Το Μεταναστευτικό και το Δημογραφικό εξελίσσονται στα μεγάλα προβλήματα: Εικονικοί φοιτητές και εικονικοί γάμοι, η παράνομη και αδήλωτη εργασία

FILE PHOTO: Το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ*

Είναι από όλους παραδεκτό ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο έχει ξεπεράσει και αυτές ακόμα τις κόκκινες γραμμές και έχει ήδη προσλάβει ιδιαίτερες διαστάσεις επηρεάζοντας την ίδια την κοινωνική συνοχή και τις δημογραφικές ισορροπίες στην Πατρίδα μας.

Τόσο ο προηγούμενος καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός των Εσωτερικών όσο και ο νέος ΥΠΕΣ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επικαλούνται την βοήθεια και συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας την ενεργοποίηση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών – μελών.

Ουδείς παραγνωρίζει ότι, τόσο τα όργανα όσο και τα κράτη – μέλη της ΕΕ, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην απάμβλυνση των προβλημάτων που η χώρα μας αντιμετωπίζει, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν ουσιαστικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Πέραν όμως της οποιασδήποτε συνεισφοράς των Ευρωπαίων εταίρων μας, επιβάλλεται επιτέλους να επικεντρωθούμε στον ρόλο και τις ευθύνες που η ίδια η Κυπριακή Πολιτεία και η κοινωνία μας οφείλει να αναλάβει.

Ενδεικτικά και μόνο θα παραθέσω τις προκλήσεις τις οποίες οφείλουμε όλοι στην Κύπρο να διαχειριστούμε, αφού πρωτίστως θα πρέπει να γίνει παραδεκτό, με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι στην Κύπρο υπάρχουν και δρουν κυκλώματα και οργανωμένες καταστάσεις τις οποίες οι αρμόδιοι αξιωματούχοι επιβάλλεται να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

  • 1. Δημόσια Υπηρεσία

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα της αγγλόφωνης εφημερίδας Cyprus Weekly, έχουν αποκαλύψει την αθέμιτη και παράτυπη δραστηριοποίηση κυκλωμάτων των ονομαζόμενων «ατζέντηδων» που εξασφάλιζαν και πωλούσαν τα ραντεβού σε ενδιαφερόμενους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αλλοδαπούς διαφόρων κατηγοριών.

Επιπρόσθετο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται σε άλλο κύκλωμα που εκδίδει πλαστά δελτία διαμονής σε αλλοδαπούς που βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο με σκοπό την έκδοση μαθητικής άδειας οδήγησης.

Οφείλει το Κράτος να διερευνήσει το συντομότερο δυνατόν και σε βάθος την ύπαρξη και δραστηριοποίηση και άλλων κυκλωμάτων σε άλλες υπηρεσίες και υπουργεία που εμπλέκονται σε θέματα αλλοδαπών.

  • 2. Εικονικοί φοιτητές και εικονικοί γάμοι

Έχει διαπιστωθεί κατ’ επανάληψη – και ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής είχε αποκαλύψει πολλάκις – ότι πολλά από τα ιδιωτικά κολλέγια εγγράφουν εικονικούς φοιτητές οι οποίοι στη συνέχεια καταλήγουν σε αιτητές πολιτικού ασύλου ή σε παράνομους / παράτυπους μετανάστες.

Διαπιστώθηκε επίσης, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι συγκεκριμένοι Δήμοι στην Κύπρο συνάπτουν εικονικούς γάμους Κυπρίων ή Ευρωπαίων υπηκόων με υπηκόους τρίτων χωρών με σκοπό τη νομιμοποίηση της παράνομης παραμονής τους στην Κύπρο. Και σ’ αυτή την περίπτωση δραστηριοποιούνται παράνομα κυκλώματα Κυπρίων και ξένων, εκμεταλλευόμενα την ανευθυνότητα και τη συνέργεια των συγκεκριμένων Δήμων.

  • 3. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Είναι γνωστό ότι διατίθενται τεράστια κονδύλια σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (NGOs) που σχετίζονται με τη διαχείριση μεταναστευτικών ρευμάτων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιβάλλεται όπως τα οποιαδήποτε αρμόδια όργανα και υπηρεσίες καθιερώσουν συστηματικούς ελέγχους ούτως ώστε να εξουδετερωθούν τυχόν επιτήδειοι οι οποίοι ενδεχομένως να χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους ως Μ.Κ.Ο. και να μετατρέπονται σε υπόγεια κυκλώματα διαχείρισης και διακίνησης της παράνομης / παράτυπης μετανάστευσης.

  • 4. Παράνομη και αδήλωτη εργασία

Ένας από τους κυριότερους λόγους που συμβάλλουν στην ενθάρρυνση και αύξηση της εισροής παράτυπων / παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές είναι και η προσφορά παράνομης και αδήλωτης εργασίας, τόσο από μερίδα εργοδοτών όσο και από απλούς πολίτες.

Οφείλει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να καθιερώσει συστηματικούς και ενδελεχείς ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου της εκκόλαψης φτηνής εργατικής δύναμης η οποία πέραν των συνθηκών δουλείας και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας.

Προσωπικά θεωρώ άκρως λανθασμένη και επικίνδυνη την απόφαση για παροχή δικαιώματος εργασίας σε αιτητές ασύλου, προτού το βάσιμο της αίτησης τους εξετασθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μέτρο αυτό απλούστατα θα αυξήσει την ενθάρρυνση της παράνομης / παράτυπης μετανάστευσης, την διόγκωση των αιτήσεων για άσυλο και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων αδήλωτης εργασίας.

  • 5. Επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης και των θαλασσίων συνόρων μας

Σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ποσοστό 94% των παράνομων μεταναστευτικών ρευμάτων εισέρχεται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από την γραμμή αντιπαράταξης που χωρίζει την Κύπρο με τις κατεχόμενες περιοχές.

Επιβάλλεται όπως, τα αρμόδια υπουργεία Άμυνας και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την εισροή και διακίνηση της παράνομης μετανάστευσης, μεγάλο μέρος της οποίας οφείλεται και στην μεθοδευμένη εργαλειοποίηση των μεταναστών από την ίδια την Τουρκία, μέσα στα πλαίσια ενός υβριδικού πολέμου που αποσκοπεί στη δημιουργία συνθηκών αστάθειας και την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας μας.

Η πρόσφατη πρόσληψη «συνοριοφυλάκων» από μόνη της, δεν αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην απάμβλυνση του φαινομένου χωρίς την εφαρμογή και άλλων παράλληλων μέτρων και πολιτικών.

  • Καταληκτικά συμπεραίνεται ότι το μεταναστευτικό και δημογραφικό πρόβλημα στην Κύπρο δεν θα αντιμετωπιστεί με την μονομερή επίκληση της ανάγκης για εφαρμογή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ούτε και με τις δικές μας πρόσκαιρες, επιφανειακές και ελλιπείς ενέργειες.

Μόνο με τη χάραξη και υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής θα τύχουν διαχείρισης οι στρεβλώσεις, οι ανεπάρκειες και τα καρκινώματα που δημιουργήθηκαν μέσα από τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν οδηγήσει σε απόγνωση την Πολιτεία και την Κοινωνία μας.

Η αναμενόμενη ίδρυση του υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δεν θα επιλύσει από μόνης της τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις τραγικές διαστάσεις τους αν δεν αντιμετωπισθούν πάραυτα οι προκλήσεις που ευρίσκονται ενώπιον μας και έχουν …βρικολακιάσει.

* Ανδρέας Μορφίτης
Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

“Τι Ερντογάν, τι Κιλιτσντάρογλου”: Δεν τίθεται θέμα προτίμησης ή διλήμματος για την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι οι ίδιοι…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: