Υδάτινος «σεισμός» πλήττει την Εμίλια Ρομάνια: 8 νεκροί, 50.000 χωρίς ρεύμα* Γυναίκα παρασύρθηκε νεκρή από τους χειμάρρους 20 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της

Στιγμιότυπο από βίντεο της RAI




Ο νέος, προσωρινός απολογισμός του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας ανήλθε σε οκτώ νεκρούς, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων είναι ανεξακρίβωτος.

Ενδεικτικό της δριμύτητας των πλημμυρών είναι τογεγονός ότι το πτώμα μία γυναίκας παρασύρθηκε σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το σημείο που ήταν το σπίτι της.

Πράγματι το σώμα της γυναίκας που βρέθηκε το πρωί στην παραλία Zadina, στη βόρεια ακτή του Cesenatico, ανήκει στη σύζυγο ενός 70χρονου άνδρα που πέθανε τη νύχτα στη Ronta di Cesena, μια ακόμη περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες του ποταμού Σάβιο.

Η γυναίκα αγνοούνταν από αργά χθες το απόγευμα. Το σώμα της παρασύρθηκε από το ορμητικό ρεύμα του Σάβιο σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων μεταξύ Ronta di Cesena και Cesenatico. Το ζευγάρι εικάζεται ότι έφυγε από το σπίτι του για να πάει στην κοντινή φάρμα που διαχειρίζεται και η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και συλλογή αρωματικών βοτάνων, μπαχαρικών και βρώσιμων λουλουδιών.

Συνολικά, υπάρχουν 21 ποτάμια πλημμυρισμένα σε αρκετά σημεία και 22 ρέματα που έχουν ξεπεράσει το επίπεδο 3, του μέγιστου συναγερμού.

Οι δήμοι με πλημμύρες μεταξύ της Ρομάνια και της περιοχής της Μπολόνια αυξάνονται σε 35 και εκείνοι με κατολισθήσεις μεταξύ Ρέτζιο Εμίλια και Ρίμινι σε 48.

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή από χθες έχει καταγράψει ύψη βροχής έως και 70 χιλιοστά, με μέσο όρο 50 χιλιοστά, στα βουνά και τους λόφους της Ρομάνια και της Μπολόνια και 20 χιλιοστά κατά μέσο όρο στα βουνά και στους λόφους.

Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι παρταμένουν χωρίς.

“Ουσιαστικά, ζούμε έναν νέο σεισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές μας”, δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι.

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το πτώμα μιας γυναίκας, σε συνολική απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από το σπίτι της.

“Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν πάνω από επτακόσιοι πυροσβέστες. Αυτή την στιγμή, η κύριά μας προτεραιότητα, φυσικά, είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι.

 

Λόγω κακοκαιρίας, ματαιώθηκε το γκραν πρι της Εμίλια Ρομάνια στη Φόρμουλα Ένα, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την Κυριακή 21 Μαΐου στην πίστα της Ίμολα.

Η Φόρμουλα Ένα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Λέσχης Αυτοκινήτου της Ιταλίας (ACI) και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), Άντζελο Στίκι Νταμιάνι, αποφάσισε να μη διεξαχθεί ο αγώνας, προκειμένου να μην ασκηθεί επιπλέον πίεση στην περιοχή που πλήττεται από τις καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες έχουν προκαλέσει θύματα και ζημιές.

 

Το κύμα κακοκαιρίας που μαίνεται στην Εμίλια-Ρομάνια πλήττει και την Ίμολα. Η πλημμύρα του ποταμού Σαντέρνο, ο οποίος ρέει κοντά στην πίστα, κρίθηκε ότι θέτει σε κίνδυνο το γκραν πρι και έτσι αποφασίστηκε η ματαίωσή του.

 

Χθες χίλιοι περίπου κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους με τη βοήθεια της πυροσβεστικής και της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

 

Στην πόλη Τσεζένα ο ποταμός Σάβιο υπερχείλισε και πολλοί άνθρωποι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών εξαιτίας της πλημμύρας, ενώ οι καραμπινιέροι βοήθησαν δεκάδες ηλικιωμένους να απομακρυνθούν από τα ισόγεια στα οποία ζουν.

 

Οι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία ζήτησαν από τους κατοίκους να μην μετακινηθούν από τα σπίτια τους μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι ισχυρές βροχοπτώσεις πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι αύριο το βράδυ.

 

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και αύριο σε δεκάδες πόλεις της Εμίλια Ρομάνια και της περιφέρειας Μάρκε. Οι περισσότερες σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις έχουν διακοπεί και η κατάσταση επιφυλακής θα παραμείνει «στο κόκκινο» τουλάχιστον για ένα ακόμη εικοσιτετράωρο.

Mε πληροφορίες από Rai, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ρώμη, Ιταλία

Νέες συνθήκες διαβίωσης για αγελάδες, πάπιες, χήνες και ορτύκια επιβάλλει η ΕΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: