Είχε εμπλοκή και στην ελληνική άμυνα: Ο πολυπράγμων Νίκος Μπογιονικολός της ARATOS Group, που πρακτόρευσε υπέρ των Ρώσων, στα χέρια του FBI…

FILE PHOTO: Nikos Bogonikolos in Zaryadye Park, Moscow, in an image posted to his public Twitter profile, Dec. 30, 2017. Bogonikolos was recently arrested and has been accused acquiring U.S. technology and smuggling it to Russia. Photo via Twitter




ΚΕΙΜΕΝΟ DEFENCE POINT

Σαν “βόμβα” έπεσε στον χώρο της άμυνας στην Ελλάδα, η είδηση της σύλληψης του Νίκου Μπογιονικολού της Aratos Group στο Παρίσι, μετά από αίτημα των αμερικανικών αρχών και συγκεκριμένα του FBI, με την κατηγορία της συνεργασίας της εταιρίας του, προμηθεύτριας του ΝΑΤΟ, με τη Ρωσία.

Της υπηρεσίας δηλαδή που πέραν της αρμοδιότητας στην επιβολή του νόμου, είναι επιφορτισμένη και με την κρίσιμη αποστολή της αντικατασκοπείας.

Εξάλλου, στις σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν στις ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε η έκφραση “recruited” (στρατολογήθηκε) του συλληφθέντα από τους Ρώσους το 2017, μια έκφραση που παραπέμπει στην “αργκό” των μυστικών υπηρεσιών.

Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν, προς το παρόν, αφορούν συνωμοσία με σκοπό το λαθρεμπόριο “ευαίσθητων” τεχνολογιών και υλικών, ορισμένων “διπλής χρήσης” (dual use), δηλαδή με εφαρμογές και στον στρατιωτικό τομέα, εάν δεν ήταν αμιγώς στρατιωτικές. Ωστόσο, πρωτεύει η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης…

Ο Νίκος Μπογιονικολός βρίσκεται στα χέρια των γαλλικών αρχών και οι αμερικανικές έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης του υπόπτου.

Το γεγονός βέβαια της στοχοποίησής του από την ειδική υπηρεσία που συστήθηκε από στελέχη διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών των ΗΠΑ για την εξουδετέρωση των προσπαθειών χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, για να βάλουν στο χέρι τεχνολογικά μυστικά με εφαρμογή και στον στρατιωτικό τομέα “με σκοπό να αλλάξουν την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων” όπως αναφέρεται στο βίντεο των ανακοινώσεων (στο 7:20 ξεκινά η ανακοίνωση της υπόθεσης Μπογιονικολού), αποδεικνύει τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Και σύμφωνα με τα λεγόμενα των Αμερικανών αξιωματούχων, δεν έχουμε δει παρά μόνον την αρχή

Το μέλλον δεν μοιάζει ρόδινο για τον Έλληνα επιχειρηματία. Το πρωί της ημέρας σύλληψής του στο Παρίσι, στις 9 Μαΐου, βρέθηκε στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA και σύμφωνα με μαρτυρίες επισκέφθηκε με συνεργάτες του (σ.σ. συμπεριλαμβάνονταν και αξιωματικοί εν αποστρατεία) περίπτερα εταιριών, ιδιωτικών και κρατικών.

Δεν αποτελούσε μυστικό στους παροικούντες τον τομέα της άμυνας, ότι κατά καιρούς είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με εταιρίες του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας (και όχι μόνο), κάθε μεγέθους, προτείνοντας τη συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα, στα οποία θα παρουσίαζαν συνεργατικά κάποια πρόταση, επιδιώκοντας την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Ενδιαφέρον έχει και το ότι οι αμερικανικές αρχές επέλεξαν να μην ζητήσουν τη σύλληψη του Μπογιονικολού από τις ελληνικές αρχές

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, το να θεωρείσαι προμηθευτής του ΝΑΤΟ, να συμμετέχεις σε διάφορα προγράμματα με τις εταιρίες σου και να δικτυώνεσαι με άλλες εταιρίες συμμαχικών χωρών, ενώ υλικά και τεχνολογίες που έχεις δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από την ARATOS στην Ολλανδία, λόγω της χρήσης τους σε άκρως ευαίσθητους τομείς, μεταφέρονται στη Ρωσία, συνιστά ύψιστη προδοσία και τέτοια αντιμετωπίζεται.

Ένα ακόμα πρόσωπο που υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του και παρά την εξοικείωσή του με την τεχνολογία γενικώς, θεώρησε αυτόν άτρωτο, με αποτέλεσμα οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, στα κατάλληλα χέρια, να στραφούν εναντίον του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ευεργετικές διατάξεις και δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης κατηγορουμένων, μέσω συμφωνίας, εάν αποφασίσουν να συνεργαστούν. Το ζητούμενο είναι πόσα μπορεί να γνωρίζει ο Μπογιονικολός που να ενδιαφέρουν, ή να μην γνωρίζουν ήδη οι αμερικανικές αρχές;

Αυτό δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί, πέραν τους ποιους συνάντησε στη Ρωσία όταν ταξίδεψε το 2017. Είναι επίσης πιθανό, το να μην έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας το σύνολο της -εντοπισμένης και επιλήψιμης συμμαχικά- δραστηριότητας του Μπογιονικολού και της Aratos. Χρησιμοποιήθηκε άραγε το ελληνικό έδαφος σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής των υλικών που εξασφάλιζε από την αμερικανική αγορά, προς τη Ρωσία;

Η αποκάλυψη προσωπικών επικοινωνιών μέσω -δήθεν ασφαλών- εφαρμογών στο κινητό του τηλέφωνο, είναι εξόχως επιβαρυντικές. Προκύπτει, ότι του ζητήθηκε να ταξιδέψει μόνος του, καθώς το αντικείμενο των συζητήσεων θα ήταν “ευαίσθητο“. Προκύπτει επίσης ότι ο κατηγορούμενος είχε συνείδηση της αδικοπραξίας, καθώς προέβαινε σε ενέργειες συγκάλυψης της δραστηριότητάς του.

Η φερόμενη ως συνεργασία του με διάφορους ρωσικούς φορείς, ακόμα και υπηρεσίες πληροφοριών, μπορεί να είναι τεκμηριωμένη. Θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών.

Η θέση του Νίκου Μπογιονικολού είναι πάντως εξαιρετικά δύσκολη. Ο εν λόγω επιχειρηματίας όμως, είχε πετύχει την εμπλοκή του και στην ελληνική αγορά και μάλιστα στο πλευρό κρατικής εταιρίας, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

  • Το φιλόδοξο πρόγραμμα… “χαρτογράφηση ναρκοπεδίων με UAV”

Ενώ λοιπόν το 2017, κατά το FBI, ο «Νίκος» είχε στρατολογηθεί από τους Ρώσους, το διήμερο 8–9 Μαρτίου 2018 (επί υπουργίας Πάνου Καμμένου), η ΑΡΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ σε συνεργασία με την κρατική ΕΑΣ, παρουσίασαν την «Ανάπτυξη συστήματος χαρτογράφησης ναρκοπεδίου με χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους» στη Διημερίδα Καινοτομίας της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εάν τέτοια τεχνολογία αναπτυσσόταν, πρώτος ενδιαφερόμενος θα ήταν λογικά … ο ΟΗΕ, στο πλαίσιο της αποναρκοθέτησης εμπολέμων χωρών ανά τον πλανήτη. Να σημειωθεί πάντως, ότι δεν έχει διευκρινιστεί ούτε το πότε το FBI εντόπισε τη μετάβαση Μπογιονικολού στη Ρωσία και τη στρατολόγησή του, ούτε εάν είχε ενημερώσει τις ελληνικές αρχές.

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση:

• Η Άρατος Τεχνολογίες, παρέχει, για από 15 χρόνια, χρόνια, ένα εκτεταμένο φάσμα προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων προστιθέμενης αξίας στους τομείς του του Διαστήματος και της αξιοποίησης των δορυφορικών δεδομένων, της Τεχνολογίας της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών και της Εσωτερικής Ασφάλειας.
• Ολοκληρωμένες λύσεις ευφυούς πληροφορίας με χρήση δορυφόρων, επιτήρηση από αέρα με rpas και δεδομένα εδάφους.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ανάπτυξη συστήματος αυτόματης χαρτογράφησης ναρκοπεδίου από αέρος με χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, και συστήματος αυτόματης ανίχνευσης ναρκών και καταγραφής σύμφωνα με τον τύπο τους από σχετικό αισθητήρα που θα φέρει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Επίσης το έργο περιλαμβάνει:

-Σχεδίαση και ανάπτυξη ειδικού λογισμικού και ολοκληρωμένου περιβάλλοντος χρήσης που θα βασίζεται σε χάρτες αναπαράστασης γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών (GIS χάρτες) με το οποίο θα καθίσταται δυνατή η ακριβής αποτύπωση θέσεων ναρκών σε περιοχές ελέγχου.
-Σχεδίαση και ανάπτυξη ειδικής βάσης δεδομένων η οποία θα συνδέεται άμεσα με το παραπάνω λογισμικό και στην οποία θα καταχωρούνται οι καταγεγραμμένες πληροφορίες.

Για την υλοποίηση του προγράμματος αναφέρεται ότι απαιτείται χρόνος 24 μηνών, κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ και εξειδικευμένο προσωπικό από ΑΡΑΤΟΣ, ΕΑΣ και εταίρο από Ολλανδία. Σύμφωνα με την παρουσίαση το επιχειρησιακό όφελος από την υλοποίηση του έργου είναι το ακόλουθο:

-Το έργο θα δώσει τη δυνατότητα για μία πρωτότυπη υπηρεσία καταγραφής ναρκοπεδίων και αποναρκοθέτησης συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ασφάλεια των πολιτών.
-Στο πλαίσιο του έργου θα παραχθεί έτοιμο πλήρες σύστημα για χρήση και θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση προσωπικού.
-Το έργο έχει δυνατότητες εξαγωγών γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο προϊόν στην παγκόσμια αγορά.

ΤΟ “ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HAPS”

Γνωστή είναι και η υπόθεση του “αναπτυξιακού προγράμματος” για Σταθμούς – Πλατφόρμες Μεγάλου Ύψους (HAPS: High Altitude Platform Station), μέσω της Aratos HAPS, θυγατρικής εταιρίας που ίδρυσε με αυτό τον σκοπό, με τον Μπογιονικολό να ελέγχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου.

Διέρρεε δε, ότι την εξέλιξη του προγράμματος την παρακολουθούσε σειρά χωρών (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ολλανδία και Φινλανδία), μέσω της ανάθεσης της αποστολής σε κάποιο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας της κάθε χώρας.

Οι εκπρόσωποι συναντιούνταν με την εταιρία ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να ενημερωθούν επί της προόδου των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Ως συμμετέχοντες, είχαν λόγο και στον καθορισμό των επιθυμητών προδιαγραφών αυτών των πλατφορμών.

Ως ιδέα-σύλληψη (concept), το πρόγραμμα αφορούσε την εξασφάλιση ακώλυτης δυνατότητας εναέριας επιτήρησης μεγάλων περιοχών για πολλές εβδομάδες εβδομάδων, με τις υπό ανάπτυξη πλατφόρμες να πετούν σε πολύ μεγάλο ύψος και συγκεκριμένα στη στρατόσφαιρα, ώστε να καθίστανται εν πολλοίς απρόσβλητες.

Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2020 και φέρεται υποστηριζόμενο από το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας… μέσω μιας περιφέρειας της χώρας. Οι αρμόδιοι διευκρίνιζαν ότι ξεκίνησε με την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την επενδυτική εταιρεία KYLLA με έδρα το Άμστερνταμ της Ολλανδίας και ίδια κεφάλαια της Aratos, για να αποφευχθούν οι χρονικές καθυστερήσεις έγκρισης χρηματοδοτήσεων από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνέχεια της υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, θα πρέπει να επαναληφθεί και να τονιστεί, αυτό που αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ: “The charges in the complaint are allegations, and the defendant is presumed innocent unless and until proven guilty“. Δηλαδή το περίφημο “¨τεκμήριο αθωότητας” που προβλέπεται και τηρείται σε όλα τα σύγχρονα δικαιϊκά συστήματα της υφηλίου…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Συνελήφθη Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας: Πουλούσε στη Μόσχα προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία* Ολόκληρο το κατηγορητήριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: