Αθλιότητα από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν: Οι Τούρκοι έστειλαν μετά από μέρες UAV στο Αιγαίο την ημέρα μνήμης του Σμηναγού Ηλιάκη

Το μνημείο του Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο: Photo: Hellas Journal




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Την ημέρα μνήμης και τιμής για τον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη διάλεξαν οι Τούρκοι για να εμφανιστούν στον ουρανό του Αιγαίου, έστω και με Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος.

Και το έκαναν αυτό λίγη ώρα μετά την κατάθεση στεφάνου από την οικογένεια Ηλιάκη, την στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας, εκπροσώπους κομμάτων, περιφέρειας και της οικογένειας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με άλλα λόγια μπορεί οι Τούρκοι να μην έστειλαν μαχητικά, όπως συνήθιζαν αυτή τη μέρα, αλλά θέλησαν να αμαυρώσουν την επέτειο για τον Σμηναγό Ηλιάκη, έστω και «συμβολικά».

Παράλληλα μέσω της παράβασης του FIR Αθηνών, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έστειλαν το μήνυμα στην Αθήνα ότι υπάρχει και συνέχεια στην αναθεωρητική πολιτική και δεν μπορεί αυτό το μοτίβο να προσγειώσει μια για πάντα τα πτητικά μέσα επειδή ο Εγκέλαδος δημιούργησε συνθήκες παρατεταμένης νηνεμίας.

Το ιστορικό της μαύρης επετείου

Στις 23 Μαΐου του 2006 οι Τούρκοι είχαν επιχειρήσει μια καθαρά πολεμική επιχείρηση: Κατασκοπευτικά Phantom, συνοδευόμενα από F-16 καθώς η Άγκυρα ουδέποτε σταμάτησε να προσπαθεί να φωτογραφίσει τις θέσεις των S-300.

«Τα γεγονότα γνωστά, όταν πριν από δεκαεπτά χρόνια ο Σμηναγός Ιπτάμενος Κώστας Ηλιάκης κατά την διάρκεια εκτέλεσης αποστολής αναχαίτισης έναντι τουρκικών αεροσκαφών, αντιμετώπισε τον ανεύθυνο, θρασύδειλο και τελικά εγκληματικό ελιγμό από το τουρκικό αεροσκάφος, που οδήγησε στην σύγκρουση των δύο μαχητικών και στον θάνατο του Σμηναγού μας», είπε με νόημα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Και τα λόγια αυτά αντικατοπτρίζουν την αλήθεια που τότε δεν είχε ειπωθεί, ότι δηλαδή η κίνηση του Τούρκου ήταν δολοφονική!

  • Οι Τούρκοι όμως, παρά τα δεκαεπτά χρόνια που έχουν περάσει, παρά το μόνιμο ατσάλινο τείχος στο οποίο προσκρούουν, δεν το έχουν βάλει κάτω και μάλιστα προσπαθούν να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι το αντιαεροπορικό σύστημα της Κρήτης έχει εγκλωβίσει τουρκικά αεροσκάφη. Τελευταία φορά το είχαν κάνει στις 23 Αυγούστου της περασμένης χρονιάς. Και μάλιστα τότε δεν είχαν καταστρώσει το ίδιο σχέδιο με εκείνο του 2006 που στοίχισε την ζωή στον Σμηναγό Ηλιάκη.

Τον περασμένο Αύγουστο εισέβαλαν μαζικά προχωρώντας σε σωρεία υπερπτήσεων ώστε τα «μπλε φτερά» να εστιάσουν εκεί. Την ίδια στιγμή άλλος σχηματισμός είχε βάλει προορισμό να φτάσει στην Κρήτη. Το γεγονός ότι πάντοτε βρίσκουν μπροστά τους τα ατσάλινα φτερά της πολεμικής αεροπορίας δημιουργεί υψηλό εκνευρισμό στους γείτονές μας ιδίως όταν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει η λεγόμενη αεροπορική κυριαρχία.

«Κάποιοι μιλάνε για γαλάζιες πατρίδες! Οι γαλανοί ελληνικοί ουρανοί είναι, και θα παραμείνουν ελεύθεροι. Τι πιο γαλάζιο από το χρώμα της σημαίας μας, που κυματίζει αγέρωχα στον ιερό αυτόν τόπο, τι πιο γαλάζιο από τη θάλασσα αυτή, που για χιλιετίες αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης, ανάπτυξης και πολιτισμού, διαμορφώνοντας τις αξίες και τη μορφή του κόσμου που ζούμε σήμερα. Για αυτό το γαλάζιο θυσιάστηκε ο Κώστας Ηλιάκης, για αυτό το γαλάζιο έδωσαν τη ζωή τους τόσοι Έλληνες Αεροπόροι, πιστοί στο χρέος και στο καθήκον που ο όρκος τους μπροστά στο ευαγγέλιο και στη γαλανόλευκη τούς επιτάσσει, αυτό το γαλάζιο τα ατσάλινα ελληνικά φτερά προστατεύουν από κάθε επιβουλή, υπενθυμίζοντας καθημερινά ότι η ιστορία δεν αλλοιώνεται, ούτε παραχαράσσεται!», τόνισε εμφανώς συγκινημένος αλλά και αποφασιστικός, το «πρώτο γεράκι» της πολεμικής αεροπορίας, ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς που γνώριζε προσωπικά τον Σμηναγό Ηλιάκη από την θητεία και των δυο στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Ο ήχος πάντως των F-16 της 343 μοίρας «Αστέρι» όταν έσκισαν τον ουρανό της Καρπάθου, τιμώντας με αεροπορικό τρόπο τη μνήμη του Σμηναγού Ηλιάκη εκτός της ασφάλειας, θύμισε σε όλους ότι η Πολεμική Αεροπορία καθημερινά μετέχει σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στον ουρανό του Αιγαίου εδώ και δεκαετίες. Και σε αυτό τον πόλεμο δεν υπάρχει ούτε δεν θέλω ούτε δεν μπορώ.

Τα «μπλε φτερά» δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης στο πλαίσιο του αγώνα για την διαφύλαξη της κυριαρχίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των εθνικών συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν μπορεί να έχει προσγειώσει -προς το παρόν- τα αεροπλάνα του, αλλά πρέπει να τον δούμε και από Δευτέρα: Να ξέρει όμως ότι τον περιμένουν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: