Ανάλυση Exit Poll – Πεντακάθαρη νίκη της ΝΔ, βαρύτατη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί να γίνει κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ (κέρδη όπως και το ΚΚΕ) αλλά πάμε για νέες εκλογές

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετάει κόσμο κατά τη διάρκεια της τελευταίας του προεκλογικής συγκέντρωσης στο Θησείο, Παρασκευή 19 Μαΐου 2023. Οι εθνικές και βουλετικές εκλογές της Ελλάδας θα πραγματοποηθούν την Κυριακή, 21 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Το αποτέλεσμα του πρώτου exit poll (θα ακολουθήσει και το τελικό κύμα στις 8 το βράδυ) ξεπέρασε ακόμη τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες και δίνει ξεκάθαρο νικητή -στα όρια του θριάμβου- στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό της τάξης του 38% μεσοσταθμικά (από 36-40%) δείχνει να πετυχαίνει ξεκάθαρη πρωτιά που αλλάζει τα δεδομένα του πολιτικού σκηνικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ουσιαστικά πανωλεθρία, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του υφίσταται συντριβή  με ποσοστό της τάξης του 27% (από 25 έως 29%). Και υπολείπεται σημαντικά από 31,53%, του 2019.

Η διαφορά διαφαίνεται μεγαλύτερη και από το 2019 που ήταν 8,32% στο 39,85% για τη ΝΔ και στο 31,53% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον καθαρά τρίτο κόμμα και μπορεί να χαμογελά καθώς με 11% (από 9,5 έως 12,5%). Πρώτον περνά το ψυχολογικό όριο του 10% και δεύτερον αισιοδοξεί για ακόμη καλύτερο μέλλον.

Αυτό που δείχνει να είναι ξεκάθαρο, εκτός από το αυτονόητο ότι δεν υπάρχει καμία αυτοδυναμία, είναι το ότι το πρώτο και το τρίτο κόμμα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) θα μπορούσαν να σχηματίοσουν κυβέρνηση συνεργασίας καθώς συγκεντρώνουν αθροιστικά περισσότερους από 151 βουλευτές, πιθανότατα έως 160 βουλευτές.

Όμως κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα συμβεί καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο Αλέξη Τσίπρας άλλωστε είχαν από την αρχή αποκλείσει το ενδεχόμενο να ικανοποιήσουν το βασικό αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να μην είναι αυτοί πρωθυπουργοί.

Άρα οι διερευνητικές εντολές που θα δώσει κατά σειρά στους επικεφαλής των τριών πρώτων κομμάτων η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από το απόγευμα της Δευτέρας ή την Τρίτη, θα αποβούν άκαρπες.

Έτσι, αφού γίνει και μια τυπική συνεννόηση με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού πολιτικής κυβέρνησης θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές, είτε για τις 25 Ιουνίου είτε για τις 2 Ιουλίου (που είναι και το πιθανότερο).

Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί η Βουλή, θα ορκιστούν οι βουλευτές, θα εκλεγεί νέο προεδρείο και αμέσως μετά θα διαλυθεί.

Τα ποσοστά ΚΚΕ, Βελόπουλου και Βαρουφάκη

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ δείχνει να πετυχαίνει μια από τις καλύτερες εκλογικές του επιδόσεις κινούμενο γύρω στο 7% (από 6 έως 8%).

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με περίπου 4% (από 3,5 έως 5,5%) δείχνει να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή.

Από εκεί και πέρα το ΜεΡΑ25 μάχεται για την επανείσοδό του στη Βουλή στο όριο του 3,5% (από 2,5 έως 4,5%)

Την έκπληξη δείχνει να μπορεί να κάνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που κινείται στο όριο του 3% (από 2,2 έως 4,2%).

Τι διαμόρφωσε το αποτέλεσμα

Είναι προφανές ότι η προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στόχευσε «διάνα» καθώς τα διεκυβεύματα που έθεσε στους πολίτες είχαν, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, απήχηση.

Αντιθέτως στον ΣΥΡΙΖΑ η επιμονή στο υπαρκτό σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών αλλά και οι εκτός προεκλογικού προγράμματος εξαγγελίες από μεμονωμένα στελέχη αντί να συσπειρώσουν «έδιωξαν» ψηφοφόρους και έτσι το διαφαινόμενο αποτέλεσμα συνιστά μια βαριά πολιτική ήττα. Καθώς μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, τις κρίσεις της πανδημίας, της οικονομίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, των υποκλοπών και των Τεμπών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να πείσει – τουλάχιστον ποσοστιαία, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν απόλυτοι αριθμοί και τάσεις ομάδων ψηφοφόρων.

Τα αποτελέσματα του exit poll: ΝΔ: Από 36% έως 40% – ΣΥΡΙΖΑ από 25% έως 29% – ΠΑΣΟΚ από 9,5% έως 12,5% – ΚΚΕ από 6% έως 8%

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: