ΥΠΕΞ για την προφυλάκιση Μπελέρη: «Αποφάσεις σαν τη σημερινή σημαίνουν ότι η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο»

FILE PHOTO: Το κτίριο του ελληνικού ΥΠΕΞ. Photo@GreeceMFA




«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την υπόθεση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.

«Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου», προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», τονίζει.

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου».

«Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης κρίθηκε κρατούμενος σήμερα και μεταφέρθηκε στις φυλακές Τιράνων. Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και από τότε κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας.

Ο Φρέντι Μπελέρης έστειλε και το πρώτο του μήνυμα από τη φυλακή ενόψει των αυριανών εκλογών. «Αύριο η ψήφος σας σώζει τον τόπο και την δημοκρατία», ανέφερε.

Με βάση μάλιστα όσα υποστήριξε ο γιος του, στο OPEN, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ενώ οι άνθρωποι που θα ταξίδευαν από την Αθήνα στη Χειμάρρα για να ψηφίσουν είχαν υπολογιστεί γύρω στους 1200-1300, ο αριθμός έχει αυξηθεί και ανέρχεται περίπου στους 1500 τις τελευταίες ώρες.

«Τώρα είναι η ώρα!! Σας χρειάζομαι όλους δίπλα μου!! Κανείς να μην λείψει από τις κάλπες στις 14 Μαϊου!! Όλοι είμαστε ΕΝΑ και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την υποστήριξη, την αγάπη σας και την συμπαράσταση σας!! Όλοι μαζί για την αλλαγή!! Για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας!!».

Το μήνυμα αυτό έστειλε μέσω προηγούμενης ανάρτησής του στο Facebook, ο Φρέντι Μπελέρης.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Αναφορικά με τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας Φρέντι Μπελέρη ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έκανε την εξής ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Στεκόμαστε δίπλα στον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. #Αλβανία #Μπελέρη #Χειμάρρα».

  • Κεφαλογιάννης: Δεν προτίθεμαι να προεδρεύσω στη 16η Σύνοδο ΕΕ-Αλβανίας στις 22 Μαΐου

Ως «αντιδημοκρατική» και «εκτός πλαισίου του Κράτους Δικαίου», χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, την «παράταση της κράτησης» του υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Επίσης, αναφέρει ότι, από χθες, Παρασκευή, έχει ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι, όσο παραμένει προφυλακιστέος ο Φρέντι Μπελέρης, δεν προτίθεται να προεδρεύσει στην 16η Σύνοδο ΕΕ-Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 22 Μαΐου.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας για παράταση της προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, ενός σημαντικότατου κέντρου της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, δεν είναι απλά σκανδαλώδης. Είναι αντιδημοκρατική. Εκτός πλαισίου του Κράτους Δικαίου. Η Αλβανία, ως ένα υπό ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να παραμένει προσηλωμένη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Στο Κράτος Δικαίου. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος.

Ήδη από χθες, Παρασκευή, ενημέρωσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι, όσο παραμένει προφυλακιστέος ο Φρέντι Μπελέρης, δεν προτίθεμαι να προεδρεύσω της 16ης Συνόδου ΕΕ-Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 22 Μαΐου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στη φυλακή των Τιράνων στέλνουν οι Αλβανοί τον Φρέντη Μπελέρη: Αδιαφορούν για τα διαβήματα των ΗΠΑ και της Ελλάδας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: