Τράπεζα Θεμάτων: Μεγάλης έντασης και με ισχυρό κίνητρο οι επιθέσεις των χάκερς: Απολύτως ασφαλείς οι Πανελλαδικές λέει το Υπ. Παιδείας

File Photo: Πίνακες με τις βαθμολογίες των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έξω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στο Γαλάτσι, Παρασκευή 09 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς μετά τα σοβαρά περιστατικά επιθέσεων στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας για τη μετάδοση των θεμάτων των εξετάσεων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων.

Οπως αναφέρεται σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, «οι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία ωστόσο αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων».

Προστίθεται δε ότι «διαπιστώθηκε η οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια των φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας να κινητοποιήσουν αν χρειαστεί ό,τι είναι αναγκαίο προς αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να επιχειρηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνου νεκ νέου ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Χθες  η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη  επίθεση. Στόχος  η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών  προαγωγικών  και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά  την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση  με την  Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τα  θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ trapeza.iep.edu.gr, που φιλοξενείται στο ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Σκέρτσος: Η πιο σημαντική, ιστορικά, επίθεση

Για την πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, έκανε λόγο, αναφερόμενος στην επίθεση χάκερ στην τράπεζα θεμάτων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, υπάρχουν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες με στόχο την τράπεζα θεμάτων, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας.

Ο Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι απολύτως διασφαλισμένη. Ανακοινώσεις για το πρόβλημα που προέκυψε με την Τράπεζα Θεμάτων θα γίνουν σήμερα από τον υπουργό Παιδείας Χρήστο Κίττα.

Παρέμβαση Ντογιάκου

Νωρίτερα, είχε εκδηλωθεί η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου μετά τη δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα. Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με τη νέα κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Έμπειροι αστυνομικοί συγκεντρώνουν στοιχεία, ενώ μπορεί να γίνουν και κατασχέσεις ευρημάτων, ώστε η ΕΛΑΣ να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες.

Συντονισμένη κυβερνοεπίθεση χάκερς από 114 χώρες δέχθηκε η Τράπεζα Θεμάτων: Συνολικά 165 εκατ. χτυπήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: