Η Δύση είναι Ελλάδα και η Ελλάδα Δύση: Οι θέσεις των δικών μας ηγετών πρέπει να μας ανησυχούν, και όχι του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζόρτζ Τσούνη

FILE PHOTO: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης (George Tsunis) μιλά κατά τη 2η ημέρα των εργασιών, στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 27 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ




Του ΧΑΡΗ Α. ΣΑΜΑΡΑ*

Πρόσφατα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζορτζ Τσούνης έκανε στο Delphi Forum κάποιες δηλώσεις. Μεταξύ άλλων δήλωσε όσο αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας:

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Καμία χώρα δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού ή του λάθους. Η Ευρώπη πρέπει να μεταχειρίζεται την Τουρκία λίγο καλύτερα. Είναι σημαντική δύναμη, είναι γείτονες εδώ…».

Δεν πρέπει να μας ανησυχούν τόσο οι όποιες θέσεις του κ. Τσούνη ή των ΗΠΑ, όσο αυτές των ημετέρων πολιτικών ηγετών. Ούτε πρέπει να μας ανησυχούν ή ενδιαφέρουν οι θέσεις των «αντιαμερικανικών» φωνών. Να μας ενδιαφέρουν και ανησυχούν όμως οι θέσεις των Ελληνικών-ανθελληνικών φωνών που άμεσα επηρεάζουν και την εθνική πολιτική της χώρας.

Παρενθετικά, δεν έπρεπε να εκπλήξουν οι δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Πολύ παρόμοια λόγια με του κ. Τσούνη ξεστομίζουν εδώ και καιρό και εντονότερα πρόσφατα, ειδικά με την νέα (η προηγούμενη του 1999 αποδείχθηκε στείρα) «Διπλωματία των Σεισμών» και επανειλημμένα, ανώτατα στελέχη της Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανώτατα στελέχη κομμάτων και «σημαντικές» μορφές του ελληνικού πολιτικού βίου, το ΕΛΙΑΜΕΠ και άλλοι διάφοροι ειδικοί ίσως κάποιοι απ΄ αυτούς από κάποιους «κατευθυνόμενοι».

Ακόμη μια παρένθεση. Εξυπακούεται από τις δηλώσεις του κ. Τσούνη – που είτε είναι δίκαιος είτε όχι κάνει ως διπλωμάτης την δουλειά του και όπως διετάχθειν, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της χώρας του και όπως αυτή τα ερμηνεύει – και των άνω προαναφερόμενων Ελλήνων πολιτικών και «ειδικών», εκτός αν τις παρερμηνεύω που δεν νομίζω, ξεπούλημα στην Τουρκία ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Δύο ερωτήσεις:

  1. Ποιος Έλληνας πρωθυπουργός θα τολμήσει να ξεπουλήσει εθνική κυριαρχία;
  2. Λογάριασαν ξένοι και δικοί την σε τέτοια περίπτωση αντίδραση του Έλληνα όσο «αποχαυνωμένος» και «κομματόπληκτος» κατά καιρούς ομοιάζει;

Ορθά έπραξαν όσοι αντέδρασαν στις θέσεις του Πρέσβη Τσούνη στο Delphi Forum. Όλοι έπρεπε να αντιδράσουν, όποιας πολιτικής παράταξης και ιδεολογίας.

Πρώτες απ’ όλους η της Ελλάδας κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν αντέδρασαν όμως. Χάσαμε έτσι την ευκαιρία να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η εθνική μας κυριαρχία δεν είναι προς διαπραγμάτευση – όπως δεν είναι και δεν πρέπει να είναι για τις ΗΠΑ η δική της. Και ναι, αυτό πρέπει να μας ανησυχεί!

Οι περισσότεροι από εμάς θα θυμούνται το βροντερό ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος του 2004 στην Κύπρο. Το πρόβλημα τότε δεν ήταν ο Χάνι και ο Ανάν, οι Αμερικανοί ή οι Εγγλέζοι, αλλά οι ημέτεροι πολιτικοί ηγέτες που προωθούσαν μέσω του «Σχεδίου Ανάν» την με βούλα διχοτόμηση της Κύπρου.

  • Το λάθος των και η κίνηση ματ του Τάσσου Παπαδόπουλου τότε ήταν το Δημοψήφισμα. Από τότε έχουν μάθει, γι’ αυτό και οι «Ανανιστές» εν Κύπρω ηγέτες και «ειδικοί» φρόντισαν κατά καιρούς να «προετοιμάζουν» πως δεν θα υπάρξει ξανά δημοψήφισμα. Την ψυχρολουσία που έπαθαν τότε στην Κύπρο δεν θέλουν να την ξαναπεράσουν. Το ίδιο δεν θα θέλουν και στην Ελλάδα. Και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί!

Όσο δε αφορά τις «αντιαμερικανικές», «φιλορωσικές» και «αντιδυτικές» εν Ελλάδι φωνές, επαναλαμβάνω όπως δήλωσα πολλές φορές στο παρελθόν: «Εμείς, ως Ελλάδα και ως Ελληνισμός, θα πρέπει επιτέλους να επιλέξουμε μια πλευρά. Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι αυτή η πλευρά. Η Ρωσία είναι κάθετα αντίθετη με το αξιακό μας σύστημα και χαρακτήρα.»

Ο Ελληνισμός είναι η Δύση, είναι και η Ευρώπη, και αντίστροφα. Ο Ελληνισμός ως ιδέα, ως πρότυπο, οι αρχές και αξίες του, είναι και της Δύσης και της Ευρώπης. Να φροντίσουμε μόνο και οφείλουμε μέσα από αυτή την «φυσιολογική» για μας πλευρά να διεκδικήσουμε με σοφία τα δίκαια μας. Μπορούμε!

Υπογραμμίζω: Η Δύση είναι Ελλάδα και η Ελλάδα Δύση!

Χάρης Α. Σαμάρας ( @HarrisSamaras) είναι οικονομολόγος και επί του παρόντος ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του διεθνή τραπεζικού επενδυτικού οργανισμού, Pytheas. Παλαιότερα, με Bank of America Group, Thomson Financial BankWatch και Moody’s Investors Service.

Η εμπειρογνωμοσύνη του έγκειται κυρίως στους τομείς των επενδύσεων και των εταιρικών τραπεζών, των ιδίων κεφαλαίων και των χρηματοοικονομικών, την διαχείριση κινδύνων και τη γεωοικονομία, την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Η έρευνα του και οι εκτενείς δημοσιεύσεις σε αυτούς τους τομείς χαρακτηρίζονται από πρακτική προσέγγιση παρά από θεωρία, την επιχειρηματικότητα και την κριτική σκέψη.

Υπηρέτησε ως σύμβουλος κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων εταιριών. Υπήρξε και είναι μέλος διοικητικών συμβουλίων πολυεθνικών οργανισμών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν γεώτρηση, θα ακολουθήσουν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί: Ο Χριστοδουλίδης θα καλέσει τις εταιρείες για να συζητήσουν αξιοποίηση του αερίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: