Η Ουάσιγκτον τρίζει τα δόντια στο Κόσοβο μετά τα τελευταία επεισόδια: Εκδιώχθηκε από άσκηση του ΝΑΤΟ υπό Αμερικανική διοίκηση

FILE PHOTO Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti EPA/GEORGI LICOVSKI




Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν την πόρτα στο Κοσσυφοπέδιο από τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, Defender 23, που διεξάγεται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο στην Ευρώπη με τη συμμετοχή περίπου είκοσι συμμάχων χωρών.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τζέφρι Χοβενιέ.

“Για το Κοσσυφοπέδιο, αυτή η άσκηση τελείωσε”, είπε σε τοπικά ΜΜΕ αφότου ο Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι αρνήθηκε να αποσύρει τους Κοσοβάρους-Αλβανούς δημάρχους από το βόρειο τμήμα της χώρας, μια περιοχή με Σερβική πλειοψηφία. Αυτή είναι η πρώτη κύρωση των ΗΠΑ κατά της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου μετά την αναζωπύρωση των εθνοτικών εντάσεων.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurtin, σε συνέντευξή του στο Politico.eu, χαρακτήρισε την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Κοσσυφοπεδίου ως έκπληξη μετά τις τελευταίες βίαιες συγκρούσεις που προκάλεσαν τον τραυματισμό των μελών του στρατεύματος Kfor του ΝΑΤΟ .

“Έχουμε μια μικρή διαφορά στην προσέγγιση. Η σκέψη για κυρώσεις κατά του Κοσσυφοπεδίου φαίνεται δυσανάλογη και άδικη”, είπε. «Έμεινα έκπληκτος», είπε, καταλογίζοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες «υπερβολική αντίδραση». Ο Κούρτι, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε ότι η σημερινή κατάσταση «μπορεί» να εκφυλιστεί σε ευρύτερη σύγκρουση. Αλλά “εξαρτάται” από το Βελιγράδι, πρόσθεσε.

Παρέμβαση Μπορέλ 

Στο Κοσσυφοπέδιο “η τρέχουσα κατάσταση είναι επικίνδυνη και μη βιώσιμη. Χρειαζόμαστε μια επείγουσα αποκλιμάκωση και μια λύση μέσω διαλόγου για να επιστρέψουμε στη δουλειά για την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε”. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell έγραψε αυτό σε ένα tweet μετά τη συνάντηση στη Μπρατισλάβα με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti “για να συζητήσουν τις εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο”.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να εκτιμήσει τις πρόωρες εκλογές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο εάν σταματήσει η βία. «Αν ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, θα είχαν την κατανόησή μου, αλλά όχι μια τρελή διαδήλωση με το γράμμα Ζ (φιλορωσικό σύμβολο, ed), όπου πυροβολούν στρατιώτες και αστυνομικούς, ρίχνουν χειροβομβίδες, φωνάζοντας «σκότωσε, σκότωσε». Σε αυτό το φασιστικό πλήθος, ας μην εγκαταλείψουμε τη  δημοκρατία. Εάν διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για να απαιτήσουν πρόωρες εκλογές, έχουν έναν πρωθυπουργό που είναι περισσότερο από πρόθυμος να τους ακούσει και ίσως να συμφωνήσει μαζί τους”, είπε ο Κούρτι στη Μπρατισλάβα όπως αναφέρεται από τον Guardian.

Με πληροφορίες από ansa.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Μέσω Σερβίας διέφυγε από την Ιταλία στη Μόσχα Ρώσος κατηγορούμενος για παράνομη εξαγωγή Αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας-Τον βοήθησαν Σέρβοι ποινικοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: