Μεγάλη αποδοκιμασία Ερντογάν, στο 49,67% και πέφτει: Σίγουρα σε δεύτερο γύρο η Τουρκία για πρώτη φορά – Δεν «έπεισαν» βία και… φιλοδωρήματα

Turkish President Tayyip Erdogan walks out of a voting booth at a polling station in Istanbul, Turkey 14 May 2023, as the country holds simultaneous parliamentary and presidential elections. EPA/UMIT BEKTAS / POOL




Όπως όλα δείχνουν η Τουρκία οδεύει σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών καθώς το ποσοστό του Ερντογάν έχει πέσει ήδη στο 49,76% και απομένουν να καταμετρηθούν ακόμη 12,2 εκατομμύρια ψήφοι κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλη αποδοκιμασία για τον απερχόμενο ισλαμιστή πρόεδρο καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Κι όλα αυτά παρά τις απειλές, τις διώξεις, τις τρομακτικές προεκλογικές αυξήσεις, το δωρεάν φυσικό αέριο, τα χαρτονομίσματα που ανερυθρίαστα μοίραζε στις περιοδείες του το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μένει να καταμετρηθεί το 19% aλλά όπως δείχνει η τάση της ροής των αποτελεσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανέβει το ποσοστό καθώς από την αρχή της βραδιάς ξεκίνησε από το 59% και πέφτει συνεχώς.

Αντίθετα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει το 44,58% των ψήφων και ανεβαίνει όσο πέφτει ο Ερντογάν.

Βέβαια, το γεγονός ότι ο συνασπισμός των κομμάτων που τον στηρίζουν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών (ίσως και την απόλυτη) στη Βουλή δείχνει ότι ναι μεν οι πολίτες της Τουρκίας κουράστηκαν από τον Ερντογάν αλλά το κόμμα και οι μηχανισμοί του είναι βαθιά ριζωμένοι.

Και ότι το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπό την ηγεσία του δεν έχει καταφέρει να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην Τουρκία.

Οι πρώτες δηλώσεις των διεκδικητών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα κατά τις 22:00 το βράδυ ότι το να βιάζεται κανείς να ανακοινώνει εκλογικά αποτελέσματα ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, αυτό θα σήμαινε κλοπή της βούλησης του λαού, ενώ ο αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τις εκλογικές αρχές να καταγράψουν όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.

«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν με βιασύνη αποτελέσματα, αυτό σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ο Κιλιτσντάρογλου σε δική του ανάρτηση στο Twitter ανέφερε: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν.

Νωρίτερα

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας εργαλειοποιήθηκε πλήρως από τον απερχόμενο ισλαμιστή πρόεδρο Ερντογάν καθώς τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν «περίπατο» με ποσοστά της τάξης του 59%.

Όπως το «ψέμα«» δεν μπόρεσε να κρατήσει καθώς προϊόντος του χρόνου τα ποσοστά του Ερντογάν άρχισαν να πέφτουν ραγδαία, ενώ αντίστοιχα ο Κιλιτσντάρογλου άρχισε να ανεβαίνει κλείνοντας την ψαλίδα.

Η καταγγελία της αντιπολίτευσης

Και όπως αποδεικνύεται μόνον τυχαία δεν ήταν η δήλωση του Κιλιτσντάρογλου, «προηγούμαστε» γύρω στις 8 το βράδυ..

Παράλληλα, το επιτελείο του προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων από το Anadolu.

Συνεργάτες του Κιλιτσντάρογλου υποστηρίζουν μάλιστα ότι με καταμετρημένο το 26% το κόμμα της αντιπολίτευσης, προηγείται κατά μία μονάδα, ενώ και ο Ιμάμογλου με δηλώσεις του αμφισβητεί την εικόνα που προσπαθούν να πλασάρουν τα φιλοκυβερνητικα ΜΜΕ.

Το επιτελείο των Κεμαλιστών διεμήνυε επίσης πως ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται και στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που αποδείχθηκε και επίσημα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Επιπλέον, τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά

Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια συνεχής πτωτική τάση του Ερντογάν προς το 50%, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τα αρχικά ποσοστά τα οποία μεταδόθηκαν και δείχνει επίσης ότι το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να φτιάξει κλίμα για τους οπαδούς του.

Στις 8.18′ ώρα Ελλάδας σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το ποσοστό του Ερντογάν είχε πέσει στο 52,12% και του Κιλιτσντάρογλου είχε ανέβει στο 42,01%.

Λίγο νωρίτερα πάντως και με βάση τα μεταδιδόμενα από το Υπ. Εσωτερικών αποτελέσματα ο Ερντογάν είχε 53% (9.745.871 ψήφους) ενώ το ποσοστό του Κιλιτσντάρογλου ήταν στο 40%. (7.543473 ψήφοι)

Στις 8.48’ ο Ερντογάν είχε πέσει κι άλλο, στο 51,64% ενώ ο Κιλιτσντάρογλου είχε ανέβει στο 42,53%.

Πέφτει με φόρα ο Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα 59% – Αποδείχθηκε ότι μαγείρεψε την ενσωμάτωση για τις εντυπώσεις – Κλείνει συνεχώς η ψαλίδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: