Για «Ελληνική Αναγέννηση» ομιλούν στη Γερμανία: «Η άλλοτε χώρα της κρίσης τα πηγαίνει και πάλι καλά: η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός ανθούν, το χρέος μειώνεται»

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφίζεται με κόσμο κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο κεντρικό προεκλογικό περίπτερο της ΝΔ στο Σύνταγμα, Κυριακή 14 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, στη Ρώμη, Christian Schubert, υπογράφει το ολοσέλιδο δημοσίευμα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Εστιάζει αρχικά στην άνθηση των start-ups στην Ελλάδα, με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, να τονίζει, μιλώντας στην εφημερίδα, ότι οι ελληνικές start-ups αποτελούν «ένα από ταχύτερα αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα της ΝΑ Ευρώπης», καθώς και ότι αυτό είναι μια ένδειξη προς τους νέους ανθρώπους ότι η Ελλάδα μπορεί να τους προσφέρει ένα μέλλον.

Ο δημοσιογράφος παρατηρεί ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση χρέους, και ότι το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί από το 205% στο 170% του ΑΕΠ, ενώ έχει επιτευχθεί και πρωτογενές πλεόνασμα. Αν συνυπολογιστεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, τότε το 2022 σημειώθηκε έλλειμμα 2,8%, το οποίο, όπως τονίζει το δημοσίευμα, είναι χαμηλό, αν ληφθεί υπόψη ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Η ανάκαμψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεχίζει η εφημερίδα, που φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη:

«Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν μείωσε περισσότερο το χρέος πέρυσι. Φέτος το χρέος θα κινηθεί κάτω από τα επίπεδα του 2012 -έτους κρίσης- και, σύμφωνα με προβλέψεις, μπορεί το 2026 να είναι χαμηλότερο και από της Ιταλίας», αναφέρει ο Αλέξης Πατέλης.

Ο ανταποκριτής επισημαίνει ότι η ανάκαμψη δεν οφείλεται μόνο στον πληθωρισμό, που μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά και στην ανάπτυξη του τουρισμού, τις ξένες επενδύσεις και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση έθεσε υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες, παρά τις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και άλλες επιδοτήσεις για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, παρατηρεί ο Christian Schubert.

Αντίθετα όμως με το επιτελείο του Πρωθυπουργού, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σκιαγραφεί μια πιο μελανή εικόνα για τη χώρα, καθώς, όπως λέει, το ΑΕΠ κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2010 και συγχρόνως το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλότερο.

Το παράδοξο, κατά τον Βαρουφάκη, είναι ότι όλοι θριαμβολογούν για την Ελλάδα, παρόλο που η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2010, όταν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη, ενώ εξηγεί ότι η ΕΚΤ είναι αυτή που διασφαλίζει τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και προσφέρει στους επενδυτές υψηλές αποδόσεις με χαμηλό ρίσκο.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κάνει, μάλιστα, λόγο για υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων και πολύ αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ ο ανταποκριτής σχολιάζει ότι μπορεί ο Βαρουφάκης να είναι γνωστός στο εξωτερικό, στη χώρα του ωστόσο είναι μια «περιθωριακή προσωπικότητα» και ακόμα και εντός της Αριστεράς είναι εν μέρει περισσότερο μισητός παρά αγαπητός, καθώς πολλοί του προσάπτουν ότι ώθησε τη χώρα στην καταστροφή.

Παρόλα αυτά, το κόμμα του θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο ως κυβερνητικός εταίρος μετά τις εκλογές, όπως παρατηρεί ο δημοσιογράφος, που εξηγεί ότι μέχρι τις αρχές του έτους η Νέα Δημοκρατία θεωρούνταν φαβορί, τον Φεβρουάριο όμως σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Παρά τις προειδοποιήσεις, ούτε ο Μητσοτάκης έκανε πολλά για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας αναφέρει ο ανταποκριτής, κάτι που του κόστισε σε δημοτικότητα.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα υποστηρίζει ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα προκλήθηκε από ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος, καταδεικνύει όμως τον ελλιπή εκσυγχρονισμό του δικτύου.

Ο ίδιος δεν αναμένει μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας μετά τις εκλογές, προειδοποιεί όμως όλα τα κόμματα ότι δεν πρέπει να θεωρούν ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν «αυτόματο πιλότο στα δημοσιονομικά», ασκώντας κριτική ότι κατά την προεκλογική περίοδο υποσχέθηκαν μεγάλες φοροελαφρύνσεις και δημόσιες δαπάνες, ωστόσο το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν είναι τόσο ευνοϊκό όσο το 2022.

Για τον λόγο αυτό τονίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, ενώ ζητά την αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2%.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένει ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, θα παρακολουθούν όμως επακριβώς τι σχεδιάζει η επόμενη κυβέρνηση. Ο Διοικητής της ΤτΕ παρατηρεί, στη συνέχεια, ότι με τα αυξανόμενα επιτόκια η οικονομική ανάπτυξη φέτος θα είναι σαφώς μικρότερη από ό,τι πέρυσι και εφιστά την προσοχή στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα και άρσης των τεράστιων καθυστερήσεων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι ο κατώτατος μισθός, που αυξήθηκε υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί και να καθορίζεται από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους, με την ελπίδα ότι έτσι θα είναι υπό έλεγχο το κατώτατο όριο μισθών, καθώς μια χώρα με υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, πρέπει να είναι προσεκτική με την ανταγωνιστικότητά της.

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται κατόπιν στην έλλειψη εργατικού δυναμικού που καταγράφεται στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα και τη γεωργία, καθώς και στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την εισροή 5.000 εργατών που θα απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα. Δεν πρόκειται όμως για μακροπρόθεσμη λύση, σολιάζει ο Christian Schubert, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση για τη μετανάστευση, από την οποία όμως βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά.

Τέλος, ο ανταποκριτής σημειώνει ότι υπάρχει αισιοδοξία χάρη στον τουρισμό και στην εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και ότι ο παραδοσιακά αδύναμος τομέας μεταποίησης κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας του από το 2019 κατά 17%, ενώ η χώρα τρέφει ελπίδες και από τον αυξανόμενο ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου.

Τίτλος: «Ελληνική αναγέννηση»
Υπότιτλος: «Η άλλοτε χώρα της κρίσης τα πηγαίνει και πάλι καλά: ο τουρισμός ανθεί, όπως και η start-upεπιχειρηματικότητα, το χρέος μειώνεται. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αγωνιά για την επανεκλογή της»

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung – Christian Schubert

Η Wall Street Journal ψηφίζει Μητσοτάκη; Κάποτε ο πονοκέφαλος της Ευρώπης, η Ελλάδα βρίσκει τα πόδια της, γράφει για την πορεία της οικονομίας και των επενδύσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: