Στη φυλακή των Τιράνων στέλνουν οι Αλβανοί τον Φρέντη Μπελέρη: Αδιαφορούν για τα διαβήματα των ΗΠΑ και της Ελλάδας [video]

Aλβανοί αστυνομικοί έξω από το πρωτοδικείο όπου διεξαγόταν η δίκη του Φρέντη Μpελέρη. Photo screenshot via glomex, open tv




Διαστάσεις διπλωματικής κρίσης Ελλάδας – Αλβανίας, έχει προσλάβει η υπόθεση της σύλληψης του ομογενή υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

To πρωτοδικείο Αυλώνας αποφάσισε σήμερα την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και την μεταφορά στις φυλακές των Τιράνων.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, όπως όλό το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του.

Το δικαστικό σώμα θα ανακοινώσει την απόφαση για τον Παντελή Κοκαβέση στο νοσοκομείο των Τιράνων όπου μεταφέρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Πριν περίπου ένα χρόνο έκανε μεταμόσχευση καρδιάς.

ΥΠΕΞ: «Αποφάσεις σαν τη σημερινή σημαίνουν ότι η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο» 

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την υπόθεση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.

«Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου», προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», τονίζει.

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου».

«Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», καταλήγει.

Νωρίτερα στους χώρους του πρωτοδικείου Αυλώνας βρέθηκε και η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία θα παρακολουθήσει από κοντά την δίκη. Έξω από το δικαστήριο της Αυλώνας είχαν φθάσει και οπαδοί του Φρέντι Μπελέρη από τη Χειμάρρα.




Τα όρια του διπλωματικού θρίλερ ξεπέρασαν τα στενά όρια των Βαλκανίων και αποτελούν είδηση σε όλη την Ευρώπη. Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στην πρόεδρο της Κομισιόν, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας».

Το διάβημα

Άμεση ήταν η αντίδραση και του υπουργείο Εξωτερικών με διάβημα προς την Αλβανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του,

Τελευταία χρονικά παρέμβαση για το θέμα είναι αυτή του εκπροσώπου του Στεητ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

Υπενθύμισε ακόμη ότι έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν την βούληση τους μέσω ελεύθερων και δικαίων εκλογών.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας σε μια πρώτη αντίδραση ανέφερε σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, ότι η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, ενός πολίτη της Αλβανίας που διαγωνίζεται για να εκλεγεί από τους συμπολίτες του, δεν χρήζει καμίας ειδικής μεταχείρισης, είναι ίσος ενώπιον του νόμου όπως όλοι.

Επεσήμανε ακόμη η επικεφαλής της Αλβανικής διπλωματίας πως, είναι στο χέρι των εισαγγελέων και των δικαστών να ασχοληθούν με αυτή την υπόθεση σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ζήτησε επίσης από τους Έλληνες φίλους μας στην Αθήνα , όπως ανέφερε, να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με υπομονή, επιτρέποντας στην Αλβανική δικαιοσύνη να κάνει το έργο της χωρίς εξωτερικές πιέσεις και διχαστικά μηνύματα. Είναι πολύ καλό που ενημερώνονται οι Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να βγουν τα στοιχεία.




Η παρέμβαση των Αμερικανών

Θυμίζουμε ότι όπως έγραψε το Hellas Journal η αμερικανική κυβέρνηση παρενέβη χθες για το θέμα της απαράδεκτης σύλληψης του υποψήφιου Δημάρχου για τον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, να συμμορφωθεί με τους νόμους και τους κανόνες της Αλβανίας, και να φροντίσει ώστε να να εκφράσουν οι πολίτες ελεύθερα τη βούληση τους.

Την ίδια στιγμή ομιλεί για απαγόρευση αγοράς ή πώλησης ψήφων, που όπως είναι αντιληπτο αναφέρεται στους λόγους της σύλληψης του υποψήφιου δημάρχου. Το σημείο αυτό θεωρείται ως ένα είδος “κάλυψης” της απαράδεκτης πράξης των αλβανικών αρχών.

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τα εξής:

“Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα και να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων.

Καλούμε τις αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ομοιόμορφα. Αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα”.

  • Εξάλλου, η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέδωσε την κόλουθη ανακοίνωση για τις εκλογές:

Την Κυριακή, οι Αλβανοί πολίτες θα ασκήσουν το πιο θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα – να ψηφίσουν για τους ηγέτες τους και το μέλλον τους. Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα και τους θεσμούς να διασφαλίσουν ότι οι εκλογικές δραστηριότητες διεξάγονται σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα.

Οι αλβανικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εκλογές είναι διαφανείς, ελεύθερες και ασφαλείς. Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, διεθνείς εκπρόσωποι, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ, θα ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα ως εκλογικοί παρατηρητές.

Οι εκλογές είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Οι ηγέτες των κομμάτων είχαν την υποχρέωση να προτείνουν καθαρούς υποψηφίους άξιους να εκπροσωπούν τον αλβανικό λαό, και τώρα η απόφαση πρέπει να ανήκει στον λαό. Όπως έχουμε κάνει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη βούληση του αλβανικού λαού για μια ισχυρή δημοκρατία.

  • Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

We have consistently called for authorities and political parties to ensure that voters are able to exercise their fundamental democratic right to express their will through free and fair elections.

It is essential for all to abide by the laws and rules governing elections, as well as international norms, including prohibition against buying or selling votes.

We call on authorities to enforce all laws and regulations fairly and evenly. U.S. Embassy officials are joining other international institutions in observing elections throughout the country.

We would also refer you to the Embassy’s statement today, which can be found at the link below.

  • Ακολουθεί η δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα για τις εκλογές:

On Sunday, Albanian citizens will exercise their most fundamental democratic right – to vote for their leaders and their future. The United States Embassy calls upon all political parties and institutions to ensure that election activities are conducted in accordance with Albanian law and international standards.

Albanian authorities should ensure that elections are transparent, free, and safe. As in previous elections, international representatives, including from the U.S. Embassy, will travel throughout the country as election observers.

Elections are the foundation of democracy. Party leaders had the obligation to propose clean candidates worthy of representing the Albanian people, and now the decision must rest with the people. As we have for the past three decades, the United States supports the will of the Albanian people for a strong democracy.

Πηγή: ertnews

Αρνούμαστε να σκύψουμε το κεφάλι: Ο μεγάλος μας Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας καταγγέλλει τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: