Δεν θέλουμε τα F-35 έχουμε πλέον τα δικά μας, λέει ο ανεκδοτολόγος Τσαβούσογλου: Θέλουμε τα λεφτά μας πίσω, συμπληρώνει

Ο ισλαμιστής πρόεδρος Ερντογάν μπροστά στο χωρίς κινητήρες ξαναβαφτισμένο TFX σε ΚΑΑΝ Πηγή φωτογραφίας Τουρκική Προεδρία




Νέο προεκλογικό κρεσέντο από τον υπουργό Εξωτερικών του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε σε πολλά, από τους S-400 ως τα F-35 και τα F-16.

Για όλα είχε κάτι να πει. Αλλά το καλύτερο είναι ότι υποστήριξε πως η Τουρκία δεν θέλει πλέον τα αμερικανικά μαχητικά F-35 γιατί φτιάχνει τα δικά της αεροπλάνα (σ.σ. εννοεί αυτά τα χωρίς μηχανή που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος Ερντογάν).

Σύμφωνα με το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο Anadolu ο κ. Τσαβούσογλου είπε μεταξύ άλλων:

Η Ουάσιγκτον πρότεινε κάποτε στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία αλλά η Άγκυρα αρνήθηκε αυτή την πρόταση.

Καθώς ισχυρίστηκε ότι το σύστημα S-400 έπρεπε να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να δώσει τον έλεγχο του συστήματος στις ΗΠΑ ή σε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, καθώς προσπαθεί να πολεμήσει τη Ρωσία. δυνάμεις, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι ΗΠΑ μας ζήτησαν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία και εμείς είπαμε όχι», είπε, εξηγώντας ότι αυτές οι προτάσεις ήταν απαράδεκτες καθώς προσπαθούσαν να παραβιάσουν την τουρκική κυριαρχία.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το έθνος τους αγόρασε τους S-400 για λόγους εθνικής ασφάλειας και καμία άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε αυτό.

Το 2017, όταν οι παρατεταμένες προσπάθειές της να αγοράσει ένα σύστημα αεράμυνας από τις ΗΠΑ αποδείχθηκαν μάταιες, η Τουρκία υπέγραψε συμβόλαιο με τη Ρωσία για την απόκτηση του υπερσύγχρονου συστήματος S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξή τους, υποστηρίζοντας ότι οι S-400 θα ήταν ασυμβίβαστοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελούν απειλή για τη συμμαχία ή τον οπλισμό της. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προτείνει τη σύσταση επιτροπής για τη διευκρίνιση του θέματος.

Ερωτηθείς για την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα δεν θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα, αλλά μάλλον θέλει πίσω από την Ουάσιγκτον τα χρήματα που πλήρωσε για μαχητικά αεροσκάφη πριν βγουν από το πρόγραμμα, ενώ τα τζετ της δεν παραδόθηκαν ποτέ.

Η Άγκυρα τώρα «παράγει το δικό μας εθνικό μαχητικό αεροσκάφος», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θέλει επίσης να βελτιώσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και ότι έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί προς αυτόν τον σκοπό.

Αλλά η Τουρκία θέλει επίσης να αγοράσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το αίτημα δεν κινείται τόσο γρήγορα στην Ουάσιγκτον όσο θα έπρεπε.

Η Άγκυρα ζήτησε F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2021. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει 40 τζετ και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που έχει ήδη η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο απόθεμά της.

Ο Ερντογάν τερματίζει κάθε σκάλα λαϊκισμού και θρησκειοκαπηλείας: Οι υποστηρικτές σου, λέει στον Κιλιτσντάρογλου, έπιναν μπύρες στα τζαμιά το 2013

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: