Συναγερμός στο ΝΑΤΟ από την ανάφλεξη στο Κόσοβο: Στέλνει άλλους 700 στρατιώτες στην περιοχή [videos]

FILE PHOTO: Άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο. EPA/GEORGI LICOVSKI




Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει άλλους 700 στρατιώτες στο Κόσοβο, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μία ημέρα αφότου 30 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης KFOR και 52 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις.

«Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε άλλους 700 στρατιώτες από τις Επιχειρησιακές Εφεδρικές Δυνάμεις (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια και να θέσουμε άλλο ένα τάγμα των εφεδρικών δυνάμεων σε ύψιστη ετοιμότητα, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί επίσης, εάν χρειαστεί», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο.

Ο γενικός γραμματέας καταδίκασε τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις Σέρβων διαδηλωτών εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης, καλώντας ταυτόχρονα την Πρίστινα και το Βελιγράδι να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών μας στο βόρειο Κόσοβο.

Η βία είναι πισωγύρισμα για το Κόσοβο και για όλη την περιοχή» και θέτει σε κίνδυνο τη φιλοδοξία των βαλκανικών χωρών να προσεγγίσουν το ΝΑΤΟ, προειδοποίησε.

«Η Πρίστινα και το Βελιγράδι πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης: να αποφύγουν κάθε νέα ανεύθυνη ενέργεια και να δεσμευτούν στον διάλογο, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, που είναι ο μόνος δρόμος για μια βιώσιμη ειρήνη», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει την αποστολή νέων δυνάμεων στο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το δημαρχείο της πόλης Ζβέτσαν.

Στην περιοχή αυτή σημειώθηκαν συγκρούσεις την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 50 διαδηλωτές και 30 μέλη της αποστολής του ΝΑΤΟ, κυρίως Ιταλοί και Ούγγροι στρατιώτες.

Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου στο βόρειο Κόσοβο, με αποτέλεσμα να εκλεγούν Αλβανοί δήμαρχοι αν και η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 3,5%.

Η νέα κρίση στο Κόσοβο ξέσπασε όταν, την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαΐου, η αστυνομία επενέβη σε τέσσερις πόλεις στον βορρά, για να διαλύσει συγκέντρωση των Σέρβων που εμπόδιζαν την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.

Ρωσία: Δόλια προπαγάνδα

Από την πλευράτης η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος της Σερβίας, απευθυνόμενη σήμερα στη Δύση της ζήτησε να σταματήσει την «δόλια προπαγάνδα».

“Καλούμε τη Δύση να σταματήσει επιτέλους την δόλια προπαγάνδα της και να σταματήσει να καταλογίζει τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο στους απελπισμένους Σέρβους, που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και την ελευθερία τους ειρηνικά και χωρίς όπλα”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.

Το Κοσσυφοπέδιο κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, αλλά οι Σέρβοι εκεί παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό πιστοί στο Βελιγράδι, ειδικά στο βορρά όπου αποτελούν την πλειοψηφία.

Τον περασμένο μήνα, οι Αλβανοί δήμαρχοι εξελέγησαν σε αρκετές βόρειες πόλεις, προκαλώντας διαμαρτυρίες από Σέρβους που απαιτούν την απομάκρυνσή τους.

«Δεν είναι πολύ αργά για να αντιστρέψουμε την ιστορία αυτών των ψεύτικων δημοτικών εκλογών της 23ης Απριλίου, εάν οι Δυτικοί ενδιαφέρονται πραγματικά για την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε η Ρωσία.

Οι Σέρβοι μποϊκόταραν κυρίως τις εκλογές του περασμένου μήνα στις βόρειες επαρχίες, που έδωσαν την ευκαιρία στους Αλβανούς να πάρουν τον έλεγχο των τοπικών συμβουλίων παρά τη χαμηλή συμμετοχή της τάξης του 3%.

Η Ρωσία είπε ότι «το νούμερο ένα καθήκον είναι η δημιουργία της Κοινότητας Σερβικών Δήμων», ένα αμφιλεγόμενο έργο που αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός επιπέδου αυτοδιαχείρισης στην επαρχία.

«Χρειαζόμαστε αποφασιστικά βήματα για την αποκλιμάκωση και όχι ημίμετρα όπως η πρόταση των ΗΠΑ», ανέφερε.

Κατηγόρησε επίσης τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη ότι «έγινε πηγή περιττής βίας, ένας παράγοντας κλιμάκωσης».

Η KFOR στην αρχή προσπάθησε να χωρίσει τους διαδηλωτές από την αστυνομία, αλλά αργότερα άρχισε να διαλύει το πλήθος χρησιμοποιώντας ασπίδες και ρόπαλα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι 52 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, τρεις από αυτούς “σοβαρά”.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσλο, Νορβηγία

Σουηδία: Νευρική κρίση στην Αγκυρα από βίντεο φιλοκούρδων ακτιβιστών κατά Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: