, για να κατηγορήσει τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι συνεργάζεται με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν για να τον ανατρέψουν.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα ψέμα. Στην περίφημη προεκλογική συνέντευξη του στην εφημερίδα New York Times, τον Ιανουάριο του 2020, ο τότε Δημοκρατικός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, εννοούσε την «ανατροπή» του Ερντογάν μέσω δημοκρατικών εκλογών. Όχι με στρατιωτικά μέσα.

Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος ελέγχει πλήρως τον στρατό και την αστυνομία. Πως θα γίνει το «πραξικόπημα»; Με κυνηγετικά; Ομιλούμε για σχιζοφρενικές καταστάσεις…

Στη χθεσινή τελευταία προεκλογική του ομιλία, ο Ερντογάν θύμισε στο φανατισμένο πλήθος εκείνη τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: Ήταν σαφής ο κ. Μπάιντεν ότι δεν πρέπει να εκδιωχθεί ο Ερντογάν με πραξικόπημα, αλλά να νικηθεί μέσω εκλογών.

  • Η ύπουλη κουβέντα του Ερντογάν παραπέμπει στο σικέ «πραξικόπημα» της 15ης Ιουλίου 2016. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε κατηγορήσει τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ότι συμμετείχε στην οργάνωση της ανατροπής του.
  • Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν είχε ταξιδεύσει στην Τουρκία για να διαβεβαιώσει τον Ερντογάν ότι η Αμερική δεν συμμετείχε στο σικέ «πραξικόπημα».

Τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος επαναφέροντας μία συζήτηση που έχει λήξει και η οποία βασίστηκε σε λάθος πληροφόρηση, η οποία προήλθε πιθανοτατα από τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Υποτίθεται ότι ήταν ο «Βλαδίμηρος» που τηλεφώνησε και ενημέρωσε πρώτος τον Ερντογάν για το πραξικόπημα.

Μύλος… Τα γεγονότα διαψεύδουν τα σενάρια του Ερντογάν και του Πούτιν. Το «πραξικόπημα» ήταν σικέ και σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορεί η πραγματικότητα, αποδεικνύουν τα γεγονότα.

Όμως, πρέπει να δοθεί σημασία στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου. Διότι κάλλιστα μπορεί απόψε, εάν τα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά για τον Ερντογάν, να μιλήσει αυτή τη φορά για εκλογικό, δήθεν αμερικανικό, «πραξικόπημα», για να δικαιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί την ήττα, που είναι πιθανή.

Είμαι σίγουρος ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ετοιμάσει την «άμυνά» του για το σημερινό βράδυ, όταν με κομμένη την ανάσα θα περιμένουν το αποτέλεσμα στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, τη Μόσχα και σε άλλες πρωτεύουσες.

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας. Ο Πούτιν, οι Μουλάδες του Ιράν και οι υπόλοιποι αυταρχικοί του πλανήτη, επιθυμούν τη νίκη του Ερντογάν.

Κακά τα ψέματα… Αν ο Τούρκος πρόεδρος εξέλθει νικητής, με οποιοδήποτε τρόπο, παράνομο ή φαινομενικά «νόμιμο», θα επιλέξει την απόλυτη ρήξη με τη Δύση. Είναι η μόνη του επιλογή, όταν μάλιστα πιστεύει πως οι Δυτικοί επιδίωξαν το 2016 την ανατροπή του. Και ότι δηθεν το ίδιο επιδιώκουν και σήμερα μέσω των εκλογών.

  • Η δήλωση του ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα (και την ήττα) είναι πέτσινη. Δεν θα το πράξει εάν ο τουρκικός λαός αποφασίσει να τον διώξει από την εξουσία.

Όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές ο Ερντογάν δεν προκήρυξε τις εκλογές για να τις χάσει. Ακριβώς το αντίθετο έχει στο μυαλό του. Ότι και να συμβεί, αυτός δεν θα παραδώσει την προεδρική καρέκλα. Εάν αποδεχθεί την ήττα, είναι ως να έχει δύσει ο ήλιος από την …ανατολή!

«Ο Μπάιντεν», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, «έδωσε εντολή να ανατραπεί ο Ερντογάν, το γνωρίζω αυτό. Ο λαός μου όλος το γνωρίζει».

Και κατέληξε: «Σε μια τέτοια περίπτωση, τότε οι αυριανές (σημερινές) εκλογές θα δώσουν μια απάντηση και στον Μπάιντεν».

Θα αποδειχθει το βράδυ. Η νοθεία θα είναι πρωταγωνίστρια στις σημερινές εκλογές.

Να σημειώσουμε, χάριν της αλήθειας, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση στις τουρκικές εκλογές».

Αφού, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος των ΗΠΑ, ο Αμερικανός εκπρόσωπος τόνισε:

«Παρακολουθούμε στενά τις τουρκικές εκλογές. Το μοναδικό μας ενδιαφέρον είναι η δημοκρατική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να είναι και ελεύθερη και δίκαιη. Εμπιστευόμαστε τις τουρκικές αρχές ότι θα διεξαγάγουν τις εκλογές τηρώντας τη μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και τους νόμους της».

Φυσικά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν πιστεύει τίποτα από τα παραπάνω…

Η μέρα της κρίσης έφτασε και για τους Δυτικούς. Ανέχθηκαν τις απειλές και τους εκβιασμούς του Ερντογάν, και τώρα θα πάνε στο …ταμείο. Μία νίκη του Ερντογάν θα μπορούσε να επαναλάβει το σύνδρομο της Τεχεράνης, το 1978, όταν οι Αμερικανοί έχασαν το Ιράν μέσα από τα χέρια τους.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Όνειρο θερινής νυχτός οι “Πρέσπες του Αιγαίου”: Οι ομογενείς μπορούν και το αποδεικνύουν, “παρέα” με τον Μπάιντεν, τον Μενέντεζ και άλλους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: