Η κεντροαριστερά πολιτική δέχτηκε ένα συντριπτικό πλήγμα στην Ελλάδα: Τι μπορούμε να μάθουμε από την τρανταχτή επιστροφή της Δεξιάς;

Ο πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) υποδέχεται τον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής καθηκόντων στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Πέμπτη 25 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Της MARINAS PRENTOULIS, Guardian

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα ήταν μια μεγάλη έκπληξη για τους νικητές, τους ηττημένους και τους δημοσκόπους.

Σε μια χώρα όπου τεράστιος αριθμός ανθρώπων αγωνίζεται καθημερινά να τα βγάλει πέρα, με σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού να εκτιμάται ότι βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, το δεξιό κόμμα Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να εξασφαλίσει το 40% των ψήφων – μια αξιοσημείωτη νίκη που καμιά εταιρεία δημοσκοπήσεων δεν προέβλεψε.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν απροσδόκητη, αλλά το εντυπωσιακό μερίδιο της ψήφου που έλαβε το κόμμα είναι διαφορετικό θέμα.

Η συντηρητική κυβέρνηση συχνά τονίζει τις επιδόσεις της στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που επιβεβαιώνονται από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά τα οφέλη από αυτήν την εξέλιξη δεν έγιναν ομοιόμορφα αισθητά: ένας αυξανόμενος αριθμός του πληθυσμού της Ελλάδας την ίδια περίοδο αντιμετώπισε χαμηλούς μισθούς, χαμηλές συντάξεις, υψηλά ενοίκια και μια επώδυνη κρίση κόστους ζωής.

Η διαφορά μεταξύ αυτού που υπάρχει στα χαρτιά και της ζοφερής πραγματικότητας είναι εντυπωσιακή. Γιατί, λοιπόν, οι συντηρητικοί εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά, με την απόλυτη πλειοψηφία στα χέρια τους; Φαίνεται ότι οι υποσχέσεις για σταθερότητα, ανάπτυξη και αδιαπέραστα σύνορα απέδωσαν καρπούς.

Υπάρχει όμως και το ζήτημα της θλιβερής κατάστασης της αντιπολίτευσης. Για τον Σύριζα, το υψηλό ποσοστό του εκλογικού θριάμβου του 2015 στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης της ευρωζώνης μετριάστηκε γρήγορα από την επιβολή δανείων από τους πιστωτές της Ελλάδας που απαιτούσαν τεράστιες θυσίες από τον ελληνικό λαό για τον έλεγχο του σπειροειδούς χρέους της χώρας.

  • Η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019 κατέστησε σαφές το μέγεθος της απογοήτευσης και της απελπισίας που ένιωσε η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αφού καταψήφισε ένα πρόγραμμα διάσωσης σε δημοψήφισμα στη συνέχεια παρακολούθησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να το αποδέχεται.

Από τότε η στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος ήταν να στραφεί στο κέντρο για να προσελκύσει περισσότερο μετριοπαθείς ψηφοφόρους – και απέτυχε θεαματικά. Επιπλέον, η απουσία οποιουδήποτε σημείου αναθεώρησης ή στοχασμού για τα χρόνια που ο Σύριζα ήταν στην κυβέρνηση αποξένωσε περαιτέρω την εκλογική του βάση.

Όποια μορφή κι αν πάρει η επόμενη κυβέρνηση, τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα παραμένουν βαθιά. Η διαφθορά είναι διάχυτη.

Μια σειρά από σκάνδαλα -όπως ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που ονομάστηκε ελληνικό Watergate- έχουν στιγματίσει την πρωθυπουργία Μητσοτάκη και φανερώνουν την αποτυχία των θεσμών της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία –και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Πασόκ, με το οποίο εναλλάχθηκε στην κυβέρνηση από το 1974 έως το 2015– δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ευθύνη για αυτή τη μακροπρόθεσμη επιδείνωση.

Δείτε την οργή για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη τον Φεβρουάριο, που άφησε πίσω της 57 νεκρούς. Η καταστροφή οδήγησε σε διαμαρτυρίες και προβλήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των εκλογών ως ένδειξη της διοικητικής δυσλειτουργίας της χώρας: πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν είχε παραμεληθεί τόσο πολύ.

Η Ελλάδα δεν τα πάει πολύ καλύτερα στο διεθνές μέτωπο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύφθηκαν πλάνα που φαίνονται να δείχνουν 12 αιτούντες άσυλο που είχαν φτάσει στη Λέσβο να μεταφέρονται βίαια σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια να εγκαταλείπονται σε μια φουσκωτή βάρκα στη μέση της θάλασσας.

Η δεξιά κυβέρνηση έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι εμπλέκεται στην απώθηση αιτούντων άσυλο, αλλά τα βίντεο και οι μαρτυρίες αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες ως προς τις παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κανόνων και του διεθνούς δικαίου από την Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτή η αυστηρή αντιμετώπιση των μεταναστών αποτελεί εν μέρει παράγοντα που βοήθησε τη Νέα Δημοκρατία να ενισχύσει την εκλογική της υποστήριξη.

Ένα άλλο θέμα που αναδύεται είναι η αργή ανάκαμψη του Πασόκ. Κάποτε ήταν δύναμη αλλαγής στη μεταχουντική περίοδο, τώρα συγκέντρωσε ένα αξιοσέβαστο 11%, επιβεβαιώνοντας μια ανοδική τροχιά μετά το σχεδόν μοιραίο χαμηλό ποσοστό κάτω από το 5% το 2015.

  • Ένας παράγοντας πίσω από αυτό είναι ότι ο αρχηγός της, ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι ευρωβουλευτής και, ως εκ τούτου, δεν εμπλέκεται άμεσα σε ελληνικές κοινοβουλευτικές υποθέσεις που έχουν προκαλέσει ερωτήματα.

Στην πραγματικότητα, ο Ανδρουλάκης είναι ακόμη και θύμα του ίδιου του ελληνικού κράτους – πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι το τηλέφωνό του είχε υποκλαπεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας. (Ο Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι το γνώριζε και είπε ότι ήταν λάθος.)

Ίσως αυτά τα αποτελέσματα να είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης για τα προοδευτικά κόμματα της Ελλάδας ως προς τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ τους. Για να πλησιάσουν όμως και έστω στο να κερδίσουν την εξουσία, θα πρέπει να μάθουν να προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια εναλλακτική αποφυγής του χειρότερου σεναρίου.

ΠΗΓΗ: Guardian – Centre-left politics has been dealt a crushing blow in Greece. What can we learn from it?

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Επειδή έχουν γίνει σάκος του μποξ φοβήθηκαν να πουν την αλήθεια… Μας απασχολεί μήπως η επικίνδυνη πολιτικοποίηση των… αλά γκρέκα δημοσκοπήσεων;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: