Έντονη κριτική για τους διορισμούς συμβούλων στο προεδρικό και τα υπουργεία της Κύπρου: Ελέγχονται από την αρχή οι συμβάσεις

FILE PHOTO: Το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία PIO, ΓΤΠ




Ενώπιον της κριτικής και των αντιδράσεων για τους διορισμούς συμβούλων στο Προεδρικό και στα Υπουργεία/ Υφυπουργεία βρίσκεται για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως γράφει ο Φρίξος Δαλίτης στον Φιλελεύθερο της Κύπρου

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την περίπτωση της συμβούλου στο Υφυπουργείο Τουρισμού, χθες είδε το φως της δημοσιότητα περίπτωση ατόμου που απασχολείται στο Προεδρικό.

Το θέμα αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Αλήθεια» πρωτοσέλιδα, η οποία έκανε αναφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση η οποία, προεκλογικά ήταν μέλος του επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απασχολείται ως γραμματειακό προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει επισημάνει και τις προηγούμενες μέρες η Ελεγκτική Υπηρεσία, η απασχόληση ατόμων σε Προεδρικό και Υπουργεία/ Υφυπουργεία γίνεται μόνο για θέσεις συμβούλων. Για οποιαδήποτε άλλα καθήκοντα, θα πρέπει να αξιοποιούνται μόνο άτομα που εργάζονται ήδη στη Δημόσια Υπηρεσία.

Η περίπτωση του ατόμου που βρίσκεται στο Προεδρικό και σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι αισθητικός στο επάγγελμα, ήταν εν γνώση και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καθώς είχε φτάσει κοντά της η πληροφορία τις τελευταίες μέρες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας.

Ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος ήταν χθες φιλοξενούμενος στην μεσημβρινή εκπομπή Alpha σημείωσε ότι αποδεικνύεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε δίκαιο για τη θέση της ότι πρέπει να θεσπιστεί νομικό πλαίσιο για την απασχόληση συμβούλων. «Επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης του Προέδρου για το ανέλεγκτο, το να προσλαμβάνει όποιος θέλει όποιον θέλει λες και είναι ιδιωτική του επιχείρηση, να μπει αυτό το νομικό πλαίσιο και ήδη με τη Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου έχουμε μιλήσει δύο φορές και υπάρχει βούληση για να λυθεί αυτό το θέμα», δήλωσε.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά τη συνάντηση της περασμένης βδομάδας στο Προεδρικό, θα δώσει ένα περιθώριο δεκαπέντε ημερών στην Κυβέρνηση και ακολούθως θα κάνει τον έλεγχο της για όλες τις περιπτώσεις συμβούλων σε Προεδρικό, Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Η νέα περίπτωση προκάλεσε νέες αντιδράσεις με το ΑΚΕΛ να ζητά εξηγήσεις από την Κυβέρνηση. «Η Κυβέρνηση φαίνεται να προχωρεί ακάθεκτη σε διάφορους διορισμούς, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς διαδικασία», ανέφερε η Μαρίνα Σάββα μέλος της ΚΕ του κόμματος. Κι αυτό, όπως είπε, παρόλο που προεκλογικά εξήγγειλε θέσπιση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με αντικείμενο τους πολιτικούς διορισμούς, παρόλο που εξήγγειλε την προώθηση νομοσχεδίου το οποίο θα ρυθμίζει την όλη διαδικασία πρόσληψης, προσόντων και απολαβών συνεργατών και συμβούλων στο Προεδρικό.

«Εύλογα γεννάται το ερώτημα: προς τι η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και η ετοιμασία νομοσχεδίου αν πρώτα θα έχουν γίνει οι διάφοροι διορισμοί; Εκτός αν ο σκοπός είναι ν’ ακολουθηθεί η πεπατημένη της διακυβέρνησης Αναστασιάδη που μετά από κάθε σκάνδαλο ανακοίνωνε νόμους και διαδικασίες εκ των υστέρων», επεσήμανε.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει ήδη εγγράψει στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αυτεπάγγελτο θέμα για το συγκεκριμένο ζήτημα και αναμένει όπως το συντομότερο δυνατό δημοσιοποιηθεί ονομαστικός κατάλογος με τα προσόντα, τα καθήκοντα και τις μισθολογικές κλίμακες όλων των συνεργατών στο Προεδρικό, τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία.

Ν. Παπαδόπουλος: Έγιναν λάθη αλλά…

Έγιναν λάθη αλλά υπήρξαν και επιτεύγματα δήλωσε χθες στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις πρώτες 75 μέρες της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι μέσα στις πρώτες 75 μέρες είναι φυσιολογικό να γίνουν και λάθη. Υπήρξαν όμως και συγκεκριμένα επιτεύγματα.

Σε ο,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κυπριακό, είναι ορθή.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο / Φρίξος Δαλίτης

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην Ισλανδία: Μίλησε για την «διαφύλαξη της Δημοκρατίας σε δύσκολους καιρούς»: Κίνδυνοι, ανθεκτικότητα και επαναδέσμευση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: