Το Ενεργειακό θα μπορούσε να αποτελέσει Μόχλευση Επίλυσης του Κυπριακού; Δεν τα λέει καλά ο κ. Μιχάλης Μυριάνθης του ΕΛΙΑΜΕΠ

FILE PHOTO: Μία από τις πλατφόρμες της ExxonMobil. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της αμερικανικής εταιρείας, ExxonMobil.com,Facebook




Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Στο Forum: Ενέργεια και Γεωπολιτική που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στο Divani Caravel Hotel ο κύριος Μιχάλης Μυριάνθης, Σύμβουλος σε θέματα Ενέργειας του ΕΛΙΑΜΕΠ σε ένα μέρος της παρουσίασής του ανέφερε:

«Όσο σωρεύονται επιτυχείς ανακαλύψεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο θα σωρεύονται οι τουρκικές πιέσεις και παράνομες ενέργειες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε εδώ και 12 χρόνια, από την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», να είχε μεριμνήσει για την κατοχύρωση των συμφερόντων και της τουρκοκυπριακής συνιστώσας της μιας και ενιαίας Κύπρου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία σύστασης ειδικού λογαριασμού escrow account στην Ελβετία, υπό την εποπτεία και εγγύηση του ΟΗΕ, όπου θα πιστωνόταν το μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας (όχι βεβαίως του ανυπόστατου Τουρκοκυπριακού «Κράτους»), από τις καθαρές προσόδους εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο σύνολο της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα μερίδιο 18% που αντανακλούσε την προ της εισβολής και κατοχής πληθυσμιακή αναλογία μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, θα ήταν ενδεχομένως μια δίκαιη αφετηρία.»

Θα ήθελα να υπενθυμίσω στο κύριο Μυριάνθη το λόγια του πρέσβη της Κύπρου Ανδρέα Ιακωβίδη σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου:

«Ο φυσικός πλούτος μιας χώρας στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας και αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Δεν εγείρεται θέμα να ανήκει σε «κοινότητες» μόνο στην Κύπρο.

Η ΑΟΖ ανήκει σε κράτη, με κυβέρνηση που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, ως η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είμαι ενήμερος για κανένα προηγούμενο άλλου κράτους όπου οι θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας (τα χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ζώνη, η ΑΟΖ, η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα) σε εθνότητες ή κοινότητες ή μειονότητες.

Παράδειγμα οι γειτονικές μας χώρες, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ισραήλ, ή μακρινές χώρες, όπως η Ινδία, όλες έχουν μειονότητες και όμως δεν εγείρεται θέμα να μην ανήκουν οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο κράτος και στην κυβέρνησή του».

Τέλος, θα ήθελα να προτείνω στον κύριο Μυριάνθη να συστήσει κάτι παρόμοιο και στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να μοιραστούν οι τεράστιοι υδρογονάνθρακες των ΗΠΑ ως εξής: Λευκοί 59%, Μαύροι 22% και Λατίνοι 19%.

Πηγή: (14) 5th Energy and Geopolitics Forum – 4η Συνεδρία – YouTube

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι χαμένες εξισώσεις και το κράτος-αποικία: Αγνοείται η γεωπολιτική στη διαχείριση του Κυπριακού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: