Μυρίζει προβοκάτσια τύπου Τσετσενίας: Κοντά στο σπίτι του Πούτιν ένα από τα drones στη Μόσχα * Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τέτοιες επιθέσεις; [videos]

Workers repare a damaged residential building following a reported drone attack in Moscow, Russia, 30 May 2023. An unmanned aerial vehicle (UAV) attack caused ‘minor’ damage to several buildings and no serious injuries following a drone strike in the Russian capital, Moscow Mayor Sergei Sobyanin wrote on telegram. ‘This morning, the Kyiv regime launched a terrorist attack with unmanned aerial vehicles on facilities in the city of Moscow’, said the Russian Defence Ministry blaming the attack on Ukraine. The Russian military intercepted eight drones targeting facilities in the city of Moscow, the defense ministry added. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Χωρίς προς το παρόν να υπάρχει κάποιο ορατό σημάδι έναρξης της μεγάλης Ουκρανικής αντεπίθεσης, το ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος για τα drones που χτύπησαν σήμερα τη Μόσχα γίνεται λίγο δύσκολο να απαντηθεί.

Άγνωστος αριθμός drones χτύπησε πολυκατοικίες στη Μόσχα, με μικρές υλικές ζημιές και δυο τραυματισμούς. Η Μόσχα καταγγέλλει το Κίεβο για “τρομοκρατική ενέργεια” και η Ουκρανία δηλώνει αμέτοχη στο περιστατικό. Ουκρανική επίθεση σε πολιτικούς στόχους, έσπευσε να δηλώσει ο Πούτιν.

Μετά την πρώτη εντύπωση, οι διεθνείς αναλυτές, εκδηλώνουν έντονο σκεπτικισμό για το “φαινόμενο” των επιθέσεων drones στην ρωσική πρωτεύουσα.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που drones επιτίθενται στη Μόσχα. Και μπορεί να μην είναι και η πιο σημαντική επίθεση, αφού η επίθεση με drone στο Κρεμλίνο ήταν πιο σημαντική όσον αφορά τον στόχο, τον αντίκτυπο και τη σημειολογία.

Δύο drones χρησιμοποιήθηκαν τότε και κανείς με βεβαιότητα δεν ξέρει αν αληθεύουν οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι στην σημερινή επίθεση χρησιμοποιήθηκαν από οκτώ έως 25 ή και 32 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οκτώ drones χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, προσθέτοντας ότι «όλα τα εχθρικά drones» είτε καταρρίφθηκαν είτε απενεργοποιήθηκαν. Άλλες πηγές ισχυρίστηκαν ότι 25 drones χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.

Πάντως, όσα κι αν ήταν τα drones,  δεν είναι ξεκάθαρο επίσης ποιος ήταν υπεύθυνος.

Ήταν η Ρωσία που επιτέθηκε στην πρωτεύουσα της; Ακούγεται τρελό, αλλά απόλυτα αληθοφανές. Ήταν μια δυσαρεστημένη ρωσική φατρία; Επίσης δυνατό. Ή Ουκρανοί; Σίγουρα οι πιθανότεροι ένοχοι; Οχι απαραίτητα.

Προβοκάτσια των Ρώσων;

Οι ειδικοί των drone θα περάσουν όλη τη μέρα προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τα UAV που χρησιμοποιήθηκαν, κοιτάζοντας πάνω από τις σιλουέτες της ατράκτου. Αυτό θα βοηθήσει στην απόδοση ευθυνών, αλλά όχι οριστικά…

Εάν οι δυτικοί παρατηρητές drones μπορούν να αναγνωρίσουν σχέδια της Ουκρανίας, οι Ρώσοι μπορούν να τα αντιγράψουν, εάν θέλουν πραγματικά να φτάσουν τόσο μακριά και να προχωρήσουν σε μια καλοστημένη “προβοκάτσια”.

Πιο χρήσιμο μπορεί να είναι να μάθει κανείς ποιος μπορεί να κερδίζει τα περισσότερα από μια τέτοια επιχείρηση.

  • Για τη Ρωσία, η προσποίηση μιας ουκρανικής επίθεσης με drone στη Μόσχα βοηθά στην αποξένωση της δυτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.

Η Ουκρανία εννοείται ότι έχει δώσει κατ’ επανάληψη σαφέστατες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εξαπολύσει επιθέσεις στην ίδια τη Ρωσία.

Μια κατασκευασμένη από τη Μόσχα επίθεση, βοηθά επίσης να τρομάξει τον ίδιο της τον πληθυσμό, κινητοποιώντας τον κόσμο στην υποστήριξη ενάντια στον εχθρό, αλλά και λειαίνοντας … τον δρόμο για την φημολογούμενη επόμενη μεγάλη επιστράτευση.

  • Αν ακούγεται υπερβολικό, αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε διαμερίσματα στη Μόσχα το 1990 που σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους και χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τον πόλεμο στην Τσετσενία που εξασφάλισε την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν, πιστεύεται τώρα ότι ήταν έργο της FSB, της κατασκοπευτικής υπηρεσίας  της Ρωσίας. 

Δίνει επίσης αιτιολόγηση στους Ρώσους για τις ανελέητες βάρβαρες επιθέσεις τους στο Κίεβο, καθώς μπορούν τώρα να ισχυριστούν ότι κάνουν πλέον το ίδιο και οι Ουκρανοί.

 

Μήπως ευθύνεται κάποιος “φίλαρχος” στον πόλεμο εξουσίας εντός Κρεμλίνου;

Μια αδίστακτη ρωσική φατρία ίσως βρίσκεται πίσω από την επίθεση; Επίσης δυνατό. Τα drones κατέβηκαν σε μια περιοχή όπου ζουν μερικές από τις ελίτ της χώρας κάνοντας έτσι το καθεστώς Πούτιν να φαίνεται αδύναμο.

Δύο κτίρια κατοικιών που επλήγησαν βρίσκονται στο εύπορο νοτιοδυτικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας και κοντά στο κέντρο της πόλης, ενώ το ένα βρίσκεται κοντά σε ένα δημοφιλές πάρκο.

  • Ένας υψηλόβαθμος Ρώσος βουλευτής είπε ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από το πολυτελές προάστιο Rublyovka της πρωτεύουσας, όπου ο πρόεδρος Πούτιν έχει επίσημη κατοικία.

 

 

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, έχει ήδη μιλήσει και έχει καταδικάσει την κυβέρνηση επειδή άφησε εκτεθειμένη την πρωτεύουσα.

Γιατί να το κάνει η Ουκρανία;

To Kίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση, με τον Μιχαϊλο Ποντόλιακ,  σύμβουλο του Προέδρου Ζελένσκι να λέει το πρωί ότι η  Ουκρανία  «δεν έχει άμεση σχέση με επιθέσεις drone στη Μόσχα».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθούμε και να προβλέψουμε αύξηση του αριθμού των επιθέσεων».

Ο Ποντόλιακ έδωσε επίσης μια άλλη… απάντηση σχετικά με το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση, λέγοντας: “Ξέρετε, έχουμε μπει στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Ίσως δεν είναι όλα τα drones έτοιμα να επιτεθούν στην Ουκρανία και θέλουν να επιστρέψουν στους δημιουργούς τους .”

Όπως και να’ χει, η Ουκρανία είναι αυτή που έχει λιγότερα να κερδίσει από αυτό το επεισόδιο.

Θα έδινε επιχειρήματα σε εκείνους τους κύκλους στη Δύση, ειδικά εκείνων στην Αμερική που θέλουν να περιορίσουν την παροχή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.

“Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να κρατήσουν τον λόγο τους”, θα πουν, ή “δεν μπορούν να ελέγξουν τους ανθρώπους τους”.

  • Αποδυναμώνει επίσης την ηθική θέση του Κιέβου. Επί ενάμιση χρόνο καταδικάζει τη Ρωσία για την εσκεμμένη αυθαίρετη επίθεση σε κτίρια πολιτών.

Τώρα, αν βρισκόταν πίσω από την επίθεση με drones, θα την έκανε να φαίνεται ότι  κάνει το ίδιο πράγμα.

Και πράγματι, μέσα σε λίγες ώρες, ο Πούτιν έσπευσε να δώσει το αφήγημα:

Ο Πούτιν αφού ισχυρίσθηκε ότι η Ρωσία πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, είπε ότι δεν είναι η Ρωσία που άρχισε τον πόλεμο στον Ντονμπάς το 2014 αλλά το καθεστώς του Κιέβου.

Στις δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν από την τηλεόραση ο Πούτιν είπε ότι σε αντίθεση με τον ουκρανικό στρατό, ο ρωσικός στρατός καταφέρει μόνο υψηλής ακρίβειας πλήγματα σε στρατιωτικές υποδομές και μια από αυτές ήταν το «επιτελείο της στρατιωτικής κατασκοπείας της Ουκρανίας, το οποίο επλήγη πριν από δύο ή τρεις ημέρες».

  • «Σε απάντηση, το καθεστώς του Κιέβου επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο, τον δρόμο του εκφοβισμού της Ρωσίας του εκφοβισμού των Ρώσων πολιτών και πλήγματα σε πολυκατοικίες. Αυτό φυσικά είναι ένα σαφές γνώρισμα τρομοκρατικής δραστηριότητας», είπε.

Σίγουρα οι Ουκρανοί επιτίθενται σε μη στρατιωτικές υποδομές βαθιά στη Ρωσία εδώ και μήνες, από διυλιστήρια πετρελαίου μέχρι αποθήκες. Όμως τα κτίρια κατοικιών στην πρωτεύουσα είναι διαφορετικής τάξης και άλλου χαρακτήρα. Εάν η Ουκρανία το κάνει αυτό, εξηγείται μόνο ως μέρος του προοίμιου της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης.

Ως μέρος ενός σχεδίου, για να αναστατώσει τον εχθρό, σε συνδυασμό με εκείνες τις παράξενες διασυνοριακές επιδρομές στο Μπέλγκοροντ και στο Μπριάνσκ, προ ημερών.

Όμως κάτι τέτοιο έχει νόημα μόνον εάν η αντεπίθεση είναι πραγματικά προ των πυλών.

Με πληροφορίες από AFP/Reuters/ SkyNews/ KvivPost

 

Σύγχυση στη Μόσχα μετά την επίθεση με drones ερωτηματικό ο ακριβής αριθμός τους: Μιλούν για Ουκρανική «τρομοκρατική επίθεση»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: