Θα γκρεμίσουν οι νέοι τον Ερντογάν από τον θρόνο του; Εκλεισαν οι κάλπες των τουρκικών εκλογών, αντίστροφη μέτρηση για το αποτέλεσμα

Ψηφοφόροι στην Αγκυρα. ΕPA/MANUEL DE ALMEIDA




Ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία και πλέον η βούληση του τουρκικού λαού βρίσκεται αποθηκευμένη στις 191.884 κάλπες που στήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η τουρκική νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά οποιαδήποτε αναφορά αποτελεσμάτων μέχρι τις 21:00, αλλά εκτιμάται ότι το αργότερο έως τις 10:00 θα υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για το εάν θα υπάρξει δεύτερος γύρος ή εάν θα έχουμε νικητή από τον α΄γύρο των εκλογών.

Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, στον λογαριασμό του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, στο twitter, αναρτήθηκε τo εξής:

«Η εκλογική διαδικασια ολοκληρώθηκε κατά τρόπο ωφέλιμο για τη δημοκρατία μας (….) Έως ότου έχουμε τα τελικά αποτελέσμα πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη βούληση του εθνους μας».

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον βασικό αντίπαλο του προέδρου Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, να έχει -οριακό- προβάδισμα. Εάν κανένας από τους δύο δεν εξασφαλίσει ποσοστό υψηλότερο του 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

H ανταποκρίτρια του Guardian, Ρουθ Μάικλεσον, περιγράφει:

«Το κλίμα σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στην Κωνσταντινούπολη ήταν έντονα διχασμένο: Οι ψηφοφόροι του AKP δηλώνουν αποφασισμένοι να επανεκλέξουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να αποκρούουν τις ανησυχίες για την οικονομία ή τον κίνδυνο που θα μπορούσε να χάσει.

Πολλοί ανέφεραν την ανάγκη να παραμείνει η χώρα ενωμένη παρά τη βαθιά πολιτική πόλωση που έχει κυριεύσει την Τουρκία την τελευταία δεκαετία και τους φόβους ότι ο Ερντογάν ή το κόμμα του Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP) θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους εάν χάσουν ή το αποτέλεσμα είναι οριακό.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτεί η δικαιοσύνη», λέει ο 51χρονος Βεϊσέλ Ισινάλ, ερωτώμενος αν θα κατέβαινε στους δρόμους εφόσον το απαιτούσε το ΑΚΡ. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα επανεκλεγεί – αν δεν το κάνει αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα».

  • Οι νεότεροι ψηφοφόροι, ωστόσο, ήταν αποφασισμένοι να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον Ερντογάν ή το AKP. Μια ομάδα γύρω στα 20 της που στέκεται στη μέση της συνοικίας του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έκανε εκστρατεία μόλις χθες, είπε ότι η Gen Z θα είναι η γενιά που θα τερματίσει την 20ετή βασιλεία του. Σημειωτέον ότι από τους 64 εκατομμύρια Τψηφοφόρους, οι 5,2 εκατομμύρια είναι νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά.




Οι Κούρδοι ψηφοφόροι, τους οποίους φλερτάρει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ήταν χαρούμενοι για την προοπτική τερματισμού της βασιλείας του Ερντογάν. «Αυτή τη φορά θα πάει», είπε ένας, γελώντας χαρούμενος με αρκετούς φίλους που είχαν πάει να ψηφίσουν.

Mεμονωμένα επεισόδια

Στην περιοχή Σανλιούρφα στην Νοτιαοανατολική Τουρκία, ένας άνδρας εμφανίστηκε να σφραγίζει δεκάδες ψηφοδέλτια και να βάζει την ειδική σφραγίδα μόνο στον Ερντογάν.

Μόλις τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής αντελήφθησαν τι συνέβη προσπάθησαν να τον απομακρύνουν, ενώ ο ίδιος δεν δίστασε να τους επιτεθεί, χτυπώντας

Με πληροφορίες από ΑΠΕ  – ΜΠΕ, Politico, Τhe Guardian

Το άρθρο ανανεώνεται διαρκώς

Ο Ερντογάν βλέπει ότι έρχεται το τέλος: Ευχήθηκε «ένα επικερδές μέλλον» για την χώρα, χωρίς αναφορά για νίκη του – Τι περιμένουν οι Βρυξέλλες;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: