Τρομακτική και απαράδεκτη παρέμβαση για να “διασωθούν” οι ναζί του Κασιδιάρη; Στα δημοκρατικά πολιτεύματα η δουλειά των δικαστών δεν είναι να νομοθετούν (video)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε πολίτες κατά την επίσκεψή του στο Κουκάκι, Σάββατο 08 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Έλληνες συνταγματολόγοι μίλησαν για μία πρωτοφανή παρέμβαση, εξαιτίας της οποίας θα πρέπει να απέχει από τις αρμοδιότητές του, αντιδρώντας έτσι στην απαράδεκτη τοποθέτηση του προέδρου του τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου για την τροπολογία, που φέρνει η κυβέρνηση, ώστε να μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος του ναζί Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαϊου.

Η τοποθέτηση του κ. Τζανερίκου προκάλεσε νέα όξυνση της πολιτικής κόντρας μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά. Δεν συνέβη προηγουμένως ένας δικαστής του Αρείου Πάγου να κάνει δημόσια τοποθέτηση καταγγέλλοντας παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Και αυτό επειδή κακώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση κατέθεσε συμπληρωματική τροπολογία ώστε να θωρακίσει τη Βουλή από την είσοδο του κόμματος του φυλακισμένου Χρυσαυγίτη.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου πήρε δημόσια θέση, δύο 24ωρα πριν ψηφιστεί στη Βουλή η νέα τροπολογία για να μην επιτραπεί η συμμετοχή του εθνικιστικού κόμματος, που αποτελεί συνέχεια της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στις επερχόμενες εκλογές. Ο κ. Τζανερίκος κατήγγειλε ότι η τροπολογία αποτελεί δήθεν ευθεία παρέμβαση. Δήλωσε ότι:

«Με βάση την τροπολογία – προσθήκη του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 32 του ΠΔ 26/2012, εισάγεται η πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου».

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κατηγορεί μάλιστα ανοιχτά την κυβέρνηση για δυσπιστία προς το πρόσωπό του, καθώς με τη νέα τροπολογία συμμετέχουν όλα τα μέλη του τμήματος στην εξέταση των αιτήσεων κάθε κόμματος και όχι τα 5 μέλη που οριζόντουσαν από τον ίδιο. Σημειώνει:

«Αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της Κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος».

Η κυβέρνηση εμπιστεύεται απόλυτα τη δικαιοσύνη και θα συνεχίσει να την ενισχύει απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και τονίζει πως η δουλειά των δικαστών δεν είναι να νομοθετούν.

«Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή».

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη:

«Σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην πρωτοφανή δήλωση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, σχετικά με τη ρύθμιση-μπλόκο του ΥΠΕΣ στο κόμμα Κασιδιάρη.

Επίσης σημειώνει ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και δεν επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι ανεξήγητη η στάση του που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ’ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού».

Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη:

«Σε σχέση με δηλώσεις του Προέδρου του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου επισημαίνονται τα εξής:

Η Κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν.

Επισημαίνουμε ότι για μία μείζονος σημασίας επικείμενη κρίση που αφορά την συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων που έχουν ως ιδρυτικά τους μέλη ή ως υποψήφιους τους ή ως πραγματικούς αρχηγούς καταδικασμένους για το κακούργημα της ηγεσίας εγκληματικής οργανώσεως, η θέση της Κυβέρνησης είναι απλή:

περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή.

Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή.

Είναι δε μάλλον ανεξήγητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ’ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού.

Σε ό,τι με αφορά, ουδέποτε προεξόφλησα την κρίση της Δικαιοσύνης, αντιθέτως κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει ότι προφανώς δεν μπορώ να την προδικάσω αλλά εξήγησα τον λόγο που κατέστησε αναγκαία την ήδη υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση. Χωρίς αυτήν άλλωστε δεν θα υπήρχε δυνατότητα της σχετικής κρίσεως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου».

  • Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους συνταγματολόγους

Για ερασιτεχνικούς χειρισμούς κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση.

«Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς», λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζεται σχετικά:

«Ο κ. Μητσοτάκης με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς. Αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος.

Όπως καταγγέλει (sic) και ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή συνιστά πρωτοφανή στα χρονικά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και στην λειτουργία του Αρείου Πάγου. Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς.

Δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει και αποτελούσε την μόνη λύση για τον αποκλεισμό των νεοναζί. Τώρα, σε αυτήν την παρωδία ας αναλάβει μόνος του την ευθύνη».

«Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δε θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις», λέει το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι:

«Από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη άμυνας της Δημοκρατίας απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που κρύβεται υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, την ώρα μάλιστα που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούσε αδρανής επί δυο χρόνια τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή.

Για το σκοπό αυτό, καταθέσαμε τις προτάσεις μας οδηγώντας σε ουσιαστικές και νομοτεχνικές βελτιώσεις της διάταξης για τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού μορφώματος. Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις.

Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν. Παρά ταύτα, ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ε.Α.Π. δήλωσε:

«Μένω έκπληκτος με το μάλλον επιθετικό ύφος και πάντως απροσδόκητο. Ένα ύφος λόγου απροσδόκητο για ανώτατο δικαστή. Το δε επιχείρημα ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν είναι εύλογο διότι ούτε είχε ξαναγίνει μία τέτοια υπόθεση και μία τέτοιου είδους κρίση μέχρι τώρα το Α1 κατά την ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων λειτουργούσε με εντελώς επικό κατά κανόνα τρόπο. Άρα λοιπόν Η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος ενώ μου φαίνεται αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κυρίου Τζανερίκου».

Ο Πάνος Λαζαράτος, καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Νομικής Σχολής Παν. Αθηνών είπε:

«Θεωρώ θεσμικά απαράδεκτο να διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις ιδίως την πρωτοβουλία του ανώτατου δικαστή σε μία τέτοια στιγμή που αν θέλετε τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση , θεωρώ πως θα κάνει δήλωση αποχής από τη διαδικασία που έρχεται σε λίγες ημέρες. Μιλάει για φωτογραφική αντιμετώπιση ως προς το πρόσωπό του. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει δεν πρόκειται για φωτογραφική ρύθμιση σε καμία περίπτωση πρόκειται και πάλι για γενική και αφηρημένη ρύθμιση η οποία εξοπλίζει με πολύ περισσότερες εγγυήσεις αυτή την απόφαση».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος νωρίτερα τόνισε:

«Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία. Είναι η πρώτα φορά που ένας εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός παίρνει τέτοια θέση, κάνει δημόσια τη δικαστική του κρίση, πριν δικάσει και πριν αποφανθεί».

Ο Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Επικεφαλής Επιτροπής Επιστημονικού Συμβουλίου Νομικής Λευκωσίας τόνισε:

«Δεν βλέπω εκ πρώτης όψεως ανεπίτρεπτη συνταγματικά παρέμβαση ούτε στο έργο ούτε στην οργάνωση ούτε στην λειτουργία του δικαστηρίου. Η αύξηση αυτή που αποφασίζεται πιστεύω ότι παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα και αντικειμενικότητας και απρόσωπης και ορθής κρίσης. Αφού θα αποφασίζει ένας διπλάσιο αριθμό δικαστών. Η ρύθμιση έχει στόχο την διασφάλιση της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου, έναντι πιθανών ενστάσεων».

Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος δήλωσε:

«Το ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι παράνομο πάντως πράγματι, και το είπα και λέγοντας πριν ότι δεν ήταν αναγκαία, αυτό ήταν ένα ζήτημα που αποτελεί interna corporis. Δηλαδή και εσωτερική λειτουργία του δικαστηρίου. Όμως ξαναλέω κατά τη γνώμη μου από μόνη της η νομοθετική αυτή ρύθμιση όσο και αν έχει τα προβλήματα που είπαμε δηλαδή δεν είναι αναγκαία και συνιστά κακή νομοθετήση δε νομίζω ότι είναι παράνομη».

  • Τη Μεγάλη Τρίτη η ψηφοφορία

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στην ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί τη Μεγάλη Τρίτη η νέα τροπολογία της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί ότι το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου αναμένεται μέχρι τις 5 Μαΐου να έχει αποφασίσει για τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος που ίδρυσε ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πρώην ηγετικό στέλεχος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟPEN και της πολιτικής συντάκτριας Σοφίας Φασουλάκη, η τροπολογία θα συζητηθεί κανονικά τη Δευτέρα (10/4) στην Επιτροπή και την Τρίτη στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί έτσι ώστε να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο ο Άρειος Πάγος, και να γίνει η βούληση της κυβέρνησης πράξη και να μην κατέβει τελικά το κόμμα των Ελλήνων όπου ο πραγματικός αρχηγός είναι έγκλειστος στις φυλακές.

Τα κυβερνητικά στελέχη λένε χαρακτηριστικά «φτάνει, είχαμε το παράδειγμα του 2012, είδαμε πως είναι να είναι ο Κασιδιάρης στη Βουλή, δεν χρειάζεται έναν ναζιστικό μόρφωμα να είναι στη Βουλή».

Επιπλέον, στο ερώτημα γιατί άλλαξε την τροπολογία η κυβέρνηση, το σκεπτικό για την αλλαγή της τροπολογίας είναι ότι «η κυβέρνηση θέλει η όποια απόφαση ληφθεί να έχει ληφθεί από 10 δικαστές, από είκοσι μάτια δηλαδή και όχι από 5 δικαστές καθώς η απόφαση πιθανό να θα προσληφθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Όσο για το αν τα κυβερνητικά στελέχη θέτουν θέμα για το πρόσωπο του αντιπροέδρου, ο οποίος επίσης θα έχει λόγο στην απόφαση του μπλόκου του κόμματος Κασιδιάρη, φαίνεται «πως κάτι τέτοιο ακόμα δεν υπάρχει» παρόλο που είναι δύσκολο μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση να παραμείνει πρόεδρος σε αυτό το τμήμα καθώς οποιαδήποτε να είναι η κρίση του θα τεθεί αναμφιβόλω.

Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε Τσίπρα για Αντώναρο: Εντάσσει στα ψηφοδέλτιά του τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που έφερε τη χρεοκοπία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: