Η Wall Street Journal ψηφίζει Μητσοτάκη; Κάποτε ο πονοκέφαλος της Ευρώπης, η Ελλάδα βρίσκει τα πόδια της, γράφει για την πορεία της οικονομίας και των επενδύσεων

Κόσμος παρακολουθεί την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολίτων, κατά την επίσκεψή του στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, Αθήνα, Σάββατο 13 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει άρθρο του Marcus Walker και του Yannis Palaiologos που αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής Οικονομίας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η ελληνική Οικονομία που την περασμένη δεκαετία σχεδόν είχε εγκαταλείψει το ευρώ, τώρα είναι μία από τις  ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης. Κανείς δεν ανησυχεί πια για το Grexit στην και πάλι πολυσύχναστη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Σε δρόμους που προηγουμένως οι κάτοικοι είχαν βιώσει τα κλειστά μαγαζιά, τώρα  διαμαρτύρονται για την αύξηση των ενοικίων και την εξάπλωση των διαμερισμάτων της Airbnb, αναφέρουν εισαγωγικά οι αρθρογράφοι.

Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, για να επουλωθεί πλήρως από τη βαθύτερη ύφεση που έχει υποστεί, που ήταν χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία από τη δεκαετία του 1930.

Το ΑΕΠ της  παραμένει 24% χαμηλότερο σε σχέση με το 2008. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ, μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ προσαρμοσμένο στην αγοραστική δύναμη.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε σχεδόν κατά 6% πέρυσι. Οι ελληνικές βιομηχανίες μαθαίνουν πώς να εξάγουν περισσότερα προϊόντα  και οι ξένοι επενδυτές βρίσκουν στην Ελλάδα ένα πιο φιλόξενο μέρος. Λιγότεροι νέοι μεταναστεύουν τώρα, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες.

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος, αλλά δεν είναι ούτε πλήρης ούτε μη αναστρέψιμη», δήλωσε ο Πρόεδρος της τσιμεντοβιομηχανίας  ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο οποίος ηγείται της κύριας Ομοσπονδίας επιχειρήσεων στην Ελλάδα (ΣΕΒ).

Χρόνια επώδυνων μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας (2010-2018) και περαιτέρω μέτρα από την παρούσα κυβέρνηση έχουν κάνει τη χώρα ευκολότερο μέρος για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Ωστόσο, τμήματα του δημόσιου τομέα παραμένουν αμετάβλητα, είπε, ιδίως το εξαιρετικά αργό δικαστικό σύστημα, ενώ οι φόροι στην εργασία εξακολουθούν να είναι επαχθείς, ενθαρρύνοντας έτσι τη φοροδιαφυγή.

Μια δομικά πιο υγιής ελληνική οικονομία θα ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η ευρωζώνη έχει ξεπεράσει πλήρως την καταστροφική κρίση χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Το εθνικό χρέος της Ελλάδας, περίπου στο 170% του ΑΕΠ, παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ.

Η χώρα εξακολουθεί να προσπαθεί να ξεπεράσει την αξιολόγηση  «σκουπίδια» για τα κρατικά της ομόλογα. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας οφείλεται στις Αρχές της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν δώσει στην Αθήνα δεκαετίες για να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης με ελάχιστους τόκους.

Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός μειώνουν την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας το διαφημίζει αυτό, καθώς και άλλα θετικά οικονομικά δεδομένα προεκλογικά, ενόψει των εθνικών  εκλογών της 21ης Μαΐου. Ο Π/θ Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να έρθουν πρώτοι στις εκλογές, αλλά δεν θα έχουν πλειοψηφία στη Βουλή, και πιθανότατα θα χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές  τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλο μέρος της οικονομικής βελτίωσης στις μεταρρυθμίσεις, που έχει θεσπίσει από τότε που εκλέχθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. «Το 2019, οι ψηφοφόροι είπαν ότι οι φόροι είναι πολύ υψηλοί, υπάρχει πάρα πολλή γραφειοκρατία και δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Άλεξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. «Τέσσερα χρόνια μετά, υπάρχει μια διαφορετική εικόνα», πρόσθεσε.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι επαινούν την πρόοδο της κυβέρνησης στην ψηφιοποίηση των καθημερινών συναλλαγών με τον δημόσιο τομέα, από την πληρωμή φόρων έως την υποβολή αιτήσεων για επιχειρηματικές άδειες. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι πολλά άλλα μέτρα έχουν ανεπαρκώς εφαρμοστεί και υπερπροβληθεί  από μια κυβέρνηση ισχυρή σε δεξιότητες παρουσίασης, αλλά που συχνά αποφεύγει διαμάχες με κεκτημένα συμφέροντα.

«Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις δεν ήταν συγκρουσιακές», είπε η Μιράντα Ξαφά, οικονομολόγος και πρώην κυβερνητικός σύμβουλος. Η ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών έχει απολύσει πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι δεν θα περικόψει θέσεις εργασίας, είπε.

Οι επιχειρηματίες λένε ότι οι ατελείωτες δικαστικές περίπλοκες διαδικασίες παραμένουν μία τυπική ελληνική εμπειρία. Ένα μεγάλο έργο αιολικού πάρκου στη βόρεια Ελλάδα, εν μέρει χρηματοδοτούμενο από αμερικανικό επενδυτικό ταμείο, εξασφάλισε την περιβαλλοντική του άδεια το 2014.

Ωστόσο, τοπικοί αγρότες και κυνηγοί κατέθεσαν μήνυση κατά της επένδυσης, που έφτασε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, το οποίο την απέρριψε το 2019. Το ενεργειακό έργο περιορίστηκε και έλαβε νέα περιβαλλοντική άδεια δύο χρόνια αργότερα. Για την  άδεια  αυτή υπήρξε ξανά προσφυγή στη δικαιοσύνη, αυτή τη φορά από τον τοπικό δήμο.

Η ημερομηνία της δικάσιμου έχει οριστεί για τον φετινό Νοέμβριο, αλλά είναι πιθανή η αναβολή, δήλωσε άτομο που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Η εργοδοτική ομοσπονδία είναι επίσης δυσαρεστημένη που η κυβέρνηση εφαρμόζει την ψηφιακή τεχνολογία στους ελληνικούς εργασιακούς κανόνες, όπως στη διαδικασία ειδοποίησης για υπερωριακή εργασία, χωρίς ωστόσο να έχει αναθεωρήσει αυτούς τους κανόνες. «Ψηφιοποιούν μια κακή διαδικασία», είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

«Ας αναθεωρήσουμε τις διαδικασίες πριν τις κάνουμε ψηφιακές. Αυτός είναι ο τύπος βαθύτερης μεταρρύθμισης, που δεν έχει ακόμη προχωρήσει αρκετά».

Η κυβέρνηση λέει ότι σε μια δεύτερη θητεία θέλει να προχωρήσει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αναδιαρθρώσει πλήρως τις κρατικές επιχειρήσεις μετά από τη σύγκρουση τρένων τον Φεβρουάριο στη βόρεια Ελλάδα, όπου έχασαν τη ζωή τους  57 άνθρωποι.

Η σύγκρουση των τρένων  αποκάλυψε το πώς η ανικανότητα, ο καθυστερημένος εκσυγχρονισμός και η πολιτική πελατεία  συνεχίζουν να καταστρέφουν τμήματα του δημόσιου τομέα της Ελλάδας. Ένα ξέσπασμα οργής για την τραγωδία μείωσε την υποστήριξη προς την  κυβέρνηση και ώθησε τον κ. Μητσοτάκη να καθυστερήσει τη διεξαγωγή των  εκλογών.

Η Ελλάδα απολαμβάνει μια οικονομική ώθηση από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για να βοηθήσουν τον οικονομικά εύθραυστο νότο της Ευρώπης να ανακάμψει. Ωστόσο η τρέχουσα ανάπτυξη και η κυβερνητική γενναιοδωρία  μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν όταν τελειώσουν αυτά τα κονδύλια της ΕΕ.

Τα καλύτερα οικονομικά νέα προήλθαν από το εμπόριο, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ, αντανακλώντας μια οικονομία που είναι ανοικτή περισσότερο στον διεθνή ανταγωνισμό. Ο τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά από την πανδημία, ενώ άλλοι τομείς, όπως η ναυτιλία και τα διυλιστήρια πετρελαίου, ευδοκιμούν.

Οι Έλληνες μεγιστάνες της ναυτιλίας επωφελήθηκαν εν μέρει από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, το οποίο πολλά άλλα δεξαμενόπλοια δεν το έκαναν.

Οι κάποτε μικροσκοπικές εξαγωγές του τομέα μεταποίησης αυξάνονται επίσης. Αλλά η ανάκαμψη της Ελλάδας αυξάνει τις εισαγωγές ακόμη πιο γρήγορα, προκαλώντας  ένα έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Εάν διατηρηθεί, αυτό το έλλειμμα θα μπορούσε να επαναφέρει την εξάρτηση της χώρας από τον εξωτερικό δανεισμό, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε την Ελλάδα πριν από την κρίση της.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι το εμπορικό έλλειμμα προέκυψε λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας του περασμένου έτους, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες. «Υπάρχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από εισαγόμενα αγαθά», είπε η κ. Ξαφά. «Η παραγωγική βάση στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά ευρεία ώστε οι αυξήσεις της ζήτησης να μπορούν να ικανοποιηθούν από εγχώριες πηγές».

Ο μικρός αλλά αναπτυσσόμενος τεχνολογικός τομέας της Ελλάδας είναι ένα άλλο φωτεινό σημείο. Το επιχειρηματικό κεφάλαιο και η χρηματοδότηση από την ΕΕ τροφοδοτούν μια σκηνή εταιρειών startup που μετά βίας υπήρχε μόλις πριν από μια δεκαετία και τώρα έχει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 10 δις δολ., δήλωσε ο Μάρκος Βερέμης, επενδυτής στον τομέα της τεχνολογίας με έδρα την Αθήνα.

Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνονται με έντονο ρυθμό, αν και  ξεκίνησαν από χαμηλό επίπεδο, φτάνοντας στο ποσό των 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Η Google, η Amazon και η Microsoft έχουν ανοίξει κέντρα  δεδομένων cloud στην Ελλάδα. Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer άνοιξε ένα ερευνητικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, με γνώμονα τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, την αφθονία των μορφωμένων ανθρώπων, το σχετικά χαμηλό μισθολογικό κόστος και τα φορολογικά κίνητρα.

Η εγκατάσταση, η οποία εφαρμόζει ψηφιακή τεχνολογία στη διαδικασία ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων, προέβλεπε ότι θα προσλάμβανε 200 άτομα, αλλά σύντομα θα φτάσει τα 500, δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου Nico Gariboldi.

Μερικοί από τους προσλαμβάνοντες της Pfizer είναι Έλληνες που μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, όταν η καθαρή διαρροή εγκεφάλων για τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν περίπου 250.000 άτομα, κυρίως εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης.

Οι πολυεθνικές επενδύουν όχι επειδή η Ελλάδα είναι φθηνή, αλλά επειδή είναι σταθερή, σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Πατέλη. «Γι’ αυτό ήταν τόσο σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», είπε.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal – Once Europes Headache, Greece Finds Its Feet – Marcus Walker και Yannis Palaiologos

Δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ το 2023 περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων: Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: