Κλειδώνει τη νίκη ο Ερντογάν: 54,47% του δίνει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ήττα Κιλιτσντάρογλου βλέπει και το Anka

Supporters of Turkish President Recep Tayyip Erdogan react after the early election result following the second round of the presidential elections, in Istanbul, Turkey, 28 May 2023. The second round of presidential elections between Turkish President Recep Tayyip Erdogan and his challenger Kemal Kilicdaroglu, the leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), is held 28 May. EPA/ERDEM SAHIN




Ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας Αχμέτ Γενέρ ανακοίνωσε λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα της Κυριακής ότι ο Ερντογάν προηγείται με 54,47% των ψήφων ενώ και ο Κιλιτσντάρογλου ακολουθεί με ποσοστό 45,53% και καταμετρημένο το 54,6% του συνόλου των ψήφων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο αριθμός των ψήφων που καταμετρήθηκαν είναι πάνω από 26 εκατομμύρια.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη ενημέρωση βάσει της οποίας το αποτέλεσμα υπέρ του Ερντογάν θεωρείται σχεδόν ανέφικτο να ανατραπεί.

Οσον αφορά τα ανεπίσημα αποτελέσματα, σε αυτά η καταμέτρηση έχει φτάσει στο 95% και ο Ερντογάν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, συγκεντρώνει επί του παρόντος το 52,3% των ψήφων, έναντι 47,7% για τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά, το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο Anka έδινε και αυτό προβάδισμα στον Ερντογάν με 50,78%.

Στον πίνακα που ακολουθεί (από το ΒΒC) εμφανίζονται τα τελευταία αποτελέσματα από τις δύο ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Το προβάδισμα που δίνει το κρατικό πρακτορείο Anadolu για τον Ερντογάν έχει μεν μειωθεί αλλά το ιδιωτικό πρακτορείο Anka που έδωσε αρχικά το προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου τώρα εμφανίζει τον Ερντογάν μπροστά με 2 έως 3 μονάδες.

Συνολικά,

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: