Αλλάζουν όλα στο ΑΚΕΛ, ακόμα και τα …κτίρια: Οι τρεις σημαντικές αλλαγές στο τραπέζι του κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γ.Γ. Στέφανο Στεφάνου είχε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Άριστος Δαμιανού και ο Επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του ΑΚΕΛ




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Σε τροχιά αλλαγών και εκσυγχρονισμού διαδικασιών και λειτουργιών βρίσκεται το κόμμα της Αριστεράς που προσπαθεί για χρόνια να ανοίξει την ομπρέλα του για να καλύψει ένα μέρος του κεντροαριστερού χώρου που παρουσιάζεται χωρίς στέγη και να αφουγκραστεί αιτήματα της κομματικής βάσης που έχουν να κάνουν με τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες.

Η πλέον σημαντική αλλαγή που απασχόλησε και στο παρελθόν, τα ψηλά δώματα της Εζεκία Παπαϊωάννου είναι της εκλογές του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ απευθείας από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή όπως ισχύει μέχρι και σήμερα.

Το πρώτο πράσινο φως άναψε σε επίπεδο Εκτελεστικού Γραφείου και αναμένεται να περάσει μέσα από την κάμινο του Πολιτικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής και των κομματικών ομάδων βάσης και πίσω για να διαμορφωθεί τελική πρόταση προς το καταστατικό συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο.

Μέχρι σήμερα στο ΑΚΕΛ ο ηγέτης του κόμματος περνά πρώτα μέσα από την κάλπη για ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και αμέσως μετά εκλέγεται από τα μέλη της Κεντρικής. Καταμετρούνται θετικές και αρνητικές ψήφοι ακόμη και στην περίπτωση που ένας είναι ο υποψήφιος για το ύπατο κομματικό αξίωμα.

Παλαιότερα γινόταν και κατάταξη που γνωστοποιείτο στους συνέδρους για τη σειρά ανάδειξης των ηγετικών στελεχών στην κάλπη.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» το τελικό μοντέλο των αλλαγών που θα επιχειρηθεί να προωθηθούν αφορά και δύο άλλα βασικά ζητήματα που κατά καιρούς τέθηκαν σε συνέδρια του ΑΚΕΛ.

Το πρώτο αφορά την εκπροσώπηση των επαγγελματικών στελεχών – των εμμίσθων- σε όλα τα κομματικά συλλογικά όργανα. Επανειλημμένα στελέχη της δεύτερης και τρίτης γραμμής όπως και απλά μέλη αποτόλμησαν και έθεσαν θέμα υπερεκπροσώπησης των εμμίσθων σε όλα τα όργανα, σε βαθμό που μπορούσαν να διαμορφώνουν πλειοψηφικές τάσεις υπέρ πολιτικών όπως αυτές καθορίζονταν στα ψηλά δώματα της Εζεκία Παπαϊωάννου.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την ποσόστωση φύλων και ηλικιών. Η ποσόστωση για νέους και γυναίκες έχει υιοθετηθεί κι από άλλα κυπριακά κόμματα με πρώτο το Δημοκρατικό Συναγερμό ανκαι σε αυτό το κόμμα είχαν ακουστεί φωνές και ακούγονται για ανοιχτές διαδικασίες χωρίς ποσοστώσεις κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί σε αυτή τη φάση την Πινδάρου.

Το ζητούμενο για την ηγεσία του ΑΚΕΛ είναι η όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργική απόδοση όλου του κομματικού οικοδομήματος της Αριστεράς σε μια φάση κατά την οποία επιχειρείται κεφαλαιοποίηση κερδών από όσους υπερψήφισαν τον υποψήφιο που το κόμμα στήριξε στις προεδρικές εκλογές, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο.

Οι κυοφορούμενες καταστατικές καινοτομίες αναμένεται να φέρουν αλλαγές και στη σύνθεση των ανώτατων κομματικών οργάνων. Ηδη γίνεται λόγος για αλλαγές στο Πολιτικό Γραφείο και οι πληροφορίες φέρουν τρία στελέχη που βρίσκονται για χρόνια στην πρώτη γραμμή του κόμματος να βρίσκονται με το ένα πόδι έξω ανκαι κομματικοί παράγοντες αναφέρουν ότι θα έχουν άλλο πεδίο δράσης. Πρόκειται για τους:

Τουμάζο Τσιελεπή, για χρόνια είναι επικεφαλής του γραφείου που ασχολείται με το Κυπριακό και έχει αφήσει τη σφραγίδα του σε σημαντικές αποφάσεις του ΑΚΕΛ σε καίριες φάσεις του εθνικού προβλήματος και των διαπραγματεύσεων.

Κομματικοί αξιωματούχοι πάντως τονίζουν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τον κ. Τσιελεπή εκτός της ομάδας και ότι η σοφία και η εμπειρία του θα αξιοποιούνται από το ΑΚΕΛ. Ηδη δύο – τρία στελέχη όπως η Σταύρη Καλοψιδιώτου και ο Ηλίας Δημητρίου «εκπαιδεύονται» δίπλα στο έμπειρο στέλεχος.

Ο κ. Δημητρίου είναι υπεύθυνος του γραφείου Επαναπροσέγγισης και ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη για τις σχέσεις και δράσεις με τα τουρκοκυπριακά κόμματα και τις οργανώσεις.

  • Νεοκλή Συλικιώτη, συντονιστή των γραφείων δράσης του ΑΚΕΛ, πρώην υπουργού και πρώην ευρωβουλευτή. Κομματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται μετακίνηση σε άλλη κομματική δράση.
  • Ελένη Μαύρου, επικεφαλής του οργανισμού επικοινωνίας του κόμματος, Χαραυγής και Αστρα. Η κ. Μαύρου που υπηρέτησε ως υπουργός και βουλευτής μάλλον οδηγείται σε κομματική συνταξιοδότηση.

Κομματικοί παράγοντες επεσήμαναν πάντως ότι δεν υπάρχει βιασύνη για τις αλλαγές ανκαι δεν διαψεύδουν ότι σε ότι αφορά τον οργανισμό επικοινωνίας του κόμματος δεν αποκλείεται η αναζήτηση επαγγελματικού στελέχους και όχι κομματικού στελέχους για να σηκώσει το βάρος των δύο κομματικών ΜΜΕ.

Η δρομολόγηση αλλαγών στο Πολιτικό Γραφείο ανοίγει το δρόμο για τον βουλευτή Λευκωσίας και επαρχιακό γραμματέα Λευκωσίας- Κερύνειας Χρίστο Χριστοφίδη που είχε μείνει εκτός οργάνου κατά την προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία.

Ο κ. Χριστοφίδης θεωρείται ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του γγ του ΑΚΕΛ και σε αυτόν αποδίδονται τα καλά εκλογικά αποτελέσματα της Λευκωσίας στις προεδρικές εκλογές.

Κομματικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η ανέλιξη Χριστοφίδη να ανοίξει το δρόμο για την εκλογή του στη θέση του επαρχιακού γραμματέα του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας στο βουλευτή Κερύνειας Χρίστο Χριστόφια, γιο του πρώην Προέδρου και πρώην γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος κατέχει σήμερα και τη θέση του οργανωτικού γραμματέα Λευκωσίας –Κερύνειας. Στο αξίωμα αυτό μετακινήθηκε από την ηγεσία της ΕΔΟΝ.

  • Αλλάζουν όλα στην Εζεκία Παπαϊωάννου

Όπως μας υπέδειξε κομματικός αξιωματούχος στο ΑΚΕΛ δεν βιάζονται για τις κομματικές αλλαγές. Βιάζονται όμως να τελειώσουν μέσα στους μήνες του καλοκαιριού την ενεργειακή αναβάθμιση των κεντρικών κτιρίων του κόμματος στη Λευκωσία. Και όχι μόνο.

Το κτίριο θα γίνει αγνώριστο, θα λειτουργεί με φωτοβολταϊκά, θα μονωθεί και ο τέταρτος όροφος που παραδοσιακά φιλοξενούσε μέχρι την πανδημία τις συνεδρίες της Κεντρικής Επιτροπής θα διαμορφωθεί σε γραφεία.

Οι συνεδρίες των πολυμελών οργάνων του κόμματος της Αριστεράς θα φιλοξενούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΟ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο χάρτης Μπάιντεν-Χόκσταϊν βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του αγωγού αερίου EastMed: Η συμφωνία Νετανιάχου και Χριστοδουλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: