Γιατί θριαμβεύει η Δεξιά στην Ελλάδα; Οι Γερμανοί ρωτούν αν έχει βάση ο ισχυρισμός του Βαρουφάκη για «ορμπανοποίηση» της χώρας!

FILE PHOTO: Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο του Περάματος, Κυριακή 21 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Το άρθρο του Michael Thumann στην Zeit σχετικά με τις ελληνικές εκλογές επισημαίνει ότι η Ελλάδα ολισθαίνει προς τη Δεξιά και διερωτάται αν βιώνουμε την «ορμπανοποίηση» της χώρας, όπως ισχυρίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, το κόμμα του οποίου δεν κατόρθωσε να εισέλθει στη Βουλή.

Η κριτική της Αριστεράς προς τον Πρωθυπουργό σε δύο σημεία είναι σίγουρα σωστή, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο οποίος τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα μπορούσε να στηριχτεί στην πλειοψηφία των ΜΜΕ, καθώς εκτός από τα κρατικά ΜΜΕ που ελέγχονται από την κυβέρνηση, και πολλά ιδιωτικά είναι φιλοκυβερνητικά.

Πιο προβληματικό είναι όμως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοπροβάλλεται ως εκείνος που φέρει εις πέρας με μεγάλη ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις, έχοντας μετατρέψει το πρωθυπουργικό γραφείο σε ένα είδος «Central Executive Office», που μεριμνά να υλοποιήσει με τη νέα «ελληνική ταχύτητα», όπως σχολιάζεται, τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που μπορεί μεν να είναι αποτελεσματικό, δεν είναι όμως ιδιαιτέρως δημοκρατικό, καθώς η εμπλοκή των Υπουργείων, των βουλευτών και όσων μπορεί να είχαν επιφυλάξεις στην όλη διαδικασία είναι μικρότερη από ό,τι άλλοτε.

Ο Thumann κάνει λόγο για μεγάλο συγκεντρωτισμό της κυβέρνησης που θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο, κάτι που κατέστη σαφές και από την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Η υπερβολική αποτελεσματικότητα αίρει τα δημοκρατικά αντίβαρα, σημειώνει ο δημοσιογράφος, ο οποίος όμως απορρίπτει την κατηγορία περί «ορμπανοποίησης», καθώς, όπως παρατηρεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να αποσπάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου το 10% των ψήφων και μάλιστα κέρδισε πολλές ψήφους τόσο από τους νέους όσο και σε φτωχές περιοχές της Ελλάδας, ενώ σάρωσε στα αστικά κέντρα, όπου διαβιούν πολλοί αριστεροί-φιλελεύθεροι πολίτες και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί οι εκλογές κρίθηκαν από την οικονομική κατάσταση της χώρας, εξηγεί ο δημοσιογράφος, που κάνει λόγο για αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Thumann στο άρθρο του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί το εθνικιστικό-αυταρχικό πρότυπο της Πολωνίας, της Ουγγαρίας ή της Τουρκίας, γεγονός αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι η χώρα διήλθε προ μιας δεκαετίας -με δική της υπαιτιότητα και λόγω της κακοδιαχείρισης της Ε.Ε.- μια τόσο σοβαρή οικονομική κρίση.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα δεξιό-λαϊκιστιξικό κόμμα, αλλά ένα κεντροδεξιό λαϊκό κόμμα, που στην Ιταλία εξαφανίστηκε προς όφελος της ακροδεξιάς και στη Γαλλία κατέρρευσε, συνεπώς η πραγματική κρίση επικρατεί σήμερα σε άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ: Michael Thumann στην Zeit 

Αθλιότητα από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν: Οι Τούρκοι έστειλαν μετά από μέρες UAV στο Αιγαίο την ημέρα μνήμης του Σμηναγού Ηλιάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: