Συνελήφθη Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας: Πουλούσε στη Μόσχα προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία* Ολόκληρο το κατηγορητήριο

File Photo: Το σήμα του FBI. EPA, JIM LO SCALZO




Ποινική δίωξη ασκήθηκε σήμερα από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν κατά του Ελληνα επιχειρηματία Νικόλαου Μπογονικολού για συνωμοσία και λαθρεμπόριο.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κβαντική πληροφορική και αυτή των πυρηνικών ελέγχων για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο άνδρας συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Το κατηγορητήριο

Βάσει του κατηγορητηρίου που έχει στη διάθεσή της η Hellas Journal, φέρεται ότι ο κατηγορούμενος, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και άλλων συμμαχικών χωρών, ο κατηγορούμενος και η εταιρία του Aratos Group, είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Breon Peace.

Όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του Ομίλου Aratos, μιας ομάδας εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας στην Ολλανδία και την Ελλάδα, που είναι και οι δύο χώρες μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιελάμβαναν διαστημικές τεχνολογίες, εσωτερική ασφάλεια, blockchain και συστήματα αντιμετώπισης drones. Μία από τις θυγατρικές της Aratos, η Aratos Systems BV, ήταν μεταξύ των επιλεγεισών στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές το 2021 για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε ότι έχει εμπειρία να συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις «κυβερνήσεις παγκοσμίως» και η Aratos προμήθευε αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης στη Ρωσία κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας.

Αυτά τα εξαιρετικά ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιελάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογράφησης και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι αυτά τα αντικείμενα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα στάλθηκαν στη Ρωσία κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ.

Μερικοί από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη Στρατιωτική Μονάδα 33949, μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως SVR.

Όπως περιγράφεται στην καταγγελία, πολλές από αυτές τις εντολές ζητήθηκαν από , εταιρείες με έδρα τη Μόσχα (Serniya Engineering και Sertal LLC)  οι οποίες λειτουργούν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου (DOC) επέβαλαν κυρώσεις κατά των Serniya, Sertal και πολλών ατόμων και εταιριών που χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς τες «οργανικές για την πολεμική μηχανή της Ρωσικής Ομοσπονδίας». 

Όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, ο κατηγορούμενος προσελήφθη ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017.

Το email από Μόσχα 

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αντήλλαξε με θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, από τον κατηγορούμενο ζητήθηκε να πάει μόνος του στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη (σσ: των συζητήσεων) θα ήταν πολύ ευαίσθητη».

Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία 😉 . . . Ευαίσθητη περίπτωση. . . Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή [των ΗΠΑ]».

Ο κατηγορούμενος υπέγραψε επίσης πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η Aratos ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων, ότι η Aratos δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.

Θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών εμφανίζεται βέβαιος ο Μπάιντεν: Την Κυριακή δίνει συνέντευξη Τύπου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: