Είναι πλέον φαινόμενο: Η μεγάλη πολιτική αντοχή και η ικανότητα πολιτικής επιβίωσης του Ερντογάν παρά τις δυσμενείς οικονομικές και άλλες συνθήκες…

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan made a speech at an event held by associations of citizens in Ankara. Photo via Turkish Presidency




To τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC News αναδημοσιεύει ανταπόκριση του Associated Press που περιγράφει τους λόγους της μεγάλης πολιτικής αντοχής και ικανότητας πολιτικής επιβίωσης του Ερντογάν παρά τις δυσμενείς οικονομικές και άλλες συνθήκες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν παρέμεινε στην εξουσία για 20 χρόνια, ξεπερνώντας αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις: μαζικές διαδηλώσεις, καταγγελίες για διαφθορά, απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος και τεράστια εισροή προσφύγων που διέφευγαν από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Τώρα ο τουρκικός λαός και η οικονομία πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ πολλοί εξακολουθούν να ανακάμπτουν από έναν καταστροφικό σεισμό τον Φεβρουάριο, μία κατάσταση που επιδεινώθηκε από την αργή αντίδραση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο Ερντογάν ένας λαϊκιστής, με όλο και πιο αυταρχικά ένστικτα ηγέτης, προχωράει στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή ως το ισχυρό φαβορί έναντι του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχασε τη νίκη στον πρώτο γύρο. Τι μπορεί να εξηγήσει τη μακροημέρευση και την ευρεία απήχησή του;

Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει πιστούς συντηρητικούς και θρησκευόμενους υποστηρικτές, αναδεικνύοντας τις ισλαμικές αξίες σε μια χώρα, που οριζόταν από τον κοσμικό χαρακτήρα της για σχεδόν έναν αιώνα. Έχει παγιώσει τον έλεγχο της εξουσίας, χρησιμοποιώντας κυβερνητικούς πόρους προς όφελος του, δαπανώντας αφειδώς σε υποδομές για να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους και ελέγχοντας αυστηρά τα μέσα ενημέρωσης για να φιμώσει την κριτική.

Επίσης έχει παρασύρει πολλούς Τούρκους στο πλευρό του, με τον τρόπο που κινείται στην παγκόσμια σκηνή, δείχνοντας ότι η χώρα του έχει ανεξάρτητη πολιτική και χρησιμοποιεί τον στρατό της σε εμπλοκές σε Ανατολή και Δύση.

  • Η δημοτικότητα του Ερντογάν, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, φαίνεται επίσης να προέρχεται από το γεγονός και μόνο της αντοχής του, ενώ σύμφωνα με συνεντεύξεις με ψηφοφόρους και αναλυτές, πολλοί άνθρωποι φαίνεται να θέλουν κάποια σταθερότητα και όχι περισσότερες αλλαγές.

«Κατά τη διάρκεια των εθνικών κρίσεων όπως αυτή, οι άνθρωποι συνήθως μαζεύονται γύρω από τον ηγέτη», δήλωσε ο Gonul Tol, αναλυτής στο Middle East Institute στην Ουάσιγκτον. «Οι ψηφοφόροι δεν έχουν αρκετή πίστη στην ικανότητα της αντιπολίτευσης να διορθώσει τα πράγματα».

Έλαβε το 49,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο — τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον Κιλιτσντάρογλου, ένα σοσιαλδημοκράτη που ηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας από το 2010. Και τη Δευτέρα ο Ερντογάν κέρδισε την υποστήριξη του ακροδεξιού υποψηφίου που τερμάτισε στην τρίτη θέση, δίνοντάς του μια νέα ώθηση για τον δεύτερο γύρο.

Ο Κιλιτσντάρογλου, οικονομολόγος και πρώην βουλευτής, είναι ο κοινός υποψήφιος μιας εξακομματικής συμμαχίας. Υποσχέθηκε να αναιρέσει τις οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, οι οποίες- όπως λένε οι ειδικοί – έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, και να αντιστρέψει τις ολοένα και πιο αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των καταστολών της ελευθερίας του λόγου. Όμως, η εκστρατεία του δυσκολεύτηκε να δελεάσει τους υποστηρικτές του Ερντογάν.

«Κοιτάξτε σε ποιο στάδιο έχει φτάσει η χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια. (Η αντιπολίτευση) θα μας πήγαινε 50-60 χρόνια πίσω», είπε ο Bekir Ozcelik, φρουρός ασφαλείας στην Άγκυρα, ο οποίος ψήφισε τον Ερντογάν. «Δεν υπάρχει άλλος ηγέτης στον κόσμο που να φθάνει τον Ερντογάν».

Αυτό που ο Ozcelik και πολλοί άλλοι υποστηρικτές βλέπουν στον Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που έδειξε ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σημαντικός παίκτης στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.

Η Τουρκία είναι ένα κρίσιμης σημασίας μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω της στρατηγικής της θέσης στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας και του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού της συμμαχίας. Υπό την κυριαρχία του Ερντογάν, η Τουρκία έχει αποδειχθεί απαραίτητος και, μερικές φορές, ενοχλητικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

  • Άσκησε βέτο στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αγόρασε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών της. Ωστόσο, μαζί με τον ΟΗΕ, η Τουρκία μεσολάβησε σε μια ζωτικής σημασίας συμφωνία, που επέτρεψε στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε μέρη του κόσμου που παλεύουν με την πείνα.

Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, ο Ερντογάν υποστήριξε μαχητές της αντιπολίτευσης που επιδίωκαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ. Οι μάχες προκάλεσαν ένα κύμα Σύριων προσφύγων, που ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει ως μοχλό κατά των ευρωπαϊκών κρατών, απειλώντας να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας και να τα κατακλύσει με μετανάστες. Και η Τουρκία ελέγχει τώρα μεγάλες εκτάσεις εδάφους στη βόρεια Συρία, μετά από μια σειρά στρατιωτικών επιθέσεων που στόχευαν σε κουρδικές ομάδες εκεί, οι οποίες συνδέονται με αντάρτες που η Τουρκία έχει θέσει εκτός νόμου.

Ο Ερντογάν έχει καυχηθεί για τον στρατιωτικό-βιομηχανικό τομέα της Τουρκίας στην προεκλογική εκστρατεία, επικαλούμενος εγχώρια drones, αεροσκάφη και ένα πολεμικό πλοίο που διαφημίζεται ως το πρώτο «drone carrier» στον κόσμο – και το μήνυμα φάνηκε να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους του.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Ερντογάν ανέβασε το προφίλ του Ισλάμ στη χώρα της οποίας οι κοσμικές ρίζες υποχωρούν. Έχει περιορίσει τις εξουσίες τού άλλοτε σταθερά κοσμικού στρατού και έχει άρει τους κανόνες που απαγόρευαν στις συντηρητικές γυναίκες να φορούν μαντίλα στα σχολεία και στα κυβερνητικά γραφεία. Για να συγκεντρώσει περαιτέρω τους συντηρητικούς υποστηρικτές του, ο Ερντογάν απαξίωσε τον Κιλιτσντάρογλου και την αντιπολίτευση ότι υποστηρίζουν αυτά που ονόμασε «αποκλίνοντα» δικαιώματα LGBTQ.

Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή είναι η οικονομία, καθώς η μείωση των επιτοκίων τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ο Ερντογάν αύξησε τους μισθούς του δημόσιου τομέα, αύξησε τις συντάξεις και επέτρεψε σε εκατομμύρια ανθρώπους να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

Έχει επίσης εισαγάγει επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και εξάλειψε κάποιο χρέος των νοικοκυριών. Υποσχέθηκε επίσης να δαπανήσει ό,τι είναι απαραίτητο για την ανοικοδόμηση των τεράστιων σεισμόπληκτων περιοχών. Σε κάθε τελετή εγκαινίων που παρευρίσκεται, ο Ερντογάν λέει ότι μόνο η κυβέρνησή του μπορεί να ξαναχτίσει ζωές μετά την καταστροφή, που ισοπέδωσε πόλεις και σκότωσε περισσότερους από 50.000 στην Τουρκία.

  • Το κόμμα του Ερντογάν κέρδισε 10 από τις 11 επαρχίες στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, μια περιοχή που τον υποστήριζε παραδοσιακά – παρά την κριτική ότι η αρχική απάντηση της κυβέρνησής του στην καταστροφή ήταν αργή.

Ο Μουσταφά Οζτούρκ, υποστηρικτής του Ερντογάν στην Άγκυρα, δήλωσε ότι το βιοτικό επίπεδο έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού. Αλλά όπως βλέπει, η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που παλεύει με τον πληθωρισμό μετά την πανδημία. «Δεν φταίει ο Ερντογάν», είπε. Ο Οζτούρκ πρόσθεσε ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ εναντίον του Ερντογάν, τονίζοντας ότι αισθάνεται «υποχρεωμένος» απέναντί του, επειδή έφερε το Ισλάμ περισσότερο στο προσκήνιο της κοινωνίας.

Το μήνυμα και η ισχύς του Ερντογάν ενισχύονται από τον αυστηρό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Ιλχάν Τασί, μέλος της τουρκικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TRT Haber αφιέρωσε περισσότερες από 48 ώρες εκπομπής στον Ερντογάν από την 1η Απριλίου, σε σύγκριση με 32 λεπτά που είχαν δοθεί στον Κιλιτσντάρογλου.

Η υπόσχεση του Κιλιτσντάρογλου να διορθώσει την οικονομία και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών να φορούν ισλαμικές μαντίλες στα σχολεία απλώς δεν είχε απήχηση στη συντηρητική καρδιά της χώρας.

«Ο Κιλιτσντάρογλου άλλαξε την εικόνα του (αντιπολιτευόμενου) κόμματος, αλλά ο Ερντογάν ελέγχει την αφήγηση. Επομένως, υπάρχει αυτός ο παράγοντας φόβου μεταξύ των συντηρητικών γυναικών που φορούν μαντίλες ισλαμικού στυλ», είπε ο Τολ. «Πιστεύουν ότι εάν η αντιπολίτευση έρθει στην εξουσία, θα είναι σε χειρότερη θέση».

Όταν το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας υποστήριξε τον Κιλιτσντάρογλου, ο Ερντογάν παρουσίασε την αντιπολίτευση ως υποστηριζόμενη από Κούρδους «τρομοκράτες». Οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να το διαψεύσει ελάχιστα μεταδόθηκαν από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

«Ο Ερντογάν κατασκεύασε σχολαστικά μια πορεία νίκης, που περιλάμβανε τη στήριξη σε κρατικούς θεσμούς, τον έλεγχο των πληροφοριών και τη δαιμονοποίηση της αντιπολίτευσης ως τρομοκράτες ή με πεποιθήσεις που ερμηνεύονται ως ανεπαρκώς μουσουλμανικές», δήλωσε ο Soner Cagaptay, ειδικός για την Τουρκία στο Washington Institute και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον Ερντογάν.

  • «Τα μέσα ενημέρωσης άλλαξαν τη συζήτηση στο πώς η Τουρκία, υπό την εξουσία του, έχει γίνει ένας βιομηχανικός στρατιωτικός γίγαντας . Και λειτούργησε», είπε ο Cagaptay.

Κατά τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών στις 14 Μαΐου, η Τουρκία διεξήγαγε επίσης βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η συμμαχία εθνικιστικών και ισλαμιστικών κομμάτων του Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 600 εδρών. Αυτό τού δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στον δεύτερο γύρο, λένε οι αναλυτές, επειδή πολλοί ψηφοφόροι είναι πιθανό να τον υποστηρίξουν για να αποφύγουν μια διασπασμένη κυβέρνηση.

«Το κοινοβούλιο είναι συντριπτικά μαζί μας», είπε ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στο CNN-Turk. «Εάν υπάρξει μια σταθερή διοίκηση, θα υπάρξει ειρήνη και ευημερία στη χώρα».

ΠΗΓΗ: ABC, Associated Press -Turkey’s president maintains popularity despite economic turmoil

Μια από τις πιο βαθιές σχέσεις στην Ευρώπη η σχέση Ελλάδας- Γαλλίας: O Γάλλος πρέσβης και οι ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: