Η εισβολή της FSB στην οικονομία της Ουγγαρίας: Για επιρροή αλλά κυρίως παράκαμψη των κυρώσεων

File Photo epa09721857 Russian President Vladimir Putin (R) toasts with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) after their press conference during a meeting in the Kremlin in Moscow, Russia, EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL




Καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ συνεχίζουν να επιδεινώνονται, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ρώσων έχουν αυξηθεί στην Ουγγαρία και μια πρόσφατη αποκάλυψη δείχνει ότι τέσσερις από αυτές είχαν διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών και την πολιτική ελίτ της Μόσχας.

Όπως καταγράφει ο Charles Szumski στο EURACTIV.com

Από τον Μάρτιο του 2023, 674 εταιρείες στην Ουγγαρία ήταν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ρωσικής ιδιοκτησίας, με 97 από αυτές να έχουν ιδρυθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Szabad Európa.

«Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται εδώ από τη Ρωσία θέλουν να μετεγκατασταθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ήταν πολλοί αυτοί που ήθελαν να μείνουν εδώ πριν – αγόραζαν μεν ακίνητα, αλλά η Ουγγαρία δεν ήταν η κύρια τοποθεσία τους», δήλωσε ο Alexey Morozov, διευθύνων σύμβουλος της Starimpex Hungary Kft, μιας εταιρείας που ασχολείται με νεοφυείς επιχειρήσεις που εξυπηρετούν Ρώσους πελάτες, ανέφερε το Telex.hu.

«Αλλά αυτό έχει πλέον αλλάξει: όσοι έρχονται εδώ, έρχονται για να αναπτυχθούν 100% εδώ. Αυτό που έχουν κοινό είναι ότι δεν θέλουν να συνδεθούν με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση με οποιονδήποτε τρόπο, είναι αντιπολεμικοί όσον αφορά την ουκρανορωσική σύγκρουση», πρόσθεσε.

Μια πηγή από το χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων αποκάλυψε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολη η διαχείριση των οικονομικών των επιχειρήσεων από τη Ρωσία, με ορισμένες ρωσικές τράπεζες να μην επιτρέπουν καθόλου τα διεθνή εμβάσματα και άλλες να επιβάλλουν όρια περίπου 1.000 ευρώ, οπότε η ανάγκη για μια εταιρεία στην ΕΕ είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ωστόσο, μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, δεν έχουν όλες κίνητρα μόνο επιχειρηματικά συμφέροντα και αποδοκιμασία του Πούτιν.

Σύμφωνα με την πηγή, μια εταιρεία με την ονομασία ITK System αναπτύσσει κρυπτογραφήσεις πληροφορικής με άδεια της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας και ανήκει σε «ένα πρόσωπο που είναι προφανώς άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών».

Το Radio Free Europe έγραψε επίσης για το μυστηριώδες «ερευνητικό ινστιτούτο» IRIAS Ουγγαρίας, το οποίο ενδέχεται να ασκεί πιέσεις για συμμετοχή στην κατασκευή του Paks II (το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουγγαρίας-TN).

Επιπλέον, μια άλλη εταιρεία με το όνομα DGK Navigation Ltd αναπτύσσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουγγαρία και ο ιδιοκτήτης της δραστηριοποιείται επίσης στη Ρωσία, ενώ φέρεται να του ανήκει και η εταιρία με το όνομα Gyronav, η οποία αναπτύσσει και κατασκευάζει γυροσκόπια ακριβείας και συστήματα πλοήγησης που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μέχρι στιγμής, οι ουγγρικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει το θέμα.

Πηγή EURACTIV.com | Charles Szumski , Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Τα ρωσικά διαμάντια δεν είναι παντοτινά: Νέες κυρώσεις από την ΕΕ – Διά ζώσης θα συμμετάσχει ο Ζελένσκι στη σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: