Αφιέρωμα του περιοδικού Forbes με τίτλο: «Γνωρίστε τους Έλληνες δισεκατομμυριούχους εφοπλιστές που πλούτισαν από το ρωσικό πετρέλαιο»: Ονομαστική αναφορά σε ολιγάρχες

FILE PHOTO: A view shows vessel in the Red Sea off the coast of the western Hodeidah province, Yemen, EPA, YAHYA ARHAB
Διεξοδική αναφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις ικανότητες των Ελλήνων εφοπλιστών να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα παραπάνω δημοσιεύει το περιοδικό Forbes σε εκτενές άρθρο του Giacomo Tognini με τίτλο Meet The Greek Shipping Billionaires Getting Rich Off Russian Oil («Γνωρίστε τους Έλληνες δισεκατομμυριούχους εφοπλιστές που πλούτισαν από το ρωσικό πετρέλαιο»).

Το άρθρο έχει ως εξής:

Οι κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία εκτόξευσαν τις τιμές των δεξαμενόπλοιων στα ύψη, ανεβάζοντας τις περιουσίες αυτών των μεγιστάνων της ναυτιλίας σε επίπεδα ρεκόρ.

Tον Ιούνιο του 2022, οι κορυφαίοι εφοπλιστές της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν για ένα συνέδριο στο Four Seasons στη Βουλιαγμένη. Ερχόμενοι μόλις τρεις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εφοπλιστές της χώρας είχαν μια ανορθόδοξη άποψη για τον πόλεμο που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία.

«Πρόκειται για μια τραγωδία για την ανθρωπότητα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ευκαιρίες», δήλωσε ο Γιώργος Προκοπίου, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων στον κόσμο. “Πρέπει να είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες”, πρόσθεσε ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ο μεγιστάνας που βρίσκεται πίσω από τη ναυτιλιακή εταιρεία Capital Maritime and Trading.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου πάνελ, με τίτλο «Η ελληνική ναυτιλία στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου εμπορίου», ο κ. Προκοπίου έκανε επίσης μια τολμηρή πρόβλεψη : «Μέχρι το τέλος του έτους θα δούμε πολύ, πολύ καλές αγορές σε όλους τους τομείς. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Τα πλοία θα έχουν πολύ υψηλότερες τιμές».

  • Η πρόβλεψη αυτή επαληθεύτηκε, βοηθώντας τόσο τον κ. Προκοπίου, 77 ετών, όσο και τον κ. Μαρινάκη, 56 ετών, να ανέβουν στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων, καθώς η αξία των πλοίων τους αυξήθηκε και το μέγεθος των αυτοκρατοριών τους διευρύνθηκε.

Ο κ. Προκοπίου και ο κ. Μαρινάκης, οι περιουσίες των οποίων ανέρχονται σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια και 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, έχουν παραγγείλει 123 νέα πλοία αξίας σχεδόν 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2022, σύμφωνα με την VesselsValue.

Οι τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες του Προκοπίου κατέχουν 173 δεξαμενόπλοια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται υπό κατασκευή, 54 περισσότερα από ό,τι το 2021.

Αυτοί οι μεγιστάνες της ναυτιλίας είναι μέρος μιας νέας γενιάς Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.Συνολικά, το Forbes εκτιμά ότι υπάρχουν τώρα τουλάχιστον 12 δισεκατομμυριούχοι της ναυτιλίας στην Ελλάδα, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία.

Επτά από αυτούς κάνουν το ντεμπούτο τους στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων του Forbes. Συνολικά οι περιουσίες τους ανέρχονται σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια -το ισοδύναμο περίπου του 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Αυτοί οι μεγιστάνες είναι οι τελευταίοι σε μια σειρά από τους πρωτοπόρους που έλκουν την καταγωγή τους από εμβληματικές μορφές όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος, οι οποίοι ξεκίνησαν το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαιοφόρων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έγιναν διάσημοι για τους λαμπερούς γάμους και τον τρόπο ζωής τους.

Αυτή η νεότερη ομάδα δραστηριοποιείται στη ναυτιλία εδώ και δεκαετίες, αλλά μέχρι στιγμής διατηρεί χαμηλότερο προφίλ. (Παρά την επιτυχία τους, κανείς τους δεν θέλησε να μιλήσει στο Forbes, ενώ οι εκπρόσωποί τους είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε δεν απάντησαν).

Το καινούργιο είναι ότι η αξία των συμμετοχών τους -ιδιαίτερα των δεξαμενόπλοιων- έχει εκτοξευθεί κατά αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων και έναν αγώνα δρόμου για τα μεγάλα δεξαμενόπλοια που απαιτούνται για τη μεταφορά πετρελαίου σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά, εταιρείες που ανήκουν σε Έλληνες μεγιστάνες της ναυτιλίας παρήγγειλαν νέα πλοία αξίας σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πούλησαν 68 παλαιότερα πλοία για σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Μαρτίου 2024, σύμφωνα με την VesselsValue.

ΠΗΓΗ: Forbes, Giacomo Tognini – Meet The Greek Shipping Billionaires Getting Rich Off Russian Oil

Οι Ρώσοι έχουν απαγάγει 19.000 παιδιά από την Ουκρανία: Ο 11χρονος Ιλία ξέφυγε και κατέθεσε στη Χάγη – Τι δήλωσε στην DW

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: