Εντελώς αδύναμο το κατοχικό καθεστώς, ζήτησε βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία: Για τη μεγάλη πυρκαγιά στον κατεχόμενο Λιμνίτη

Στιγμιότυπο από τη φωτιά στον κατεχόμενο Λιμνίτη. Φωτογραφία via Φιλελεύθερος




Υπό έλεγχο τέθηκε το βράδυ της Παρασκευής η πυρκαγιά που ξέσπασε στον κατεχόμενο Λιμνίτη. Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικής πηγής:

Σχετικά με πυρκαγιά στο Λιμνίτη, μας ζητήθηκε βοήθεια μέσω του διαπραγματευτή και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ) έδωσε οδηγίες αμέσως για θετική ανταπόκριση. Συμβάλαμε με ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο. Θα μας πουν αύριο (σήμερα) το πρωί αν θα χρειαστούν βοήθεια και το Σάββατο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από τα κατεχόμενα, η πυρκαγιά είναι πλέον υπό έλεγχο. Στην περιοχή της πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη προληπτικού χαρακτήρα εργασίες για το ενδεχόμενο της αναζωπύρωσης.

Mεταδόθηκε στα κατεχόμενα ότι για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν δυο πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο), δυο ελικόπτερα της Τουρκίας και ένα ελικόπτερο του κατοχικού στρατού.

  • Ζητήθηκε βοήθεια μέσω του διαπραγματευτή

Όπως πληροφορείται το philenews, οι κατοχικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του διαπραγματευτή και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε σχετικές οδηγίες για άμεση ανταπόκριση.

Αμέσως μετά, ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο της ΚΔ έσπευσαν στην περιοχή και συνέβαλαν στις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ υπάρχει στάση αναμονής σε περίπτωση που ζητηθεί και αύριο βοήθεια.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές «πυροσβεστικές» δυνάμεις, καθώς και προσωπικό της «πολιτικής άμυνας» και του κατοχικού στρατού.

  • Πιθανώς να κινηθεί και προς τις ελεύθερες περιοχές η φωτιά στον Λιμνίτη

Άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου, από δυτικό σε βορειοδυτικό, με αποτέλεσμα η φωτιά που μαίνεται ακόμα ανεξέλεγκτη στον Λιμνίτη να μπορεί να περάσει μερικώς και στις ελεύθερες περιοχές, είπε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

“Προηγουμένως ήταν δυτικοί οι άνεμοι και πήγαινε ανατολικά, παράλληλα με την ακτογραμμή, ενώ τώρα άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου, είναι βορειοδυτική, που σημαίνει ότι μερικώς μπορεί να έρθει προς τις ελεύθερες περιοχές”, είπε, σημειώνοντας ότι η φωτιά τώρα κινείται νοτιοανατολικά.

Σημείωσε ότι το Τμήμα Δασών παρακολουθεί τις εξελίξεις “για να επιδείξουμε ετοιμότητα με επίγειες πλέον δυνάμεις”, ανέφερε.

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε επίσης ότι το αεροπλάνο που έστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να εκτελεί ρίψεις μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, ενώ ακόμα δεν υπάρχει απάντηση από την τουρκοκυπριακή πλευρά για την αποστολή επίγειων δυνάμεων.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι, έχοντας υπόψη και τη βλάστηση, η φωτιά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. “Διαφορετικά, αύριο (σήμερα) ενδεχομένως τα πράγματα να είναι χειρότερα και με πιθανότητα να κινηθεί και προς τις ελεύθερες περιοχές”.

Τέλος, διευκρίνισε ότι, εξ όσων γνωρίζει, πρόκειται για δασική περιοχή και δεν κινδυνεύουν οικίες.

Ο Μάριος Ηλία διεκδικεί θέση στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ: Από τα “σπλάχνα” του κόμματος και από τα νέα δυναμικά στελέχη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: