Η Αριστερά στην Ελλάδα και την Κύπρο έχασε επαφή με την (επι)κοινωνία: Ξεχνά ότι είναι ελεύθερη να δρα και όχι απλά να αντιδρά!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μετά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 25 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Συχνά, σε διάφορες συζητήσεις, με ρωτάνε να τοποθετηθώ για τον τρόπο επικοινωνίας των κομμάτων και ειδικά της (αντιπολιτευτικής) Αριστεράς σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η απάντηση μου σταθερή: “Η Αριστερά πρέπει πρώτα να κατανοήσει τι σημαίνει σωστή επικοινωνία και μετά να αρχίσει να τα βάζει με όσους επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά και οι οποίοι καταφέρνουν να κερδίσουν, ακόμη και όταν όλα φαίνονται εναντίον τους” (βλέπε πρόεδρο Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και πρόσφατα πρωθυπουργό Μητσοτάκη-Ν.Δ.).

Δυστυχώς, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ακόμη κι αν εκφράσεις μια άποψη στηριγμένη σε δεδομένα και επαγγελματικά κριτήρια, για κάποιους είσαι απλά “ο άλλος”, “ο λάθος”.

Σπάνια θα δεις ανθρώπους να αναγνωρίσουν ότι οι απόψεις και εισηγήσεις κάποιων επιστημόνων που ξημεροβραδυάζονται (στη ξενητιά) στηρίζονται σε μελέτες, δεδομένα, εμπειρίες και γεγονότα. Δεδομένα (data), που απέχουν από τις προσωπικές επιθυμίες και συμπάθειες του καθενός μας.

  • Μελέτες, που με ψυχρή λογική και εμπειρικές αναλύσεις και έρευνα, δείχνουν δρόμους ή φράσσουν κατωκοπιές. Πάνω σε αυτό τον άξονα κινείται και η δική μου ανάλυση.

Η επικοινωνία του σήμερα δεν στηρίζεται στα θέλω του ενός ή των δύο. Δεν βασίζεται σε ιδεολογίες του 60, 70 και 80. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η νέα εποχή της τεχνολογίας και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης άλλαξε άρδην τον ανθρώπινο τρόπο σκέψης.

Ο καθένας/μια, όχι μόνο έχει άποψη αλλά έχει ρόλο και λόγο, που μπορεί να διατυπώσει σε δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα, σε αυτά τα δευτερόλεπτα να διαμορφωθεί και η κοινή γνώμη ανάλογα.

Το παράδοξο είναι ότι η φιλοσοφία των αριστερών – σοσιαλιστικών – κομμουνιστικών κομμάτων στηρίζεται στο “εμείς”, σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των δεξιών – καπιταλιστικών κομμάτων, που στηρίζεται στις ατομικές δεξιότητες και τις ικανότητες του καθενός να επιβιώνει μέσα στο καπιταλιστικό χάος.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο υπερτερούν κόμματα όπως ο ΔΗΣΥ και η Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζουν πώς να ανταγωνιστούν και τι θα τους αποφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όπως επίσης γνωρίζουν πώς να επικοινωνήσουν με το λαό (που απέμεινε να τους ακούει και να ψηφίζει) ακόμη και την ώρα που ίδιος ο λαός τους κράζει.

Σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι η “δεξιά” επικοινωνία είναι για “σεμινάρια”. Αυτό θα αναλυθεί σε μελλοντικό κείμενο. Όμως, σε μια κούρσα με δυο αμάξια (και 10 μηχανάκια), το καλύτερο από αυτά κόβει πρώτο το νήμα. Κάποια τρανταχτά παραδείγματα σε Κύπρο και Ελλάδα επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω:

  • Κύπρος:

ΑΚΕΛ: Τα τραγικά συμβάντα στο Μαρί ακόμη κατατρέχουν το παραδοσιακό αριστερό κόμμα της Κύπρου. Μια τραγική μέρα, η οποία “σκότωσε” τη διακυβέρνηση του. Μια “μαύρη” μέρα που δεν κατάφερε ποτέ να διαχειριστεί σωστά.

ΔΗΣΥ: Σκάνδαλα, διαφθορά, διαβατήρια. Ο ΔΗΣΥ επέπλευσε, παρέμεινε πρώτο κόμμα και δύο φορές είχε καταφέρει να εκλέξει άνετα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

  • Ελλάδα:

ΣΥΡΙΖΑ: Οι χειρισμοί στα μνημόνια και τη Μακεδονία ήταν βασικοί λόγοι στέρησης της διακυβέρνησης του. Από τότε ψάχνει την ταυτότητα του, αδυνατώντας να επιδειξει κάτι το διαφορετικό.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΝΔ): Φωτιά στο Μάτι με τεράστιες καταστροφές.
Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών με δεκάδες νεκρούς. Παρακολουθήσεις και υποκλοπές. Κι όμως, η ΝΔ έφτασε στο 41%, ποσοστό διπλάσιο από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά των όσων καταγράφονται στην παρούσα ανάλυση. Φαίνεται ότι κάτι έκαναν πιο σωστά σε ΔΗΣΥ και ΝΔ. Φαίνεται ότι κάτι δεν έκαναν σωστά σε ΑΚΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση βρίσκεται σε λίγες λέξεις: “Σύγχρονη Επικοινωνία” και “Αποφυγή στείρας αντιπολίτευσης, που να στερείται εναλλακτικής πρότασης”.

Στην περίπτωση της Κύπρου, οι δεξιές δυνάμεις αξιοποίησαν πιο σωστά εκείνα τα επικοινωνιακά εργαλεία που χρειάζονταν για να κτυπήσουν ακαριαία το ΑΚΕΛ (όταν κυβερνούσε) και κυρίως να πείσουν το λαό ότι “αυτοί θα μπορούσαν καλύτερα”. Σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ, που ουδέποτε κατάφερε να “κτυπήσει” τη ρίζα των αντιπάλων του.

Με φλύαρη αντιπολίτευση, με αδύνατες προτάσεις που απέχουν από τα πραγματικά θέλω της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και με συνεχείς λαϊκισμούς δεν σταματάς τον αντίπαλο αλλά ακινητοποιείσαι εσύ ο ίδιος, την ώρα που ο αντίπαλος ανασυντάσσεται και επανέρχεται πιο δυνατός.

Το ίδιο και στην Ελλάδα, με φλύαρη και λαϊκίστικη τακτική, χωρίς την προβολή εναλλακτικών προτάσεων και λύσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε στο επαλαμβανόμενα λαϊκίστικο του αφήγημα. Και στις δύο περιπτώσεις, το ερωτημα είναι απλό:

Γιατί ένας ψηφοφόρος να επιστρέψει όταν η επιστροφή δεν θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα;

Μια τέτοια ανάλυση μπορεί να διαρκέσει βδομάδες. Είναι αδύνατον να χωρέσει σε λίγες γραμμές. Θεωρώ όμως ότι είναι ενδεικτικό για να καταλάβει κάποιος και ειδικά η Αριστερά (του Εμείς) τους βασικούς λόγους αποτυχίας της.

Έχασε επαφή με την (επι)κοινωνία, ξεχνώντας ότι είναι ελεύθερη να δρα και όχι απλά να αντιδρά, χωρίς ουσία και αποτέλεσμα. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνει κάποιος με αριστερές, ή κομμουνιστικές ή σοσιαλιστικές φιλοσοφίες, δεν είναι πλέον απαγορευμένες.

Κατ’ επέκταση, δεν χρειάζεται απλά να αντιδρούν – κινούνται όπως αναγκαστικά έκαναν τον καιρό της χούντας, της απαγόρευσης και του κατατρεγμού, τότε που δεν είχαν καν το δικαίωμα και το λόγο να πράξουν οτιδήποτε.

  • Παρόν Έτος: 2023

Ατζέντα 2023: Ο κόσμος στο Επίκεντρο.

Τρόπος Ορθής Επικοινωνίας 2023: Αφουγκρασμός των σύγχρονων αναγκών με την δημιουργία ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ.

Εργαλεία Επικοινωνίας 2023: Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και άμεση και ουσιώδης επικοινωνία με το λαό, αρκεί να υπάρχει εναλλακτική πρόταση και όχι απλά ανούσια κριτική-λάσπη την οποία ο λαός πλέον αγνοεί επιδεικτικά (βλέπε προεδρικές εκλογές Κύπρου 2023).

Υ.Γ.1: Ακόμη και τώρα, δεν θα δεις πολλούς να αναγνωρίσουν ότι απόψεις και εισηγήσεις όπως οι παρούσες στηρίζονται σε μελέτες, δεδομένα, εμπειρίες και γεγονότα. Δεδομένα που (όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή) απέχουν από τις προσωπικές επιθυμίες και συμπάθειες και που δείχνουν δρόμους ή φράσσουν κατωκοπιές. Η κάθε επιστήμη όμως δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Το ίδιο και η ορθή επικοινωνία. Το ίδιο και η κοινή γνώμη, που πλέον δεν διαπραγματεύεται αλλά κρίνει και αποφασίζει σε δευτερόλεπτα. Πώς μπορεί ένας ολόκληρος λαός να πειστεί για τις αλήθειες (σου) αν δεν κατανοήσεις πρώτος εσύ, με θάρρος και τόλμη, αυτές τις αλήθειες;

Υ.Γ.2: Στη σημερινή εποχή, ο λαϊκισμός μοιάζει με παιδί, που κτυπιέται και θέλει παγωτό μέσα στο καταχείμωνο, την ώρα που οι αμυγδαλές του είναι κατακόκκινοι από τον πόνο. Πρώτα πρέπει να γιατρευτούν οι αμυγδαλές, να υποχωρήσει το “κρύο”, να έρθει η Άνοιξη και μέχρι το Καλοκαίρι ας φάει (το παιδί) όσα παγωτά τραβά η ψυχή του. Κάτι τέτοιο φυσικά ισχύει για κάθε κόμμα (πολιτικό ή κυβέρνηση) με πληγές!

Υ.Γ.3: Ο σάλος που ξέσπασε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις και την “απόκρυψη” της διψήφιας διαφοράς των ποσοστών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σοβαρό θέμα, που πρέπει να προβληματίσει. Και θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι πανεπιστημιακές – ακαδημαϊκές έρευνες και μελέτες δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις, τόσο στην ανάλυση τους, όσο και στην ποιότητα τους, μιας και περνάνε από αυστηρά επιστημονικά “κόσκινα” (blind-review, απόκρυψη ονόματος ερευνητή/ών) μέχρι να δημοσιευτούν. Ως τροφή για σκέψη, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων θα μπορούσαν να εξετάσουν συνεργασίες με πανεπιστήμια με στόχο τη διάσωση της αξιοπιστίας τους και της απόκλισης της όποιας έξωθεν πίεσης (όπως κάποιοι από αυτούς ανέφεραν).

Με εκτίμηση και σεβασμό σε κάθε δημοκρατική (μη ακραία κι επικίνδυνη) άποψη.

Νίκος Αντωνιάδης

Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και HellasJournal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021, 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο 100χρονος Κίσινγκερ και η «συναισθηματική αστάθεια» μας: Θα τον κυνηγούν για πάντα οι θάνατοι και οι καταστροφές χιλιάδων ανθρώπων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: