Καθαρό μήνυμα Μητσοτάκη στα Τίρανα: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκπτώσεις στην προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας – Ενημέρωσε την ντερ Λάιεν

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε πολίτες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο κέντρο της Μυτιλήνης, Παρασκευή 12 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ




Αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα σχετικά με τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το χαιρετισμό του σε πολίτες της Μυτιλήνης, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ήδη σχετικά και την πρόεδρο της Κομισιόν.

«Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης.

Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του, ενημέρωσε επιπλέον και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι “τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη” . Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.

Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.




Η σύλληψη Μπελέρη έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έντονη διπλωματική κινητικότητα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ενώ για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο πρώθυπουργός.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί. Νωρίτερα είχε προβεί σε διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

H όλη επιχείρηση ήταν οργανωμένη από τα Τίρανα και ο υποψήφιος δήμαρχος μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Αυλώνας  όπου παρά τις πληροφορίες ότι αφέθη προσωρινά ελεύθερος εξακολουθεί να κρατείται μέχρι αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αναφέρεται ότι η σύλληψη του Μπελέρη και ενός ακόμα συνεργάτη έγινε με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Κατά την αλβανική εκλογική νομοθεσία αποτελεί εκλογικό ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως πέντε έτη.

Είναι η πρώτη ηχηρή σύλληψη υποψηφίου δημάρχου σε όλη τη χώρα για εκλογικό ποινικό αδίκημα. Κατά του Φρέντυ Μπελέρη είχαν προηγηθεί κατ΄επανάληψη από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα προσωπικές επιθέσεις με λεξιλόγιο πεζοδρομίου.

Δριμύτατη ήταν η αντίδραση του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Νντούλε, ο οποίος χαρακτήρισε την προσαγωγή Μπελέρη καθαρά πολιτική και ενορχηστρωμένη από τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και υπογράμμισε ότι τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Δένδιας: Η σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: