Παραμένουν αδιόρθωτοι: Φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος μέσω χιλιάδων δήθεν «σωματείων» αποκαλύπτεται στην Κύπρο

Photo by cottonbro studio via Pexels




Εταιρείες βαφτίζουν ως σωματεία διάφορες σχολές που λειτουργούν και μέσω τους εισπράττουν χιλιάδες ευρώ τα οποία δεν φαίνονται πουθενά, οπόταν αναπτύσσεται και φοροδιαφυγή, όπως προκύπτει από έγγραφο του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών προς τη Βουλή, στο οποίο αφήνονται αιχμές και για πιθανό ξέπλυμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται πως «από τους ελέγχους που διενεργεί το υπουργείο Εσωτερικών έχουν προκύψει στοιχεία, ότι αρκετά σωματεία χρησιμοποιούνται ως κάλυψη για τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων ή/και για τη διενέργεια παράνομων δραστηριοτήτων».

Τους φόβους του υπουργείου Εσωτερικών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, επιβεβαιώνει και η Νομική Υπηρεσία με έγγραφο της προς την κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών. Σ’ αυτό, η Νομική Υπηρεσία σχολιάζοντας φόβους που εξέφρασε το υπουργείο Εσωτερικών προς τον Γενικό Εισαγγελέα, καταγράφει ότι:

«Διάφορες οντότητες, υπό το μανδύα του σωματείου, ασκούν δραστηριότητες επιχειρηματικές οι οποίες δεν συνάδουν με τους σκοπούς ίδρυσης και τη φύση ενός σωματείου, αλλά περισσότερο αρμόζουν σε οντότητες που συστήνονται ως εταιρείες. Μέσω δε της ιδιότητας τους ως σωματείων, οι οντότητες αυτές αποφεύγουν τη συμμόρφωσή τους με υποχρεώσεις που, υπό κανονικές συνθήκες, θα είχαν έναντι του κράτους (π.χ. φορολογικές)».

Περαιτέρω, συνεχίζει η Νομική Υπηρεσία, «κάτι άλλο που φαίνεται να ανησυχεί έντονα το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι, κατά τον τρόπο αυτό, πρόσωπα τα οποία έχουν ενδιαφέρον στη σύσταση και λειτουργία ενός σωματείου, ενδέχεται να νομιμοποιούν, μέσω αυτού, έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, εκμεταλλευόμενα την ιδιαίτερη φύση των σωματείων και την έλλειψη επαρκούς και αποτελεσματικού ελέγχου, πέραν των ορίων που ο Νομοθέτης έχει θέσει στο πλαίσιο του Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμου».

Ο Αναστασιάδης συμπλέει με το διάδοχό του, “αδειάζει” τον ΔΗΣΥ: Οι πολιτικές που ακολουθούνται δημιουργούν προοπτικές για συνέχιση της επιτυχούς διακυβέρνησης του!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: