Μυστήριο με τη σύλληψη Ρωσίδας “καμικάζι” για τη βόμβα στο καφέ της Αγ. Πετρούπολης: Ιστορίες κράτους και παρακράτους με εμπλοκή Wagner [videos]

H συλληφθείσα από τους ρωσικές αρχές Ντάρια Τρέποβα, κατηγορούμενη για την βομβιστική επίθεση στο καφέ της Αγίας Πετρούπολης. EPA, RUSSIAN INTERNAL AFFAIRS MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η έκρηξη στο καφέ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη, σκότωσε έναν εξέχοντα στρατιωτικό μπλόγκερ, ντουντούκα του Κρεμλίνου, και τραυμάτισε άλλους 25.

Το Κρεμλίνο συνέλαβε μια γυναίκα ως ύποπτη η οποία ωστόσο αρνείται την ενοχή της. ‘Eδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο στο οποίο υποστηρίζεται πως φαίνεται η ύποπτη να εισέρχεται στο καφέ με το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο με το αγαλματίδιο που δόθηκε στο θύμα.

Η Μόσχα μιλάει για τρομοκρατική ενέργεια και “δείχνει” την Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για “ενδωρωσικό ξεκαθάρισμα” και κάτι παρόμοιο αφήνουν να εννοηθεί ανεξάρτητοι αναλυτές λαμβάνοντας υπόψιν την ταυτότητα του θύματος, τη σχέση του τόσο με το Κρεμλίνο όσο και με την Μισθοφορική Wagner του Πριγκόζιν, αλλά και το γεγονός ότι το καφέ φέρεται να ανήκει ακριβώς σ’ αυτή την οργάνωση- τον ιδιωτικό στρατό του “σεφ του Πούτιν”, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Επιπλέον, ο θανών λέγεται πως διατηρούσε δεσμούς με την Wagner.

Τι συνέβη και τί επισήμως είναι γνωστό

 Οι ρωσικές αρχές μίλησαν για “έναν άγνωστο εκρηκτικό μηχανισμό” το βράδυ της Κυριακής στο Street Food Bar No. 1 café – café – το οποίο  φέρεται να ανήκει στον χρηματοδότη του Ομίλου Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν  – που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Νέβα, όχι μακριά από το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο στις 6:13 μ.μ. (1513 GMT).

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε: «Ένα άτομο σκοτώθηκε στο περιστατικό. Ήταν ο στρατιωτικός ανταποκριτής Βλάντλεν Τατάρσκι».

  • Το πραγματικό του όνομα ήταν ωστόσο, Μαξίμ Φόμιν.

 Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι συνολικά 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, 24 από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Έξι από τους τραυματίες φέρεται να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Μια ομάδα που ονομάζεται Cyber ​​Front Z, η οποία αναφέρεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «τα στρατεύματα πληροφοριών της Ρωσίας», είπε ότι είχε μισθώσει το καφέ για το βράδυ. Ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης, η Fontanka, είπε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 100 άτομα στην εκδήλωση.

Έχει ξεκινήσει έρευνα για φόνο.

Ποιος είναι ο Βλάντλεν Τατάρσκι;

 Ο Τατάρσκι, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Μαξίμ Φόμιν, έχει περισσότερους από 500.000 οπαδούς στο Telegram και υπήρξε ισχυρός και εξαιρετικά ένθερμος και λαλίστατος  υποστηρικτής της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πολλές φορές η σκληρή του στάση ερχόταν σε σύγκρουση με το στρατιωτικό κατεστημένο της Μόσχας και προσέγγιζε τις ακραίες απόψεις του Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner ή του ανισσόροπου πολέμαρχου της Τσετσενίας, Ραμαζάν Καντίροφ.

Έγινε δημοφιλής από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία  δημοσιεύοντας βίντεο που αναλύουν τη στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος και δίνουν συμβουλές για τα κινητοποιημένα στρατεύματα, σύμφωνα με το TASS. “Όλα θα γίνουν όπως μας αρέσει”, έγραφε σε ένα απ’ αυτά.

 

Ο 40χρονος καταγόταν από την περιοχή του Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, την οποία η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει και η οποία επί του παρόντος ελέγχεται κυρίως από ρωσικά στρατεύματα.

Ο Τατάρσκι ή Φομιν  είχε καταδικαστεί στην Ουκρανία το 2011 σε δώδεκα χρόνια φυλάκιση για το ρόλο του στη διάπραξη ένοπλης ληστείας τράπεζας.

Δραπέτευσε μετά από μάχη μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στη φυλακή του το 2014, προσχωρώντας στην πολιτοφυλακή των εγκάθετων του Κρεμλίνου στο Λουχάνσκ.

Πώς αντέδρασε η Ουκρανία στην επίθεση;

 Ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας, Mykhaylo Podolyak, είπε ότι η επίθεση ήταν μια πράξη εγχώριας τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε από Ρώσους που αντιτίθενται στην  εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι είναι “μόνο θέμα χρόνου” η εγχώρια τρομοκρατία θα γίνει εργαλείο της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης. Είναι μια αναπόδραστη διαδικασία και περιμένουν μπελάδες τη Ρωσία”.

Πρόσθεσε: «Ξεκινάει στη Ρωσία … Οι αράχνες τρώνε η μία την άλλη μέσα στο βάζο».

 

Παράλληλα, στην καθημερινή του αξιολόγηση την Κυριακή, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου είπε ότι «η δολοφονία στο μπαρ του Πριγκόζιν είναι πιθανότατα μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου κλιμάκωσης των εσωτερικών ρωσικών συγκρούσεων στις οποίες εμπλέκονται οι Πριγκόζιν και η Wagner».

  •  Πρόσθεσε: «Ο Φόμιν είχε παρευρεθεί σε άλλη εκδήλωση νωρίτερα την ημέρα χωρίς επεισόδια, οπότε φαίνεται ότι η επίθεση οργανώθηκε σκόπιμα σε έναν χώρο που ανήκει στον Πριγκόζιν.

 «Η δολοφονία του Φόμιν μπορεί να είχε σκοπό να προειδοποιήσει τον Πριγκόζιν, ο οποίος αμφισβητεί όλο και περισσότερο τη στάση του Κρεμλίνου στον πόλεμο  και δείχνει έστω και εμμέσως το ενδιαφέρον του για τη ρωσική προεδρία, είτε σε ανταγωνισμό με τον Πούτιν είτε ως διάδοχός του.

  • Το Ινστιτούτο ανέφερε επίσης ότι πηγές του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών αποκάλυψαν ότι οι ειδικές υπηρεσίες της χώρας γνώριζαν για “σχέδια δολοφονίας εναντίον του Φόμιν εδώ και πολύ καιρό”.

Ξέρουμε ποιος έκανε την επίθεση;

Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν ότι συνέλαβαν μια 25χρονη ύποπτη.

«Η Ντάρια Τρέποβα συνελήφθη ως ύποπτη για συμμετοχή στην έκρηξη σε ένα καφέ στην Αγία Πετρούπολη», ανέφερε η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας στο Telegram, μετά την επίθεση την Κυριακή.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε νωρίτερα πηγή επιβολής του νόμου ότι η έκρηξη «προκλήθηκε από έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν κρυμμένος μέσα σε ένα αγαλματίδιο που απονεμήθηκε στον Τατάρσκι».

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο μια πηγή κοντά στην έρευνα, ανέφερε ότι «ένα κορίτσι» υποτίθεται ότι άφησε ένα πακέτο με ένα «αγαλματίδιο» που προοριζόταν για τον μπλόγκερ.

«Του το έδωσε… και ξαφνικά έγινε μια έκρηξη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Alissa Smotrova, μια γυναίκα που βρισκόταν στο καφέ. «Υπήρχε αίμα και σπασμένα γυαλιά …»

Σε ένα σύντομο απόσπασμα της ανάκρισής της που κυκλοφόρησε από το υπουργείο, η Ντάρια Τρεποβα, εμφανίζεται  υπό πίεση καθώς αναστενάζει επανειλημμένα.
Όταν ο ανακριτής της ρώτησε αν ήξερε γιατί κρατείται, εκείνη απάντησε:

«Θα έλεγα ότι βρισκόμουν στον τόπο της δολοφονίας του Βλάντλεν Τατάρσκι… Έφερα εκεί το αγαλματίδιο που ανατινάχθηκε».

Ερωτηθείς ποιος της το έδωσε απάντησε: «Μπορώ να σας πω αργότερα παρακαλώ;»

Μια άλλη πηγή είπε στη Ria Novosti ότι ο Τατάρσκι «γνώριζε» την γυναίκα που του παρέδωσε το αγαλματίδιο κι ότι είχαν διασταυρωθεί σε άλλες «εκδηλώσεις», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η ρωσική ασφάλεια έχει επίσης συλλάβει τη μητέρα και την αδερφή της ύποπτης για ανάκριση. Η μητέρα είπε ότι είδε την κόρη της εκείνο το απόγευμα λίγο πριν την έκρηξη, αλλά δεν παρατήρησε κάτι περίεργο στη συμπεριφορά της.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Baza, η Τρεποβα είναι γνωστή μεταξύ των φεμινιστριών και των πολιτικών ακτιβιστών στην Αγία Πετρούπολη ως “Dasha Tykovka”, σύμφωνα με το όνομα της στο Twitter. Η Τρεποβα, υπάλληλος ενός καταστήματος vintage ρούχων στη Μόσχα, είχε επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη μια μέρα πριν από την έκρηξη.

Άλλες πηγές μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η Τρεποβα είχε εισιτήρια για να φύγει από τη Ρωσία το βράδυ της 2ας Απριλίου.

Δύο από τους φίλους της Τρεποβα ισχυρίζονται ότι δεν υποστήριξε τον πόλεμο, αλλά δεν είχε «ριζοσπαστικές» απόψεις.

  • Σύμφωνα με τις ρωσικές βάσεις δεδομένων για το ποινικό δίκαιο, Τρεποβα συνελήφθη στην Αγία Πετρούπολη σε μια διαδήλωση στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Είχε επίσης τεθεί υπό κράτηση σε συγκεντρώσεις υπέρ του Ναβάλνι στις αρχές του 2021.

Μπλέκουν και τον Ναβάλνι οι μυστικές υπηρεσίες

Η αντιτρομοκρατική της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι η επίθεση οργανώθηκε από ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας «με άτομα που συνεργάζονται με τον» ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Ναβάλνι, το οποίο δημοσίευσε μια σειρά από αποκαλύψεις διαφθοράς που εμπλέκουν το περιβάλλον του Πούτιν, είπε ότι είναι «πολύ βολικό» για το Κρεμλίνο να κατηγορήσει τους επικριτές του.

Ο Ναβάλνι βρίσκεται στη φυλακή από τότε που επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2021. Επέζησε από επίθεση με νευρικό παράγοντα στη Ρωσία τον Αύγουστο του 2020, για την οποία κατηγορήθηκαν πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Ο επικεφαλής του ιδρύματος Ιβάν Ζντάνοφ είπε ότι όλα [στην επίθεση στο καφέ] δείχνουν  τους ίδιους τους πράκτορες της FSB.

«Φυσικά δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία χρειάζεται έναν εξωτερικό εχθρό με τη μορφή της Ουκρανίας και έναν εσωτερικό στην ομάδα του Ναβάλνι.

Η Τρέποβα κρατήθηκε σε διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη που ανήκει σε φίλο του συζύγου της, ανέφεραν ρωσικά δημοσιεύματα. Σε βίντεο φαίνεται να είναι δεμένη με τις χειροπέδες σε καλοριφέρ.

 

Και η αντίδραση του Πριγκόζιν

 Το πρωί της Δευτέρας, ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζι,  έκανε δήλωσε με έντονα επικριτικούς τόνους κατά των Ρώσων ερευνητών.

  • Λέει ότι κάνουν λάθος που κατηγορούν την Ουκρανία – πιστεύει ότι μια «ομάδα [Ρώσων] ριζοσπαστών» διέπραξε την «τρομοκρατική επίθεση». Αυτό ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας (MoD) στο Telegram.

 Πώς αντέδρασε το Κρεμλίνο στην επίθεση;

 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την Κυριακή απέτισε φόρο τιμής στον Τατάρσκι, λέγοντας ότι μπλόγκερ σαν αυτόν είναι «υπερασπιστές της αλήθειας».

 Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Ουκρανία, λέγοντας:

“Ρώσοι δημοσιογράφοι αισθάνονται συνεχώς την απειλή αντιποίνων από το καθεστώς του Κιέβου. Χάρη στους Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές που ο κόσμος βλέπει αληθινές, επιχειρησιακές εικόνες και ανακαλύπτει τι συμβαίνει στην Ουκρανία .»

Ο Τατάρσκι ήταν «επικίνδυνος» για την Ουκρανία «αλλά συνέχισε γενναία μέχρι το τέλος, εκπληρώνοντας το καθήκον του», πρόσθεσε.

 Θα μπορούσε η Ουκρανία να βρίσκεται πίσω από την επίθεση;

 Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι συμβαίνει αυτό και τέτοιες κατηγορίες έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν.

Τον Αύγουστο του 2022, οι υπηρεσίες ασφαλείας της FSB της Ρωσίας κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι βρισκόταν πίσω από βόμβα παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από τη Μόσχα που σκότωσε την κόρη του σκληροπυρηνικού Ρώσου ιδεολόγου Αλεξάντερ Ντούγκιν.

Με πληροφορίες από SkyNews/ KyivPost/  New Voice of Ukraine

 

O Ρώσος blogger φαν του Mad Vlad σκοτώθηκε «εν ώρα καθήκοντος», λέει η Ζαχάροβα: 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: