Κόλαση με ρωσικές βόμβες λευκού φωσφόρου το Μπαχμούτ: Η Ουκρανία καταγγέλλει τη Μόσχα ότι θέλει να αφανίσει από προσώπου γης την πόλη

Στιγμιότυπο από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας,




Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιτέθηκε στην πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ με πυρομαχικά φωσφόρου.

Σε πλάνα από drone που δημοσιοποίησε ο στρατός της Ουκρανίας, το Μπαχμούτ φαίνεται να φλέγεται καθώς αυτό που εικάζεται ότι είναι λευκός φώσφορος πέφτει σαν βροχή στην πόλη.

Τα όπλα λευκού φωσφόρου δεν απαγορεύονται, αλλά η χρήση τους σε περιοχές αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Δημιουργούν φωτιές που εξαπλώνονται γρήγορα και είναι πολύ δύσκολο να κατασβεσθούν. Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι τα έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν.

Γράφοντας στο Twitter, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι η επίθεση είχε στόχο «μη κατειλημμένες περιοχές του Μπαχμούτ με εμπρηστικά πυρά».

Δεν είναι σαφές πότε υπήρξε η επίθεση. Αλλά το βίντεο που διένειμε η Ουκρανία και φαίνεται να καταγράφηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης,  δείχνει πολυώροφα κτίρια να τυλίσσονται στις φλόγες.

Άλλα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν φωτιές να μαίνονται στο έδαφος και λευκά νέφη να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό.

Μια ανάλυση του BBC επί του βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας εντόπισε τη λήψη βίντεο σε μια περιοχή ακριβώς δυτικά του κέντρου του Μπαχμούτ και μάλιστα κοντά σε ένα νοσοκομείο παίδων. Ενώ η ανάλυση επιβεβαίωσε ότι η επίθεση χρησιμοποίησε κάποιου είδους εμπρηστικά πυρομαχικά, δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τη χρήση φωσφόρου.

 

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για χρήση λευκού φωσφόρου στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων κατά την πολιορκία της Μαριούπολης στην αρχή του πολέμου.

Ωστόσο η Μόσχα δεν έχει παραδεχθεί ποτέ δημόσια ότι έκανε χρήση της ουσίας και μάλιστα πέρυσι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι «η Ρωσία δεν παραβιάζει ποτέ διεθνείς συμβάσεις».

Τι είναι ο λευκός φώσφορος

Ο λευκός φώσφορος είναι μια ουσία που μοιάζει με κερί που καίγεται στους 800 C και αναφλέγεται όταν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο, δημιουργώντας φωτεινά νέφη καπνού.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει προειδοποιήσει ότι η χημική ουσία είναι «διαβόητη για τη σοβαρότητα των τραυματισμών που προκαλεί».

Είναι εξαιρετικά κολλώδης ουσία, πολύ δύσκολη να αφαιρεθεί και μπορεί να αναφλεγεί ξανά όταν αφαιρούνται οι επίδεσμοι.

Η Ρωσία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για ορισμένα συμβατικά όπλα, η οποία απαγορεύει τη χρήση εμπρηστικών όπλων – τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν φωτιά  σε περιοχές αμάχων.

 

Ωστόσο, το HRW λέει ότι ο λευκός φώσφορος δεν εμπίπτει στη συνθήκη, καθώς ο πρωταρχικός του σκοπός είναι να «δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού για να κρύψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Η χημική ουσία έχει χρησιμοποιηθεί «επανειλημμένα τα τελευταία 15 χρόνια», μεταξύ άλλων από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά των μαχητών του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με το HRW.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η χρήση του ως εμπρηστικού όπλου κοντά σε πολίτες παραμένει παράνομη. Πάντως στο Μπαχμούτ με προπολεμικό πληθυσμό 80.000, ουσιαστικά δεν έχει απομείνει άμαχος στην περιοχή.

Με πληροφορίες από BBC

Εκρήξεις στη χερσόνησο της Κριμαίας: Επίθεση με τουλάχιστον 10 drones εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: