Mια ψεύτικη εικόνα έκρηξης στο Πεντάγωνο γίνεται viral: Επηρέασε έως και τη Wall Street- Στο «κόκκινο» η ανάγκη ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης [video]

File Photo: Το κτίριο του αμερικανικού Πενταγώνου. EPA, PETE MAROVICH




Μια ψεύτικη εικόνα που δείχνει μια έκρηξη στο Πεντάγωνο έγινε γρήγορα viral στο Twitter τη Δευτέρα, προκαλώντας πτώση στις αγορές για δέκα λεπτά και αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση γύρω από τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η ψεύτικη φωτογραφία, προφανώς φτιαγμένη με ένα πρόγραμμα δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης (με δυνατότητα παραγωγής κειμένου και εικόνων από ένα απλό ερώτημα σε απλή γλώσσα), ανάγκασε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να απαντήσει.

Άγνωστη πηγή

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για ψευδείς πληροφορίες και ότι το Πεντάγωνο δεν δέχθηκε επίθεση σήμερα», είπε ένας εκπρόσωπος.

Πυροσβέστες στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο (στο Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσιγκτον) επενέβησαν επίσης για να υποδείξουν στο Twitter ότι δεν σημειώθηκε έκρηξη ή περιστατικό, ούτε στο Πεντάγωνο ούτε σε κοντινή απόσταση. Η εικόνα φαίνεται να έκανε τις αγορές να σταματήσουν ελαφρά για λίγα λεπτά, με τον S&P 500 να χάνει 0,29% από την Παρασκευή πριν από το ράλι.

“Υπήρξε μια πτώση που σχετίζεται με αυτές τις ψευδείς πληροφορίες όταν τις εντόπισαν οι μηχανές”, σημείωσε ο Pat O’Hare του Briefing.com, αναφερόμενος στο λογισμικό αυτοματοποιημένων συναλλαγών που είναι προγραμματισμένο να αντιδρά σε δημοσιεύσεις στα δίκτυα. social. «Αλλά το γεγονός ότι παρέμεινε επιφυλακτικό σε σχέση με το περιεχόμενο αυτών των ψευδών πληροφοριών υποδηλώνει ότι και άλλοι το θεώρησαν ύποπτο», πρόσθεσε για το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το συνωμοτικό κίνημα QAnon ήταν μεταξύ των πρώτων που μετέδωσε την ψευδή εικόνα, η πηγή της οποίας δεν είναι γνωστή.

Το περιστατικό έρχεται μετά την ευρεία δημοσιότητα πολλών ψευδών φωτογραφιών που παράγονται με γενετική τεχνητή νοημοσύνη για να δείξουν τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, όπως αυτή της σύλληψης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ή του Πάπα με πουπουλένιο μπουφάν. Λογισμικά όπως το DALL-E 2, το Midjourney και το Stable Diffusion επιτρέπουν στους ερασιτέχνες να δημιουργούν πειστικές ψεύτικες εικόνες χωρίς να χρειάζεται να κατέχουν λογισμικό επεξεργασίας όπως το Photoshop.

Αλλά εάν η γενετική τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει τη δημιουργία ψευδούς περιεχομένου, το πρόβλημα της διάδοσής τους και αναπαραγωγής τους – τα πιο επικίνδυνα συστατικά της παραπληροφόρησης – αφορά στις πλατφόρμες, υπενθυμίζουν τακτικά οι ειδικοί. «Οι χρήστες χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για να παράγουν περιεχόμενο πιο αποτελεσματικά από πριν (…) αλλά εξακολουθούν να διαδίδονται μέσω των κοινωνικών δικτύων», υπογράμμισε ο Sam Altman, το αφεντικό του OpenAI (DALL-E, ChatGPT), κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο στα μέσα Μαίου

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Σε παροξυσμό το ηφαίστειο της Αίτνας «ξερνούσε» λάβα και τέφρα: Καθησυχάζουν οι γεωλόγοι ότι η έκρηξη έχει πλέον ολοκληρωθεί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: