H ώρα της κρίσης για την Ουκρανία: Ψηφίζεται στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων το πακέτο βοήθειας των 60 δισ. δολαρίων [δείτε live]

Το αμερικανικό Κογκρέσο εν ώρα συνεδρίασης. EPA, SHAWN THEW




Μετά από μήνες καθυστέρησης, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει αυτήν την ώρα για δεκάδες δισεκατομμύρια δολάριαστρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Και τα δύο έχουν ηχηρούς αντιπάλους στο Κογκρέσο και οι ελπίδες τους για ψήφιση εξαρτώνται από έναν εύθραυστο διακομματικό συνασπισμό που θα ξεπεράσει τα νομοθετικά εμπόδια.

Μια σημαντική διαδικαστική ψηφοφορία την Παρασκευή έδωσε μια ισχυρή ένδειξη ότι οι ψηφοφορίες θα περάσουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον λέει ότι θέλει να προωθήσει τα μέτρα, ακόμη και αν αυτό θέτει σε κίνδυνο τη θέση του.

Η ψηφοφορία για την Ουκρανία θα παρακολουθείται στενά στο Κίεβο, το οποίο έχει προειδοποιήσει ότι χρειάζεται επειγόντως νέα υποστήριξη από τους συμμάχους του, καθώς η Ρωσία κερδίζει σταθερά έδαφος στο πεδίο της μάχης.

Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων περάσει τα νομοσχέδια, η Γερουσία μπορεί να εγκρίνει το πακέτο ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να το υπογράψει ως νόμο.

Δείτε Live:

Τι περιέχουν τα νομοσχέδια βοήθειας

Η πρόταση εξωτερικής βοήθειας του κ. Τζόνσον προβλέπει 60,8 δισ. δολάρια (49 δισ. λίρες) για την Ουκρανία, 26,4 δισ. δολάρια για το Ισραήλ και 8,1 δισ. δολάρια για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει για κάθε στοιχείο ξεχωριστά, αυξάνοντας την πιθανότητα κάποια στοιχεία να εγκριθούν και άλλα να αποτύχουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής φέρνει επίσης προς ψήφιση ένα τέταρτο κομμάτι νομοθεσίας, το οποίο περιλαμβάνει την απαίτηση από την κινεζική εταιρεία ByteDance να εκποιήσει την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok, την έγκριση της πώλησης δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα.

Ό,τι περάσει θα συνδυαστεί σε ένα νομοσχέδιο που θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί συνολικά από τη Γερουσία πριν φτάσει στο γραφείο του προέδρου.

Γιατί καθυστερούν;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Ρεπουμπλικανών αντιτίθεται σε οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ορισμένοι φιλελεύθεροι αντιτίθενται στη στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ.

Ενώ αυτά δεν ήταν αρκετά για να εμποδίσουν τη Γερουσία των ΗΠΑ να περάσει νομοθεσία που περιείχε στήριξη και για τα δύο έθνη τον Φεβρουάριο, η ιστορία ήταν διαφορετική στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Τζόνσον έχει μια ισχνή πλειοψηφία στην αίθουσα και μια χούφτα συντηρητικών έχουν απειλήσει να πιέσουν για την απομάκρυνσή του εάν υποστηρίξει νέα βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η προσπάθεια, της οποίας ηγείται η βουλευτής της Τζόρτζια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, έχει μέχρι στιγμής άλλους δύο υποστηρικτές: Thomas Massie από το Κεντάκι και Paul Gosar από την Αριζόνα.

Μέχρι τώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν απρόθυμος να προκαλέσει τους δεξιούς επικριτές του. Την Τετάρτη, ωστόσο, άλλαξε πορεία, λέγοντας ότι στόχος του είναι “να κάνει το σωστό και να αφήσει τα πράγματα να πέσουν όπου θέλουν“.

Επιτρέποντας χωριστές ψηφοφορίες για τη βοήθεια προς το Ισραήλ και την Ουκρανία, ο κ. Τζόνσον ελπίζει να επιτρέψει σε μεμονωμένους νομοθέτες να καταψηφίσουν διατάξεις που δεν τους αρέσουν χωρίς να βουλιάξει ολόκληρη η προσπάθεια.

Τι διακυβεύεται;

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι τραγική. Ο στρατός της χώρας έχει έλλειψη πυρομαχικών και το ηθικό είναι χαμηλό, καθώς ο ρωσικός στρατός κερδίζει έδαφος.

“Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να χάσουν στο πεδίο της μάχης μέχρι το τέλος του 2024 ή τουλάχιστον να θέσουν τον Πούτιν σε μια θέση όπου θα μπορούσε ουσιαστικά να υπαγορεύσει τους όρους μιας πολιτικής διευθέτησης“, δήλωσε ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τέξας την Πέμπτη.

Η Ουκρανία προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από την καθυστέρηση της ψηφοφορίας για την αμερικανική βοήθεια

Σε συνέντευξή του στο BBC την Τετάρτη, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denys Shmyhal δήλωσε ότι το έθνος του χρειάζεται νέα υποστήριξη “χθες, όχι αύριο, όχι σήμερα” και προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα “πέσει” χωρίς αμερικανική βοήθεια.

Η κατάσταση για τον στρατό του Ισραήλ είναι πολύ διαφορετική από την κατάσταση για τον στρατό της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η υψηλής τεχνολογίας αεράμυνα της χώρας – η οποία έλαβε την πιο τρομερή δοκιμασία της κατά την επίθεση με ιρανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το περασμένο Σαββατοκύριακο – πρέπει να αναπληρωθεί.

“Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή“, έγραψε ο κ. Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης της Wall Street Journal την Τετάρτη, το οποίο καλούσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να δράσει.

Θα περάσουν λοιπόν;

Την Πέμπτη, οι Δημοκρατικοί ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικανούς που συμμαχούν με τον κ. Τζόνσον για να διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία για τη βοήθεια ξεπέρασε ένα τρομερό διαδικαστικό εμπόδιο στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρά τις διαφωνίες στις τάξεις των συντηρητικών.

Το πρωί της Παρασκευής, ένας παρόμοιος συνασπισμός Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων υπέρ της βοήθειας στην ολομέλεια της Βουλής ψήφισε 316-94 για να οριστεί συζήτηση και τελική ψηφοφορία επί της νομοθεσίας το απόγευμα του Σαββάτου.

Αυτή η άνετη διαφορά είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι μια μεγάλη διακομματική πλειοψηφία στην αίθουσα είναι σε πορεία έγκρισης του πακέτου.

Η υποστήριξη των Δημοκρατικών θα μπορούσε επίσης να δώσει στον κ. Τζόνσον μια πολιτική σανίδα σωτηρίας, καθώς η στρατηγική του να παρακάμψει τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς του κόμματός του για να θέσει σε ισχύ τη νομοθεσία μπορεί να τους ωθήσει να κάνουν πράξη τις απειλές τους να εξαναγκάσουν σε ψηφοφορία για την απομάκρυνσή του.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: