Πέφτει με φόρα ο Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα 59% – Αποδείχθηκε ότι μαγείρεψε την ενσωμάτωση για τις εντυπώσεις – Κλείνει συνεχώς η ψαλίδα




Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας εργαλειοποιήθηκε πλήρως από τον απερχόμενο ισλαμιστή πρόεδρο Ερντογάν καθώς τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν «περίπατο» με ποσοστά της τάξης του 59%.

Όπως το «ψέμα«» δεν μπόρεσε να κρατήσει καθώς προϊόντος του χρόνου τα ποσοστά του Ερντογάν άρχισαν να πέφτουν ραγδαία, ενώ αντίστοιχα ο Κιλιτσντάρογλου άρχισε να ανεβαίνει κλείνοντας την ψαλίδα.

Ήδη, στις 9.30′ ο Ερντογάν είχε πέσει κάτω από το 51%, στο 50,97% ενώ αντίστοιχα ο Κιλιτσντάρογλου είχε φτάσει στο 43,22%

Στις 10.01′ τα ποσοστά ήταν 50,5% και 43,7%.

Η καταγγελία της αντιπολίτευσης

Και όπως αποδεικνύεται μόνον τυχαία δεν ήταν η δήλωση του Κιλιτσντάρογλου, «προηγούμαστε» γύρω στις 8 το βράδυ..

Παράλληλα, το επιτελείο του προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων από το Anadolu.

Συνεργάτες του Κιλιτσντάρογλου υποστηρίζουν μάλιστα ότι με καταμετρημένο το 26% το κόμμα της αντιπολίτευσης, προηγείται κατά μία μονάδα, ενώ και ο Ιμάμογλου με δηλώσεις του αμφισβητεί την εικόνα που προσπαθούν να πλασάρουν τα φιλοκυβερνητικα ΜΜΕ.

Το επιτελείο των Κεμαλιστών διεμήνυε επίσης πως ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται και στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που αποδείχθηκε και επίσημα σε πολύ σύντομο χρόνο.

Επιπλέον, τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά

Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια συνεχής πτωτική τάση του Ερντογάν προς το 50%, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τα αρχικά ποσοστά τα οποία μεταδόθηκαν και δείχνει επίσης ότι το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να φτιάξει κλίμα για τους οπαδούς του.

Στις 8.18′ ώρα Ελλάδας σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το ποσοστό του Ερντογάν είχε πέσει στο 52,12% και του Κιλιτσντάρογλου είχε ανέβει στο 42,01%.

Λίγο νωρίτερα πάντως και με βάση τα μεταδιδόμενα από το Υπ. Εσωτερικών αποτελέσματα ο Ερντογάν είχε 53% (9.745.871 ψήφους) ενώ το ποσοστό του Κιλιτσντάρογλου ήταν στο 40%. (7.543473 ψήφοι)

Θολή παρέμενε η εικόνα στις 21:00

Διαφορετική εικόνα εξακολουθούσαν να δίνουν μέχρι τις 21:00 το βράδυ τα στρατόπεδα των δύο βασικών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας αναφορικά με το ποιός προηγείται με βάση με τα μερικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.

Ενώ τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το κρατικό πρακτορείο Anadolu δίνουν προβάδισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ανάρτησή του στο twitter, περίπου στις 20:00 δήλωσε ότι εκείνος είναι αυτός που προηγείται. «Προηγούμαστε» ήταν η μονολεκτική ανάρτηση του Κιλιτσντάρογλου στο twitter.

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε από την πλευρά του πως με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν προηγείται.

Τα προσωρινά αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με 52,55% έναντι 41,55% του Κιλιτσντάρογλου, αν και η διαφορά μειωνόταν καθώς η καταμέτρηση συνεχιζόταν.

Κάνοντας λόγο για χειραγώγηση στην μετάδοση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων σε προηγούμενες εκλογές, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που προέρχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα αρχικά αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu. «Δεν πιστεύουμε το Anadolu», είπε χαρακτηριστικά ο Ιμάμογλου.

«Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», τόνισε επίσης ο Ιμάμογλου. Και ο δήμαρχος της Άγκυρας, και αυτός από το κόμμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται.

Τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται οριακά του Ερντογάν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε περίπου στις 20:35 ότι με 54,56% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ερντογάν προηγείται με 51,87% έναντι 42,28% του Κιλιτσντάρογλου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο, που είναι φιλικά προσκείμενο στο CHP, το Halk TV μετέδωσε αποτελέσματα δίνοντας ένα ελαφρύ προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου, 47,71% έναντι 46,5% στον Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα που μεταδίδονται, αναμενόταν να δίνουν προβάδισμα στον Ερντογάν, καθώς πολλές από τις πρώτες καταμετρήσεις των ψήφων προέρχονται συνήθως από αγροτικές περιοχές, που αποτελούν εκλογική βάση του Τούρκου προέδρου.

Γύρισε τούμπα κατά Ερντογάν η Κωνσταντινούπολη* Ιμάμογλου: Ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι απόψε ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: