Άνευ προηγουμένου μάχη σώμα με σώμα σε μία εξαιρετικά διχασμένη χώρα: Ταγίπ και Κεμάλ οδεύουν προς το δεύτερο γύρο εν μέσω κατηγοριών για νοθεία

epa10628728 Turkish presidential candidate Kemal Kilicdaroglu (C-R), leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), attends a press conference at CHP’s headquarters, in Ankara, Turkey, 14 May 2023. EPA, SEDAT SUNA




Το σενάριο της διεξαγωγής δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών έμοιαζε να παίρνει μορφή αργά χθες Κυριακή το βράδυ στην Τουρκία, που κρέμεται από την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα φέρουν τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον βασικό αντίπαλό του, τον υποψήφιο έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Την ίδια στιγμή εκτοξεύονται κατηγορίες για νοθεία.

Με καταμετρημένο το 90,54% των ψήφων, ο Ερντογάν έλαβε 49,86% των ψήφων, έναντι 44,38% του κύριου υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Ο τούρκος πρόεδρος, 69 ετών, που βρίσκεται στην εξουσία για είκοσι χρόνια, απώλεσε το βράδυ το προβάδισμα που τού πίστωναν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και έπεσε κάτω από το φράγμα του 50%, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αν και τα δεδομένα υπόκεινται ακόμη σε μεταβολές, για τον τρίτο των εκλογών αυτών, τον Σινόν Ογάν, διαφωνούντα του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που πιστώνεται περί το 5% των ψήφων, τα αποτελέσματα της βραδιάς σημαίνουν πως θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Κάτι άνευ προηγουμένου για τη σύγχρονη δημοκρατία της Τουρκίας, που συμπληρώνει φέτος τα εκατό της χρόνια.

«Θα έχουμε μπροστά μας δεκαπέντε δύσκολες ημέρες σε περίπτωση δεύτερου γύρου», δήλωσε ο ατυχήσας υποψήφιος, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιον θα υποστηρίξει.

Για να αναδειχθεί νικητής οποιοσδήποτε υποψήφιος χρειάζεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ή αλλιώς το 50% συν μια ψήφο.

Αν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, τα στρατόπεδα των δυο βασικών αντιπάλων δίνουν μάχη αριθμών και καλούν τους εκλογικούς αντιπροσώπους τους να παραμείνουν στα εκλογικά κέντρα μέχρι να έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος, «μέχρι τέλους».

«Είμαστε μπροστά», διαβεβαίωσε ο κ. Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών.

Ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν «τους αριθμούς που μεταδίδει το Αναντόλου».

Ο Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχος της Άγκυρας, επίσης στέλεχος της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως το σενάριο του δεύτερου γύρου έμοιαζε πλέον «πολύ πιθανό».

Ο κ. Ιμάμογλου πάντως προέβλεψε πως τις πρώτες πρωινές ώρες ο κ. Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να περάσει μπροστά.

  • Συμμετοχή ρεκόρ

Στην Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, απέμενε να καταμετρηθεί το 20% των ψηφοδελτίων, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον αντιπολιτευόμενο υποψήφιο.

Στη Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγάλη πόλη όπου ζουν κατά πλειονότητα Κούρδοι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ο κ. Κιλιτσντάρογλου έλαβε πάνω από το 71% των ψήφων, με τα τέσσερα πέμπτα των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Το ποσοστό συμμετοχής δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, όμως εκτιμάται πως θα φθάσει ως ακόμη και το 90%.

Οι ψηφοφόροι –στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατ. άνθρωποι από το σύνολο των κατοίκων, από τους οποίους 5,2 εκατ. είναι νέοι που καλούνταν χθες στις κάλπες για πρώτη φορά– καλούνταν να επιλέξουν τον δέκατο τρίτο πρόεδρο της χώρας και τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου.

Το 2018, στις πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ο κ. Ερντογάν κέρδισε στον πρώτο γύρο, με πάνω από το 52,5% των ψήφων. Η διεξαγωγή επαναληπτικού γύρου θα ήταν αφ’ εαυτής ήττα για αυτόν που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σουλτάνος».

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και –τουλάχιστον στη θεωρία– υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, εν μέσω κρίσης που αύξησε κατακόρυφα το κόστος ζωής, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές απρόβλεπτες στροφές.

  • «Πόλεμο νεύρων» βλέπουν τα ΜΜΕ της Γερμανίας στα ως τώρα αποτελέσματα

Οι εκλογές στην Τουρκία συνεχίζουν να απασχολούν, όπως συμβαίνει για εβδομάδες, το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία έκαναν λόγο για «ιστορική» αναμέτρηση. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο γερμανικός Τύπος επιχειρεί να καταγράψει τις εξελίξεις και να ερμηνεύσει την κατάσταση. Αναλυτές στη Γερμανία προειδοποιούν για τον κίνδυνο «χάους» με τα αποτελέσματα.

«Τεράστια διαμάχη με τους πρώτους αριθμούς! Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου;». Με αυτόν τον τίτλο η ταμπλόιντ Bild αναφέρθηκε στη συγκεχυμένη κατάσταση μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισήμανε πως «οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία εξελίσσονται σε πόλεμο νεύρων» και ότι «σε προηγούμενες εκλογές το πρακτορείο Anadolu είχε κατηγορηθεί ότι αρχικά μετέδιδε επιλεκτικά στοιχεία από προπύργια του AKP προκειμένου να παρουσιάσει πρόωρα τον πρόεδρο ως νικητή, ενώ τα τελικά αποτελέσματα ήταν πολύ χαμηλότερα».

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Το μετέδωσε ακόμη και το κρατικό πρακτορείο Anadolu, τους αριθμούς του οποίου αμφισβητεί η αντιπολίτευση», κατέγραψε η Süddeutsche Zeitung.

«Πόλεμο νεύρων για την εξουσία» είδε και το περιοδικό Der Spiegel που περιέγραψε ως «αφόρητο θρίλερ για τα 84 εκατομμύρια των Τούρκων» την εξέλιξη της καταμέτρησης.

«Πολλά είχαν ειπωθεί πριν από αυτή την Κυριακή για τις μοιραίες εκλογές που περίμεναν τη χώρα, για την αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την πιο αμφίρροπη από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από 20 χρόνια».

Ο ιδιωτικός ειδησεογραφικός σταθμός n-tv σε ρεπορτάζ του από την Τουρκία σημειώνει ότι η προεκλογική εκστρατεία «έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα και θεωρήθηκε άδικη, κυρίως λόγω της ανώτερης εξουσίας των μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης (…) Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μεταξύ άλλων αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και επιπλέον επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Διεξήγαγε επιθετική εκστρατεία, αποκαλώντας την αντιπολίτευση ‘τρομοκράτες’».

Στο ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ερντογάν «έχει μεγαλύτερη εξουσία από ποτέ» και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να κυβερνήσει χωρίς το κοινοβούλιο». Οι επικριτές του «φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει τελείως στην απολυταρχία εάν κερδίσει ξανά. Η ψηφοφορία παρακολουθείται στενά και διεθνώς».

Στο δίκτυο RND επισημαίνεται ότι «οι παρατηρητές βλέπουν τις εκλογές ως ίσως την πιο σημαντική απόφαση της Τουρκίας από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια.

Ο 69χρονος Ερντογάν κυβερνά τη χώρα με ολοένα και πιο αυταρχικό τρόπο τα τελευταία χρόνια (…) και, για πρώτη φορά μετά το 2003, νιώθει ισχυρό αντίθετο άνεμο (…) Η προεκλογική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά πολωμένη, την επισκίασαν η βία και η ρητορική μίσους».

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP, το dpa και το Reuters
Κωνσταντινούπολη, Turkey
ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Germany

Δήλωση Προέδρου Μπάιντεν για την Τουρκία: «Ελπίζω όποιος κερδίσει να κερδίσει… Υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε αυτό το μέρος του κόσμου»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: